Ultimul stinge lumina

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În această săptămână ar trebui să aflăm la ce ”mix de măsuri” va apela Executivul pentru a nu lăsa țara să se scufunde în ”mlaștina” facturilor la energie, din aprilie încolo... Pentru că, da, energia, sub orice formă ar fi ea, este temelia economiei, dar și a vieții ”simplului cetățean”, care stă acasă și trebuie să se încălzească, să aibă lumină etc.

Până în prezent, autoritățile par a fi fost prinse mereu pe picior greșit, sunt ”defazate” cu mersul evenimentelor. Începând de la dezastrul liberalizării pieței de energie, nepregătite în niciun fel, până la lipsa de investiții în infrastructura energetică și creșterea dependenței de importuri.

Criza energetică pare a fi cu un pas înaintea presupuselor măsuri de compensare. Bâlbe peste bâlbe nu numai că nu au rezolvat problema de fond a facturilor uriașe la energie - sunt persoane cu venituri mici care pur și simplu sunt nevoite să-și întrerupă aproape total gazele sau energia electrică! - dar au creat și o stare de confuzie totală, începând de la producători și distribuitori - a se vedea fie și numai haosul din transmiterea facturilor - până la consumatorul final, care pur și simplu nu știe la ce să se aștepte în acest tăvălug al creșterii prețurilor pe toată linia, plecate - se putea altfel? - tot de la energie.

Nici mediul de afaceri nu se simte mai bine. Scăderea creșterii economice este semnalul că întreprinderile au început să gâfâie, nu prea știu nici ele la ce să se aștepte, mai ales că politicienii ”jonglează” care mai de care cu ”soluții” mai mult sau mai puțin discutabile, începând de la modificări de TVA, plafonări de prețuri, sisteme de subvenționare sau de garantare etc. Lipsa de predictibilitate, care oricum era o boală grea în mediul socio-economic românesc, a devenit și mai grea. Companiile au anunțat deja că simt apăsarea prețurilor, că sunt nevoite să-și revizuiască planurile de investiții, iar în cazurile cele mai dramatice costurile uriașe au ajuns să închidă afaceri și să ducă la pierderi de locuri de muncă...

Se spune că dacă un lucru nu te omoară, atunci cu siguranță te întărește. Cât de ”întărită” va ieși societatea noastră din toate încercările de care are parte în ultimul timp rămâne de văzut. Sub acest eufemism al ”mixului de măsuri” se pot ascunde multe. E ca o cortină parcă trasă în fața noastră ce nu ne lasă să vedem limpede ce se întâmplă ”în culisele” jocurilor de interese de tot felul. Desigur, mai avem parte și de câte o ieșire la scenă deschisă, spre liniștirea publicului... În rest, rămâne cum am stabilit: ultimul care mai rezistă stinge lumina!

Citit 1141 ori Ultima modificare Luni, 21 Februarie 2022 23:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.