Un nou Colectiv este oricând posibil

Un nou Colectiv este oricând posibil
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

La șapte ani de la momentul Colectiv, o nouă tragedie care să îndolieze din nou o țară este oricând posibilă. Cele mai recente controale făcute de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au dus la închiderea temporară a șase cluburi din țară, pentru încălcarea gravă a normelor de securitate la incendiu. Nici în ceea ce privește sistemul medical, țara noastră nu este însă mai pregătită decât în 2015 să facă față unei situații cu număr mare de victime.

Controalele efectuate de IGSU doar în ultima săptămână au scos la iveală că 46 dintre cluburile și localurile verificate, adică în jur de 15 la sută din total, nu dețineau autorizație de securitate la incendiu. În unele cluburi se fuma în voie, în vreme ce căile de evacuare în caz de incendiu existau și erau asigurate doar pe hârtie.

Concluzia pe care o putem trage de aici este că în România, țară care se vrea în Europa civilizată, multe afaceri se fac încă la fel ca în Vestul sălbatic, cu gândul exclusiv la profit și fără o preocupare reală pentru siguranța clienților - în acest caz, a tinerilor din cluburi. Bineînțeles, o astfel de stare de fapt nu ar fi posibilă fără acceptul tacit și complice al autorităților.

La fel de gravă este și inerția care este încă literă de lege în sistemul sanitar. După tragedia petrecută în clubul Colectiv, mulți răniți s-au stins nu din cauza rănilor suferite în club, ci ca urmare a bacteriilor periculoase luate din spitalele unde au fost ”tratați”. Drama și suferința cumplită a acelor tineri avea loc exact în timp ce ministrul de atunci al Sănătății spunea în fața presei că România are toate mijloacele necesare pentru a-i trata după ultimele standarde pe acești pacienți. Abia când unii dintre ei au ajuns în spitale din vestul Europei a ieșit la iveală că erau infectați cu microbi luați din spitalele din România.

Și în prezent avem zeci de secții ATI care funcționează ”pe riscul lor”, fără autorizație de securitate la incendiu. Nici până în prezent spitalele nu sunt mai pregătite pentru a gestiona cazurile mari de arși. Din contră, lucrurile din Sănătate par să meargă din rău în mai rău, lucru care poate fi confirmat de aproape orice persoană care a avut nevoie de servicii medicale de urgență în ultima perioadă.

Citit 1185 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2022 16:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.