Desant ministerial cu mâna goală

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Un adevărat desant ministerial se anunţă astăzi la Galaţi, la festivităţile prilejuite de Ziua Întreprinzătorului. La eveniment şi-au anunţat prezenţa ministrul Transporturilor, ministrul Proiectelor Europene, ministrul Agriculturii și ministrul Economiei. Pe lângă aceştia, vor mai fi prezenţi preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, şeful naţional al IMM-iştilor, primarul, preşedintele CJ, iar lista poate continua cu şefi de firme, reprezentanţi ai administrației publice, mediului academic și sistemului financiar-bancar.

Ca la toate cele 21 de ediţii desfăşurate până acum, temele de discuţie sunt incitante şi privesc oportunitățile de finanțare din fonduri europene sau proiectele de investiții de interes regional. Din păcate, aceste două decenii de dezbateri au rămas fără absolut niciun rezultat concret, cel puţin pentru zona noastră. La Galaţi n-a ajuns încă niciun investitor important, deşi ni se tot promite acest lucru an de an, infrastructura de legătură cu Europa este la pământ (chiar dacă în momentul de faţă se lucrează la minidrumul expres spre Brăila şi la podul peste Dunăre care ne va lega deocamdată doar de... Munţii Măcin), iar în privinţa modernizării portului abia s-a încheiat o primă licitaţie, după aproape zece ani de făcut şi refăcut hârtii.

Scriam acum 5-6 ani despre necesitatea unui proiect zonal pe care l-am numit atunci 3A (autostradă-afaceri-aeroport), care ar fi putut să ne pună pe hartă, dar din păcate nu s-a mişcat nimic. Suntem tot la stadiul de promisiuni, mai mult sau mai puţin electorale, atât în privinţa aeroportului, cât şi a atragerii de afaceri importante în zonă, în timp ce autostrada s-a topit într-o mare de drumuri expres, la fel de iluzorii ca şi acum 20-30 de ani.

O altă temă predilectă a acestui tip de dezbateri, înfrăţirea cu oraşe importante ale lumii, ne-a adus doar COVID din Wuhan şi câteva porturi distruse de războiul ruso-ucrainean, asta dincolo de vizitele protocolare făcute cu mare tam-tam de afacerişti gălăţeni prin ţările respective.

Pesimismul indus de atâtea şi atâtea promisiuni călcate în picioare mă face să cred că nici anul acesta nu va fi mai breaz în rezultate, în ciuda numelor importante care şi-au anunţat vizita la Galaţi şi a unor zvonuri despre relocarea unor afaceri la mal de Dunăre. Şi chiar dacă într-un final vor veni, mult-râvnitele afaceri s-ar putea să nu mai producă mari efecte, din cauza lipsei acute de forţă de muncă, pentru că mulţi gălăţeni s-au săturat să tot aştepte şi au plecat să-şi caute norocul prin alte zări, după ce au ajuns la concluzia că norocul ăsta trebuie să ţi-l faci cu mâna ta, dacă mâna celor pe care i-am ales să ne conducă în atâta amar de ani s-a dovedit a fi cam bleagă...

Citit 1643 ori Ultima modificare Vineri, 20 Mai 2022 00:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.