Când n-avem soluţii, facem spectacol la televizor

Când n-avem soluţii, facem spectacol la televizor
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

După "crizele" care au generat cozi la benzină şi la ulei, autorităţile au anunţat că vor pune piciorul în prag şi îi vor pedepsi drastic pe cei care profită de spaimele şi naivitatea românilor. Şi, ce să vezi, chiar a doua zi au demarat controalele şi au început să curgă amenzile. Numai la Galaţi, ca să dăm un exemplu local, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a amendat o benzinărie din Tecuci cu 10.000 de lei, Garda de Mediu a sancţionat aceeaşi unitate cu 100.000 de lei, Protecţia Consumatorului a "ars" opt staţii peco cu 68.000 de lei, Inspectoratul Teritorial de Muncă a aplicat opt amenzi în valoare de 33.000 de lei şi probabil mai sunt verificări în curs şi de la alte instituţii.

Toate bune şi frumoase până aici, numai că, dacă intrăm puţin în detalii, vom vedea că toate aceste sancţiuni au fost date pentru abateri care nu au absolut nicio legătură cu fenomenul în sine. Practic, au fost amendate... etichete puse greşit sau netraduse, comercializarea de produse expirate, lucrul fără forme legale, vânzarea combustibililor în bidoane neconforme, lipsa unor acte şi autorizaţii sau diverse inadvertenţe fiscale. Toate acestea sunt ilegalităţi şi trebuie pedepsite, nimic de zis, dar ele puteau fi constatate oricând până acum, nu fix pe valul de indignare populară creat de creşterile de preţ. De fapt, majorările preţurilor nici nu au fost analizate, toate controalele şi sancţiunile aplicate în benzinării fiind auxiliare.

E drept că pentru a pune frână creşterilor de preţuri, uneori nejustificate, sunt necesare controale mult mai complexe, care durează câteodată ani întregi, precum cele ale Consiliului Concurenţei, care ar putea decide dacă pe piaţa uleiului s-a format sau nu un cartel al producătorilor sau al firmelor de depozitare sau dacă în benzinării preţurile ţin sau nu cont de cotaţiile internaţionale ale petrolului şi de costurile rafinăriilor.

În schimb, în lipsa unor măsuri concrete care să contracareze "crizele", guvernanţii noştri au scos din joben o serie de controale pe care le puteau face pe repede-nainte, dar care nu au absolut niciun fel de influenţă în mecanismele care au dus la revenirea "sindromului cozii" la români. Ba, mai mult, aceste tipuri de sancţiuni hei-rupiste nu vor face decât să influenţeze piaţa şi nu în sens pozitiv, pentru că firmele amendate îşi vor scoate pârleala tot de la consumatori, prin majorarea unor preţuri în viitorul apropiat.

În contextul războiului din Ucraina, care a perturbat multe lanţuri de aprovizionare, "crize" vor mai veni cu siguranţă, iar dacă singura soluţie a autorităţilor este spectacolul televizat al acestor amenzi auxiliare, făcut doar pentru deliciul publicului, nu ştiu pe unde vom scoate cămaşa.

Citit 1350 ori Ultima modificare Luni, 21 Martie 2022 22:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.