Marinari avem, flotă ce ne mai trebuie!

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

De Ziua Marinei, s-a vorbit elogios, la Galați, la Constanța, Brăila sau Tulcea, la adresa celor care încă mai țin sus stindardul navigației la noi în țară. Și, într-adevăr, printre marinarii români, de la Dunăre la Marea Neagră, fie ei din flota comercială sau militară, găsim remarcabile exemple de profesionalism. Din păcate, marinari mai avem, navele ne cam lipsesc...
Pentru că Ziua Marinei este pe undeva și prilej de ceva nostalgii, nu puțini au fost cei care și-au amintit, de exemplu, că prin anii '90 România avea o flotă comercială de vreo 300 de nave, iar porturile erau burdușite de câte mărfuri circulau.
Din păcate, ”perioada de tranziție” și tot felul de privatizări dubioase, cu celebrul ”Dosar Flota” ca bomboană pe colivă, au dus la jefuirea flotei comerciale, iar hoții acelor vremuri au ajuns, bine mersi, ”negustori cinstiți”.
Dincolo de aceste aspecte, asupra cărora slabe speranțe mai avem că Justiția le va mai da de capăt vreodată, ar trebui să privim ”cu mintea cea de pe urmă” spre viitorul marinei românești. Din păcate, acest domeniu este și acum ”în derivă”. Micii armatori, care încearcă să miște lucrurile, sunt adesea lăsați ”să se zbată pe uscat”, iar la Transporturi lipsește cu desăvârșire o strategie de încurajare a investițiilor în domeniul transporturilor navale, chit că în Europa pescuitul și lanțurile logistice sunt domenii de top.
Lucrurile nu stau cu mult mai bine nici pe partea Forțelor Navale. E păcat de devotamentul și sacrificiile marinarilor militari, dacă strategiile ce privesc Forțele Navale eșuează de ani de zile în meandrele politicului și ale intereselor obscure, inclusiv la cel mai înalt nivel.
Exemplul cel mai relevant este modul în care trenează și acum programul de înzestrare a Forțelor Navale cu cele patru corvete multifuncționale. Nu reluăm aici toată povestea cu modul dubios în care această licitație s-a tot făcut și desfăcut, cert este că nici în prezent nu avem un contract semnat referitor la aceste nave, deși ele ar fi trebuit să fie deja în serviciu, pe mare!
De Ziua Marinei, reprezentanții autorităților au promis din nou... marea cu sarea pentru Forțele Navale: corvete, plus rachete, elicoptere și chiar submarine! Nu spunem că marina militară română nu le merită și nu are nevoie de toate acestea! Dar tare ne temem că, iată, Ziua Marinei a trecut pentru a 120-a oară, iar la București, departe de marea dezlănțuită, se lasă din nou liniștea.
În rest, rămâne cum am stabilit – flota rămâne ”vârful nostru de lance” pe Dunăre și Marea Neagră, atât doar că vârful acesta e cam ruginit și tocit pe alocuri...

Citit 1251 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2022 18:34

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de George
  Joi, 18 August 2022 13:23
  78.96.87.***
  @observator: Da, e posibil la anul daca o sa f vreo torentiaal a recupereze ce nu a plouat vara asta. Parca te vad in slapi pe barca pe Domneasca
  2
  0
  Raportează
 • postat de ...probabil ca...
  Joi, 18 August 2022 12:49
  45.56.196.***
  unul din succesele industriei navale asiatice , (pe lângă ajutorul guvernamental ) , este si faptul ca acele firme caută sa echipe închegate de lucrători "sudate" , in timp îndelungat , cu devotament fata de companie.
  Si nu cum se practica la noi in Europa , când o companie ce pune mana pe un contract angajează la repezeala fel de fel de terchea-berchea de pe strada.
  Iar atunci când treaba se termina , aceștia primesc un șut si afara.
  Treaba practicata pe larg , la noi , de către firmele străine !!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 18 August 2022 12:30
  5.13.168.***
  HIpnoza colectiva face ravagii! Va pune ceva in apa acum serios!??? Incepand de la muncile de jos pana sus... stam sa ne cada dropul de sare??? Chiar asa PRAFF SUNTETI!???? VALEU! Multi isi merita soarta... PRAPAD!
  1
  1
  Raportează
 • postat de abcd
  Joi, 18 August 2022 12:12
  91.198.122.***
  Daca tot spuneti ca aveam 300 de nave comerciale, poate ar fi bine sa spuneti si câte au ramas, ca sa întelegem cu totii diferenta. Spus doar asa, 300, fara termen de comparatie, poate sa fie si mult si putin...Daca am scazut la 200-250 poate nu e foarte grav, daca am scazut la 10-15 e foarte grav...
  1
  1
  Raportează
 • postat de un observator
  Joi, 18 August 2022 07:46
  193.230.156.***
  Dacă o ține tot așa o să asistăm la defilare de Ziua Marinei pe strada Domnească.
  3
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.