Scurt exercițiu de imaginație

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Suntem în 2032. Am coborât din monorailul de Brăila în stația ”Potcoava de Aur”, după ce am ajutat un prieten din orașul vecin să se interneze în secția de îngrijiri paliative, recent deschisă la Spitalul Județean din Galați. În timp real, de la Brăila, din stația ”Catedrala Nașterea Domnului” și până în centrul Galațiului, trenul face 35 de minute, iar una dintre stații este chiar la Spitalul Județean. Noua secție a fost deschisă în urmă cu cinci ani, investițiile fiind realizate cu fonduri europene. De altfel, tot în 2027, Spitalul Județean a beneficiat de o extindere semnificativă a secțiilor de bază pentru viața gălățenilor, inclusiv echipamente de specialitate, medici și asistente dedicați jurământului lui Hippocrate.

Altfel, sistemul de învățământ și, în general, instituțiile publice au cunoscut o transformare profundă, în zona digitalizării și adaptării la nevoile pieței muncii. După deschiderea aeroportului regional, dincolo de obișnuitele inputuri de capital ce au generat 40.000 de locuri de muncă în industria prelucrătoare, clustere IT și HoReCa, a avut loc și refacerea  sistemului de irigații. În 2027, producția de cereale și de plante oleaginoase din județ a fost asigurată, urmare unor investiții masive, mai ales în recalificarea forței de muncă necesare unor astfel de lucrări, dar și după împăduriri semnificative.

Pe de altă parte, în urma problemelor financiare din 2024, când a fost necesară intervenția FMI pentru a regla dezechilibrele macroeconomice, plimbatul dosarelor cu șină a fost complet interzis de Parlamentul României. Era mai mult decât necesar, pentru că în jur de 40 la sută dintre funcționarii de atunci nu își asumau niciun fel de responsabilități în a rezolva problemele oamenilor. Între timp, pe Drumul Expres Brăila – Galați, investițiile în economia reală absorb forța de muncă disponibilizată de la ”plimbatul hârtiilor”, fiind deschis un parc industrial, pe o lungime de 20 de kilometri.

În plus, oameni pricepuți în a marketa piața turismului atrag în jur de 100 de milioane de euro pe an, prin acostarea navelor de croazieră în oraș, cu un traseu ce începe de la Pescăriile Statului, refăcute cu fonduri europene, și continuă cu Biserica Precista, dar și cu monumente istorice reabilitate din orașul de ”aprigi negustori”, inclusiv cu o hologramă a străzii Nicolae Bălcescu din urmă cu 70 de ani. Pe traseu, chiar dacă nu era neapărat necesar, există și o mențiune a unui tip cu fabrică de gogoși la Buzău, fost premier în 2023.

Citit 1306 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.