Știm cât vom plăti curentul, dar nu știm când

Știm cât vom plăti curentul, dar nu știm când
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Tarifele plafonate pentru plata energiei electrice consumate începând de anul viitor au fost stabilite și publicate la sfârșitul săptămânii trecute, iar asta este un lucru bun.  

După publicarea tarifelor plafonate, românii își pot face niște calcule realiste referitor la cât vor plăti în lunile de iarnă. Cei care consumă mai puțin de 100 kWh pe lună vor plăti 0,68 lei pe fiecare kWh consumat, iar factura lunară va fi de circa 70 de lei.

Cei care consumă între 100 și 255 kWh vor plăti 0,8 lei pe fiecare kWh, ceea ce va duce la un preț estimativ al facturii de cel mult 200 de lei.

În fine, românii care consumă lunar peste 255 kWh vor plăti 1,3 lei pe fiecare kWh, dar primii 255 kWh îi vor plăti la prețul de 0,8 lei.

Cum spuneam, e bine să știm cât avem de plătit la iarnă, măcar estimativ. Ceea ce nu e deloc bine este faptul că nu știm când vom putea plăti, efectiv, ceea ce consumăm. Pentru că odiseea facturilor întârziate continuă lună de lună, fără vreun semn că s-ar rezolva în curând.

Sunt gălățeni care ne-au spus că nu au primit facturile de la Electrica Furnizare tocmai din lunile mai-iunie. Oamenii se gândesc cu groază la suma pe care o vor avea de plătit atunci când se va revărsa puhoiul de facturi. Un altul ne spune că nu a primit nicio factură din luna august. El a continuat să achite lună de lună o sumă de bani, dar în sistemul electronic nu i s-a operat niciuna dintre plățile făcute.

Un alt gălățean ne-a spus că, de când angajații Electrica i-au schimbat contorul, nu mai poate transmite, oricât de mult ar încerca, indexul autocitit. Adică exact acel index despre care cei de la Electrica Furnizare insistă în reclame că e bine să îl transmitem. Omul „nostru” vrea să trimită indexul, dar nu poate!

Pe de altă parte, atât reprezentanții Electrica Furnizare, cât și cei ai Guvernului și ANRE ne spun că, atunci când facturile se vor debloca și vor începe să sosească pe patru-cinci-șase-șapte luni sau câte s-or mai aduna, acestea vor putea fi plătite eșalonat, pe baza unei cereri depuse către furnizor.

Faceți un exercițiu de imaginație și gândiți-vă ce cozi imense se vor forma la centrele cu clienții ale Electrica, așa cum este cel de pe Siderurgiștilor, de la IREG, unde și acum este coadă zi de zi, în condițiile în care facturile nici nu au început să sosească. Dar și când vor sosi! Vor fi zeci, sute și poate mii de oameni care vor avea nevoie să încheie un angajament de plată, lucru care nu se poate face online, și pentru care vor fi nevoiți să stea la cozi „fără număr”.

Te cam ia cu frig când te gândești și nici n-a sosit iarna încă...

Citit 1454 ori Ultima modificare Joi, 17 Noiembrie 2022 18:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.