Cel alb, cel roşu, cel negru, cel galben. Apocaliptici

Cel alb, cel roşu, cel negru, cel galben. Apocaliptici
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

La început a fost "ciuma", pandemia de COVID-19, care a pus lacătul pe întreaga planetă, din primele luni ale lui 2020. Au trecut doi ani şi jumătate de la cele dintâi cazuri de infectare, iar bilanţul este terifiant: aproape 600 de milioane de îmbolnăviri (şi asta doar în ţările care au luat în serios testarea) şi 6,5 milioane de decese. Şi încă nu am scăpat, chiar dacă specialiştii consideră că boala a devenit endemică şi nu mai reprezintă un pericol planetar.
Apoi a început războiul, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie anul acesta. Pe frontul din Donbas se dau lupte grele, iar confruntarea este departe de sfârşit. Mai mult, tot mai multă lume se teme că se va extinde dincolo de teritoriul Ucrainei. Iar după cum se umflă muşchii pe diverse meridiane ale globului (China - Taiwan/SUA, Israel - Iran, Serbia - Kosovo, Turcia - Kurdistan, Armenia - Azerbaidjan sau Coreea de Nord... de una singură), nu este deloc exclus să vedem noi confruntări armate, care să degenereze în final într-un adevărat război mondial. Deocamdată, populaţia afectată se numără în zeci de milioane de persoane, dar o eventuală escaladare globală ar putea urca bilanţul şi în acest caz la sute de milioane de victime.
Dincolo de pierderile umane şi materiale de pe frontul ucrainean, consecinţa cea mai importantă a conflictului pare să fie foametea, în zonele afro-asiatice sărace, dependente de exporturile de cereale ale celor două combatante din Donbas, fiind deja penurie de alimente, accentuată şi de seceta mai prezentă în lume decât oricând. Iar creşterea galopantă a preţurilor la energie a afectat inclusiv ţările europene bogate, unde o bună parte din populaţie a ajuns să se teamă serios de ziua de mâine. Şi ăsta nu este probabil decât începutul. La fel ca în primele două exemple, probabilitatea de a exista sute de milioane de oameni afectaţi este aproape certă.
Ciuma, războiul, foametea... Nu sunt eu foarte religios, dar asemănarea cu cei patru călăreţi ai Apocalipsei descrişi în Noul Testament este izbitoare. Din păcate, cel de-al patrulea cavaler care vesteşte Apocalipsa dinaintea Judecăţii de Apoi este... moartea, situaţie care, în cazul izbucnirii unui război mondial, este cât se poate de posibilă, în condiţiile în care arsenalele nucleare ale lumii au suficientă putere încât să distrugă întreaga lume de zeci sau de sute de ori. Şi nu este nevoie decât de o apăsare de buton, din greşeală sau din disperare.
Calul alb (ciuma), calul roşu (războiul) şi calul negru (foametea) galopează deja prin lume şi fac ravagii serioase. Nu ne rămâne decât să sperăm (sau să ne rugăm, în context) că armăsarul galben-vânăt (moartea) ne va ocoli. Măcar de data asta, ţinând cont că e prima oară când "cavalerii" s-au arătat omenirii atât de aproape...

Citit 1406 ori Ultima modificare Joi, 04 August 2022 22:53

4 comentarii

 • postat de Destinația: Târgoviște
  Vineri, 05 August 2022 23:06
  185.100.87.***
  Cel alb, cel roşu, cel negru, cel galben...și cei mârșavi, ticăloși, trădători.
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 05 August 2022 13:56
  86.124.202.***
  In toare razboaiele enuntate in text un lucru a fost comun:dorinta SUA de a fi sef peste toata lumea!!!Si mai putem adauga interventiile SUA in Iugoslavia,Egipt,Siria,Afghanistan Georgia etc etc!Dorinta SUA de a domina lumea a facut in prezent Rusia sa fie in razboi cu Ucraina!Si China sa fie aproape de un razboi in Taiwan!Credea cineva ca Rusia nu va reactiona la provocarile SUA????Si crede cineva ca China nu va reactiona in provocarile din Taiwan????Sunt doua imperii care au istorii de mii de ani!!!!Aceste doua popoare au fost educate altfel ca noi romanii de exemplu unde capul plecat sabia nu taie!!!Si Europa bagata la mijloc fara resurse naturale !In Europa se vorbeste de energie verde energie care se produce cu echipamente realizate in China si cu resurse din Rusia!Este o politica proasta pentru noi europenii si mai ales pentru o tara ca Romania care nu mai produce nimic sau aproape nimic!Sunt un amarit de roman care considera ca Europa s-a aruncat orbeste in acest conflict cu Rusia!Rusia a pregatit acest conflict multi ani!Europenii au crezut ca prosteala rusilor va merge mult timp de acum incolo!Este pregatita Europa sa renunte la comfort?????Vom vedea!!!!
  2
  13
  Raportează
 • postat de pro
  Vineri, 05 August 2022 12:14
  5.14.186.***
  Deocamdata ordinea mondiala post belica ( cu revizuirea din anii 90 ) este mentinuta de SUA si aliatii sai.
  Restrictiile din pandemie au permis evitarea catorva zeci de milioane de decese.
  Razboiul declansat de mos dictator care a luat-o razna de prea mult bine este atenuat de Marea Britania, SUA si aliatii.
  Foametea si lipsa de apa sunt plagi vechi ale unor state incapabile sa se mobilizeze. Cu un efort comun mare parte din probleme vor putea fi atenuate.
  Pandemia si razboiul au aratat o solidaritate si aliniere fara precedent, ceea ce ne da mari sperante pentru viitor.
  10
  5
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 05 August 2022 08:28
  81.196.55.***
  Acum 100 de ani nu a fost la fel?
  Dar acum 70 de ani?
  Matei 24:36
  Citește ce trebuie și nu mai tâlcui!
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.