Ce-i trebuie Galațiului?
Foto: Anca Melinte

Ce-i trebuie Galațiului?
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

„Distracție?! Asta ne trebuie nouă?!”, pufnesc unii gălățeni, înecându-se de revoltă, în comentariile postate la articolele care anunță evenimentele pregătite de autorități pentru 1 Iunie și Zilele municipiului Galați. „La cât suntem de săraci și de amărâți, circ ne trebuie!”, continuă indignarea. E drept, nu plesnim de bunăstare, dar nici săraci lipiți pământului nu ne putem numi. O fi egoism, nu zic nu, dar mie mi-e de-ajuns să aflu despre un elev sau student gălățean, cu performanțe la olimpiade, concursuri, competiții de orice fel, ori care a obținut bursă la o prestigioasă universitate și mă simt mai bogată și mai împlinită. Știți de ce? Pentru că vine o generație care va ști, va putea și va face mai mult decât a reușit generația mea! Chiar dacă în vreun alt colț de lume... Da, avem motive întemeiate de amărăciune, dar poate că nu ne strică măcar din când în când să ne ridicăm privirea! Să ne bucurăm că suntem la noi acasă. Uitați-vă la oamenii fugiți din calea războiului, cu viața într-o sacoșă…

„Distracție ne trebuie când în spitale se moare?!”, vin în val comentariile. Da, spitalele sunt o plagă deschisă. Și nu cred că-i de-ajuns doar să punem un plasture ori să dăm cu var. Nepăsarea cronică și comoditatea acută a halatelor albe sau albastre pot fi la fel de periculoase ca nosocomialele. Poate de aceea, odată cu spitalele, ar trebui să mai primenim și sufletele și gândirea unora dintre cei care înfăptuiesc actul medical…

„Locuri de muncă, nu distracție!”, scriu contestatarii petrecerilor publice. Joburi sunt, doritori nu se prea găsesc, scot la iveală, mai de fiecare dată, bursele locurilor de muncă. Poate că și angajatorii oferă prea puțin în raport cu pretențiile potențialilor angajați. Poate că nici candidații nu se ridică la așteptările celor care caută forță de muncă. Însă, e drept, Galațiul îmbătrânește așteptând investitori de anvergură sau măcar o companie comparabilă cu șantierul naval și combinatul. Hai că poate se va trezi din moarte clinică Parcul Industrial. Și acesta chiar ar fi un motiv de sărbătoare!

„Distracție?! Bani risipiți!”, e verdictul altora. Da, numai că banii se risipesc oricum. Îmi amintesc și acum vorbele fostului primar Marius Stan: „În anii trecuți spectacole nu se făceau, evenimente nu și totuși banii se cheltuiau. Pe ce?!”.

„Distracție? Brăilenilor le crește un Pod peste Dunăre. Nouă ne cresc bălării și grămezi de gunoaie…”, ripostează alți gălățeni. Într-adevăr, nu există măcar o investiție care să pună Galațiul pe hartă. Dar poate că asta ține și de noi. Și înainte de a ne întreba dacă distracția ne trebuie, ar trebui să aflăm ce-i lipsește orașului: gălățeni cu bun-simț, cu înțelepciune și cu implicare… de sus în jos și de jos în sus...

Citit 2569 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Mai 2022 22:39

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de i
  Sâmbătă, 28 Mai 2022 22:11
  5.13.199.***
  "Distracție? Brăilenilor le crește un Pod peste Dunăre. Nouă ne cresc bălării și grămezi de gunoaie…”, ripostează alți gălățeni. Într-adevăr, nu există măcar o investiție care să pună Galațiul pe hartă. Dar poate că asta ține și de noi. Și înainte de a ne întreba dacă distracția ne trebuie, ar trebui să aflăm ce-i lipsește orașului: gălățeni cu bun-simț, cu înțelepciune și cu implicare… de sus în jos și de jos în sus..."


  Da, distracție...fiindcă unii mai avem nevoie și de distracție, că nu facem din viață un priveghi.

  Cât despre smiorcăiala cu podul de la Brăilița...scuzați-mă gălățeni, dar ce ați susținut până acum trădătorilor locali??? Nu mereu ați susținut a se realiza proiecte mari de infrastructură numai la alții în alte orașe ale lor, iar orașele lor vor fi cobectate/tranzitate/frecventate, iar al nostru GALAȚI va fi mereu ocolit. Dar, de...n-ați vrut să construiți și la voi în oraș, gălățeni trădători, proiectul de subtraversarea Dunării, pentru conectarea/tranzitarea propriului vostru oraș.

  Atunci de ce vă minunați acum de ceea ce au alții construit la ei în oraș, oraș al lor ce va atrage fluxurile de tranzit, de investiții către ei, iar al vostru oraș în schimb va fi mereu evitat/ocolit/de nefrecventat/netranzitat.

  Dar, v-ați luat după șmenarii care vroiau să vă prostească prin faptul că cică traficul rutier provoacă praf/mizerie și alte neajunsuri cică...
  Lasă, să vă vedem acum când vă vor ocoli/evita orașul până și cei care mai tranzitau Galațiul pe la trecere bac Galați.

  Dar, de...n-au vrut unii trădători locali cu volentine de galațani, cât și ubii brăilițeni infiltrați pe site-urile/forumurile gălățene băgând strâmbe cum că nu ar fi unii mulțumiți cu construirea/realizarea proiectului tunel de subtraversarea Dunării, proiect de conectarea propriului oraș GALAȚI la fluxul național/internațional de tranzit...TRANZITAREA ORAȘULUI GALAȚI PRIN TUNELUL DE SUBTRAVERSAREA DUNĂRII AR FI FOST CA O GURĂ DE AER DE NEEGALAT PENTRU ACEST ORAȘ GALAȚI VICIAT ATÂT ȘI ATÂTA TIMP DE PROIECTE DE INFRASTRUCTURĂ MAJORĂ PENTRU ACEST ORAȘ GALAȚI.

  Vă strica să aveți la GALAȚI tunel de subtraversarea fluviului Dunărea, ca proiect colosal de infrastructură realizat, nu-i așa?

  Acu să vi se scurgă ochii la ce au alții...din păcate pentru ceilalți gălățeni care au susținut mereu toate proiectele de infrastructură propuse a se realiza pentru propriul oraș GALAȚI...

  Ați primit voi gălățenii ce mereu ați dat coate GALAȚIULUI(propriului oraș)..."opinie politică"(exact g0lăn!a ce o adularăți mereu).

  Din păcate nu veți avea niciodată nimic, colosal, construit la voi în oraș, mereu ocolit, mereu de neconectat/de netranzitat.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Un votant
  Vineri, 27 Mai 2022 09:19
  5.13.135.***
  Și nu e adevărată afirmația?Sunt curios ce firmă de apartament se ocupă de ,, pregătirea acestor spectacole"...ar putea să facă orice altceva cu banii respectivi.. să reabiliteze un parc,o școală,un azil...dar nu, gălățenii au nevoie de,, gălăgie pe bani mulți "..nu se taie iarba prin oraș,dar ne cântă cine știe ce iluștri necunoscuți...nu se fac tratamente pentru combaterea dăunătorilor, dar facem zilele orașului...apropo un oraș îmbătrânit, fără viitor și sărăcit...
  2
  1
  Raportează
 • postat de cacofeniul
  Joi, 26 Mai 2022 17:43
  89.39.81.***
  Daca ocrotitorul; Galatiului e sfantul apostol Andrei,mi se pare mai potrivit sa ramana asa.Daca nu ?haideti sa mutam si craciunul tot mai prin vara ca ...iarna nui ca vara.Ca care nu stie ca coruptia ezista oricum si delasarea si risipa banilor?
  3
  4
  Raportează
 • postat de rodax
  Joi, 26 Mai 2022 16:51
  92.83.34.***
  saraci,da...saraci cu duhul!
  2
  4
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 26 Mai 2022 09:54
  5.2.205.***
  Oricat ar deranja afirmatiile sunt adevarate.....ca unii sunt impotriva la tot este altceva.

  "Galațiul îmbătrânește așteptând investitori de anvergură sau măcar o companie comparabilă cu șantierul naval și combinatul."

  Comparatia nu isi are rostul, nici combinatul si nici santierul naval nu mai sunt ce erau odata........

  Cum necum in fiecare zi orasul pierde: oportunitati, investitori si mai ales locuitori care pleaca din oras/tara. Si majoritatea nu mai revin......locuiesc intr-un bloc cu 20 de apartamente si un sfert sunt goale.
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.