Desant ministerial cu mâna goală

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Un adevărat desant ministerial se anunţă astăzi la Galaţi, la festivităţile prilejuite de Ziua Întreprinzătorului. La eveniment şi-au anunţat prezenţa ministrul Transporturilor, ministrul Proiectelor Europene, ministrul Agriculturii și ministrul Economiei. Pe lângă aceştia, vor mai fi prezenţi preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, şeful naţional al IMM-iştilor, primarul, preşedintele CJ, iar lista poate continua cu şefi de firme, reprezentanţi ai administrației publice, mediului academic și sistemului financiar-bancar.
Ca la toate cele 21 de ediţii desfăşurate până acum, temele de discuţie sunt incitante şi privesc oportunitățile de finanțare din fonduri europene sau proiectele de investiții de interes regional. Din păcate, aceste două decenii de dezbateri au rămas fără absolut niciun rezultat concret, cel puţin pentru zona noastră. La Galaţi n-a ajuns încă niciun investitor important, deşi ni se tot promite acest lucru an de an, infrastructura de legătură cu Europa este la pământ (chiar dacă în momentul de faţă se lucrează la minidrumul expres spre Brăila şi la podul peste Dunăre care ne va lega deocamdată doar de... Munţii Măcin), iar în privinţa modernizării portului abia s-a încheiat o primă licitaţie, după aproape zece ani de făcut şi refăcut hârtii.
Scriam acum 5-6 ani despre necesitatea unui proiect zonal pe care l-am numit atunci 3A (autostradă-afaceri-aeroport), care ar fi putut să ne pună pe hartă, dar din păcate nu s-a mişcat nimic. Suntem tot la stadiul de promisiuni, mai mult sau mai puţin electorale, atât în privinţa aeroportului, cât şi a atragerii de afaceri importante în zonă, în timp ce autostrada s-a topit într-o mare de drumuri expres, la fel de iluzorii ca şi acum 20-30 de ani.
O altă temă predilectă a acestui tip de dezbateri, înfrăţirea cu oraşe importante ale lumii, ne-a adus doar COVID din Wuhan şi câteva porturi distruse de războiul ruso-ucrainean, asta dincolo de vizitele protocolare făcute cu mare tam-tam de afacerişti gălăţeni prin ţările respective.
Pesimismul indus de atâtea şi atâtea promisiuni călcate în picioare mă face să cred că nici anul acesta nu va fi mai breaz în rezultate, în ciuda numelor importante care şi-au anunţat vizita la Galaţi şi a unor zvonuri despre relocarea unor afaceri la mal de Dunăre. Şi chiar dacă într-un final vor veni, mult-râvnitele afaceri s-ar putea să nu mai producă mari efecte, din cauza lipsei acute de forţă de muncă, pentru că mulţi gălăţeni s-au săturat să tot aştepte şi au plecat să-şi caute norocul prin alte zări, după ce au ajuns la concluzia că norocul ăsta trebuie să ţi-l faci cu mâna ta, dacă mâna celor pe care i-am ales să ne conducă în atâta amar de ani s-a dovedit a fi cam bleagă...

Citit 1245 ori Ultima modificare Vineri, 20 Mai 2022 00:30

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Cristi
  Vineri, 20 Mai 2022 12:36
  86.34.187.***
  In vremuri de criza, razboi, Robor aproape 6% si inflatie cat nu putem duce, ce lipsea? O pomana din bugetul judetului pentru mai marii tarii la restaurant Liberatea. Bravo domnilor, rabdare ca vine si scadenta.
  0
  4
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 20 Mai 2022 10:31
  86.124.201.***
  DNA Galati ar trebui sa ancheteze ce s-a intimplat cu Parcul Industrial!Pina cind nu se ancheteaza si se trag la raspundere pe cei raspunzatori de jaful de acolo nu putem sa ne revenim!!!!!!!Nu pot veni investitori seriosi in Galati!Portul Galati nu este modernizat,infracstructura a ramas la nivelul anilor 90 si ceea ce functioneaza este prost intretinut si cu oameni prost platiti!Terenurile din jurul portului au fost vindute ,inchiriate catre tot felul de dubiosi(vezi de ex ce s-a intimplat cu terenul Parcului Industrial)!Infrastructura de legatura a portului cu tara lipseste cu desavirsire!Este o aventura sa aduci marfa cu vaporul in Galati si sa o trimiti cu trenul spre Bucuresti!Sau cu tirul!Dunarea nu este dragata!Taxele pe Dunare bataie de joc!Oameni tineri destepti care sa lucreze in Galati din ce in ce mai putini!Tinerii destepti pleaca!Pentru o revenire puternica in afara de investitori ,infrastructura mai ai nevoie de OAMENI CAPABILI!!!!!!DE UNDE II LUAM??????DIN ASIA??????
  1
  9
  Raportează
 • postat de un galatean
  Vineri, 20 Mai 2022 07:58
  5.2.209.***
  Nu se face nimic la Galati, nu doar din vina lor ci si din vina noastra! Atata amar de ani am ales in fruntea orasului tot felul de personaje care, fie nu au putut sa faca, fie nu au vrut sa faca pentru oras ci doar pentru ei! Iar cand plini de lehamite nici nu am mai iesit la vot, s-au ales ei intre ei, au facut tot felul de intelegeri, la masa sau pe sub masa, iar timpul a trecut tot in beneficiul lor! O clasa politica atat de slaba, nestiutoare dar plina de fitze, e greu de gasit in toata Europa.
  6
  12
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 20 Mai 2022 00:48
  5.13.141.***
  "Scriam acum 5-6 ani despre necesitatea unui proiect zonal pe care l-am numit atunci 3A (autostradă-afaceri-aeroport)"

  Ce justifica acum 5-6 ani proiectul ??? Ce justifica acum ??? Ce putem oferi pentru cei trei de A ???!!! Orasul turistic a lu' pucheanu ???

  De ce nu se face nimic in Galati ??? Mirosim a faliment !!!
  8
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.