Europa, în fața examenului umanității

Europa, în fața examenului umanității
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Dincolo de propaganda cinică a Kremlinului, conflictul provocat de armata rusă în Ucraina poartă toate semnele unui război total. Militari și civili, deopotrivă, sunt luați la țintă de rachetele rusești, iar miile de victime, multe dintre ele din rândul copiilor, stau mărturie a tacticilor criminale abordate de Rusia lui Putin. Pe lângă victimele directe făcute printre civili, războiul total are însă și rolul de a provoca panică și teroare în rândul populației. Iar dacă invazia rusă în Ucraina nu pare să decurgă, din punct de vedere militar, după planurile dictatorului de la Moscova, Rusia și-a atins cel puțin un scop: acela de a provoca o criză umanitară de proporții în Europa.

Atacarea Ucrainei de către Rusia a arătat lumii un Occident mai unit ca niciodată. Sancțiunile economice luate la unison de Europa și de SUA, față de Rusia, au demonstrat că societățile democratice și liberale vorbesc, în continuare, o limbă comună. Marea provocare pentru Europa, ca civilizație, și pentru întregul Occident, în sens mai larg, abia acum urmează.

Până ieri, numărul oamenilor care au fugit de război din Ucraina a depășit pragul de 1,5 milioane, potrivit ONU. Aceasta este cea mai rapidă criză a refugiaților de după Al Doilea Război Mondial, iar lucrurile par să fie încă la început. Agenția ONU pentru Refugiați estimează că peste patru milioane de refugiați ucraineni ar putea avea nevoie, în cele din urmă, de protecție și de asistență.

În primele zile ale conflictului, țările de pe flancul estic al NATO par să fi făcut față mai mult decât onorabil acestui exod. Odată ce numărul refugiaților va crește, este de așteptat ca provocările să fie din ce în ce mai mari.

Acesta este, practic, examenul de umanitate pe care trebuie să-l dea Europa, în aceste momente. Refugiații ucraineni au toate șansele să fie bine integrați în țările de adopție. Problema depopulării și a îmbătrânirii populației afectează de ani de zile multe țări europene, așa că loc va fi pentru toată lumea. De modul în care vom gestiona această criză masivă a refugiaților depinde victoria lumii libere asupra tiraniei de la Moscova. Restul sunt doar vorbe.

Citit 1074 ori Ultima modificare Luni, 07 Martie 2022 01:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.