O înfrângere mare cât Rusia

O înfrângere mare cât Rusia
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Ceea ce părea să fi devenit un război de uzură în Ucraina, a luat o turnură spectaculoasă și cu totul neașteptată, în ultimele zile. Contraofensiva armatei ucrainene din sudul și estul Ucrainei este fără îndoială un succes istoric pentru țara invadată. Doar evoluția conflictului din următoarele zile ne va arăta dacă acesta este începutul sfârșitului pentru armata invadatoare trimisă de Putin în țara vecină.

Considerată de experți a doua forță militară a lumii, armata rusă continuă să piardă teritoriu într-un ritm nemaiîntâlnit pe frontul din Ucraina. De cealaltă parte, privită la început drept o victimă sigură, armata ucraineană nu încetează să surprindă, în luptele de apărare a teritoriului național. Acest lucru arată că motivația de a lupta este o armă cel puțin la fel de eficientă ca echipamentele militare de ultimă generație. Fie că privim la trecut, prezent sau la viitor, ucrainenii au toate motivele să lupte cu orice preț în fața invadatorilor. În cealaltă tabără, tocmai motivația pare să lipsească.

Imaginile care arată înfrângerile zdrobitoare suferite de ruși, în ultimele zile, pe frontul ucrainean de est, sunt și ele un puternic factor demotivator. Dacă acum ești soldat în armata rusă trimisă în Ucraina, te poți întreba pe bună dreptate dacă merită să lupți pentru o cauză care oricum pare din start pierdută.

Deși de o importanță istorică, succesele militare obținute de armata ucraineană nu sunt încă de ajuns pentru a pune capăt conflictului. Fiecare eșec al armatei invadatoare înseamnă, însă, încă o cărămidă smulsă din piedestalul de încredere pe care a fost urcat Putin de opinia publică din Rusia.

O înfrângere decisivă în Ucraina ar duce la prăbușirea sistemului criminal pe care a fost clădită puterea de la Kremlin. Deși o astfel de desfășurare a evenimentelor ar fi benefică în egală măsură pentru Ucraina, Rusia și Europa, ea nu ar garanta că puterea de la Moscova nu ar ajunge în mâna altei organizații cel puțin la fel de criminale. De fapt, exact acest lucru s-a întâmplat și după destrămarea URSS, cu consecințele geopolitice și umanitare la care toți suntem acum martori.

Cert, însă, e faptul că o înfrângere clară a rușilor ar lăsa în urmă o Ucraină devastată, dar încă puternică, cu o armată extrem de bine antrenată, o națiune cu o sete imensă de reclădire pe baza valorilor occidentale.

Citit 2204 ori Ultima modificare Duminică, 11 Septembrie 2022 18:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.