Care-i oraşul pe care-l merităm?

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Cluj? Bucureşti? Braşov? Oradea? Poate Milano, Viena sau Amsterdam? Ori, de ce nu, Paris, Bruxelles, Berlin sau chiar New York? Care ar fi oraşul îndeajuns de curat, de confortabil şi modern, cu nenumărate oportunităţi, atracţii şi locuri de muncă respectabile şi bine plătite, pe care să îl merităm? Dar care ar fi oraşul care să ne merite? Şi să accepte tot ce lăsăm în urma noastră. Iată, de pildă, după o noapte de petrecere ca aceea de Revelion.

După noi, potopul de gunoaie! În zorii noului an, trotuarele şi carosabilul oraşului erau pline de ambalajele şi de resturile muniţiei de petarde, artificii şi pocnitori detonate, care au asurzit oraşul. Spre disperarea câinilor şi a pisicilor! Sticlele de vin spumant golite sau sparte de asfalt, paharele de plastic, cartoanele şi cioburile petrecerii dezlănţuite au rămas fix acolo unde le-au lăsat gălăţenii. În faţa blocului sau în cele trei locuri în care Primăria a organizat focuri de artificii.

În fond, aşa li se pare prea multor gălăţeni că e normal: să lase ambalajele, resturile şi gunoiul fix în locul în care vor, pentru că e treaba altora să le strângă şi cureţe. De aceea Valea Ţiglinei, păduricea, Faleza Superioară sau Inferioară, sunt mereu pline de ambalajele delicateselor fast-food din care mârlanul s-a înfruptat. Şi dacă, de exemplu, s-au mutat containerele cu 50 de metri mai încolo, el le va lăsa în locul unde au fost, că "aşa s-a obişnuit". Dar în rest, el e un om civilizat, care merită mereu mai mult şi mai bun. Şi arată, dezgustat, cu degetul, spre oraşul murdar şi prost gestionat.

La aşa locuitori, aşa conducători! De ce să ne mai mire că autorităţile tratează cu largheţe - ca să nu spun altfel - banul public, din moment ce nici nouă nu ne pasă că bunurile publice vandalizate sunt plătite tot din banii noştri? Că Primăria plăteşte scump lucrări de o calitate îndoielnică, finalizate mult mai târziu decât ar fi trebuit? Zicem mersi că s-a făcut, totuşi ceva bun! Că gafele, gogomăniile şi ticăloşiile mici şi mari se ţin lanţ? Că fiecare lucru bun care ni se întâmplă are şi o faţă ascunsă şi deloc îmbucurătoare?

Poate pentru că acesta e oraşul pe care îl merităm! Şi nu ne-am întrebat serios care oraş din lume ar merita să ne aibă de locuitori… Ştim, omul sfinţeşte locul. Mă tem că la noi doar îl murdăreşte, strică, dispreţuieşte, batjocoreşte sau risipeşte....

Citit 1693 ori Ultima modificare Duminică, 02 Ianuarie 2022 23:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.