Marinari avem, flotă ce ne mai trebuie!

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

De Ziua Marinei, s-a vorbit elogios, la Galați, la Constanța, Brăila sau Tulcea, la adresa celor care încă mai țin sus stindardul navigației la noi în țară. Și, într-adevăr, printre marinarii români, de la Dunăre la Marea Neagră, fie ei din flota comercială sau militară, găsim remarcabile exemple de profesionalism. Din păcate, marinari mai avem, navele ne cam lipsesc...

Pentru că Ziua Marinei este pe undeva și prilej de ceva nostalgii, nu puțini au fost cei care și-au amintit, de exemplu, că prin anii '90 România avea o flotă comercială de vreo 300 de nave, iar porturile erau burdușite de câte mărfuri circulau.

Din păcate, ”perioada de tranziție” și tot felul de privatizări dubioase, cu celebrul ”Dosar Flota” ca bomboană pe colivă, au dus la jefuirea flotei comerciale, iar hoții acelor vremuri au ajuns, bine mersi, ”negustori cinstiți”.

Dincolo de aceste aspecte, asupra cărora slabe speranțe mai avem că Justiția le va mai da de capăt vreodată, ar trebui să privim ”cu mintea cea de pe urmă” spre viitorul marinei românești. Din păcate, acest domeniu este și acum ”în derivă”. Micii armatori, care încearcă să miște lucrurile, sunt adesea lăsați ”să se zbată pe uscat”, iar la Transporturi lipsește cu desăvârșire o strategie de încurajare a investițiilor în domeniul transporturilor navale, chit că în Europa pescuitul și lanțurile logistice sunt domenii de top.

Lucrurile nu stau cu mult mai bine nici pe partea Forțelor Navale. E păcat de devotamentul și sacrificiile marinarilor militari, dacă strategiile ce privesc Forțele Navale eșuează de ani de zile în meandrele politicului și ale intereselor obscure, inclusiv la cel mai înalt nivel.

Exemplul cel mai relevant este modul în care trenează și acum programul de înzestrare a Forțelor Navale cu cele patru corvete multifuncționale. Nu reluăm aici toată povestea cu modul dubios în care această licitație s-a tot făcut și desfăcut, cert este că nici în prezent nu avem un contract semnat referitor la aceste nave, deși ele ar fi trebuit să fie deja în serviciu, pe mare!

De Ziua Marinei, reprezentanții autorităților au promis din nou... marea cu sarea pentru Forțele Navale: corvete, plus rachete, elicoptere și chiar submarine! Nu spunem că marina militară română nu le merită și nu are nevoie de toate acestea! Dar tare ne temem că, iată, Ziua Marinei a trecut pentru a 120-a oară, iar la București, departe de marea dezlănțuită, se lasă din nou liniștea.

În rest, rămâne cum am stabilit – flota rămâne ”vârful nostru de lance” pe Dunăre și Marea Neagră, atât doar că vârful acesta e cam ruginit și tocit pe alocuri...

Citit 1603 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2022 18:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.