Facem roata? Măcar cu privirea

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

„Lung prilej de vorbe și de ipoteze!”, ca în versul lui George Topîrceanu! Multe-a mai stârnit vestea că orașul ar putea avea (din nou) o roată panoramică. Cel puțin așa prevede un proiect de modernizare a Parcului de la Turnul Tv, care, așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, a ajuns, săptămâna trecută, la comisiile Consiliului Local.

Reacțiile gălățenilor? Unii și-au amintit cu nostalgie de roata care exista cândva la Ultimul Leu, ba chiar s-au întrebat de racheta din Orășelul Copiilor, altă amintire prețioasă din copilăria lor. Pentru alții, însă, a fost prilej de bășcălie și de critică șfichiuitoare.

„Să fie înaltă ca să vedem plutele cu care trecem Dunărea și avioanele care decolează de la București!”, s-a rostogolit printre ironiile de pe Facebook. „Tichie cu mărgăritar! Am terminat de reparat toate străzile Dochiei, Dorobanți, Vasile Panu, Libertății, Picturii, Luceafărului, Prundului, Elena Doamna!”, a strigat, pe bună dreptate, un gălățean. Dacă nu știți, străzile astea nu-s mai răsărite decât niște ulițe… urbane, doar pentru că sunt la oraș.

„Mai bine văruiți blocurile!”, „Cosiți iarba, că a ajuns la genunchi!”, „Udați copacii pe care i-ați pus anul trecut și nu numai! Întrețineți ce-ați făcut”, au comentat alți gălățeni. Și zău că nu găsesc argumente să-i contrazic.

„Nu mă urc în așa ceva că sigur pică. Nu cred că-i duce capu’ să facă măgăoaia aia rezistentă la cutremure”, a sărit alt comentator la mine. Hai să nu cobim când nici n-am trecut de faza ideilor pe hârtie, m-a încurajat un gând. Deși, dacă iau în calcul că nici n-apucăm să inaugurăm că trebuie să reparăm… până la cutremure mi-aș face griji pentru pământul care ne fuge și de sub betoane.

„Cunoaștem «reamenajarea», «refacerea» și «reconfigurarea»... totul va ieși «beton»”, a țintit just alt gălățean. Zâmbesc amar și-i dau dreptate. Dacă pățim ca la Pasajul „Dunărea”, când din îngemănarea dintre scoică și val ne-au ieșit două betoniere, pe post de copertine, nu știu ce să zic.

„Ce să admiri din roată? Rufele puse la uscat, mizeria din jur, mașinile parcate, Turnul Tv și Dunărea?”, s-a întrebat un gălățean. Mărturisesc sincer, de câte ori îl privesc de sus,  fie și de la etajul 11 al blocului, unde-și are sediu asociația de proprietari, orașul îmi pare mai frumos, mai atractiv, cu mai mult potențial. Nu știu dacă o să ne iasă Galați Eye – pe modelul London Eye (ochiul Londrei) - dar poate că înainte să ne apucăm de construit ar trebui să facem roata cu privirea. Și să ne placă și nouă orașul. De sus, dar mai ales de jos.

Citit 1182 ori Ultima modificare Luni, 06 Iunie 2022 20:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.