Hai să murim mai puțin pe stradă!

Hai să murim mai puțin pe stradă!
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Am permis de conducere de doi ani. Nu mă consider șofer, ci doar posesor de carnet, cu destule cunoștințe și, zic eu, abilități, cât să merg drept și corect pe stradă, în limite de siguranță. Sunt destui regi ai șoselelor deveniți peste noapte eroi fără voie ai unor tragedii pe care nu ni le dorim. Suntem iarăși fruntași la nenorociri pe șosele pentru că mulți cred că plasticul cu poză din buzunar le conferă super-puteri. Iar alții circulă, pur și simplu, fără el.

Statisticile Poliției Rutiere ne aruncă din nou în lumina reflectoarelor, la final de 2022, un an greu, în care și gălățeanul, ca tot românul, a fost încercat de toate: și de inflație, și de sărăcie, și de scumpiri, și de perspectiva războiului. Toate acestea nu ne-au vindecat de ”vitejie” în trafic, nebunia și inconștiența acutizându-se parcă mai abitir odată cu înmulțirea numărului de șoferi. Pentru că, și în pandemie, școlile au scos pe bandă noi și noi generații de ”regi ai șoselelor”. Galațiul încheie anul, din nou, în Top 10 trafic periculos, accidentele grave aruncându-ne într-o elită pe care nu ne-am dori-o nici noi, nici cei care ajung pe aici și trebuie să se descurce. Cifrele poate ar suna sec, iar procentele nu ar reflecta, poate, suficient haosul care se poate naște pe străzi când gălățeanul își pune mintea că trebuie să alerge peste tot și nicăieri. Nimic nu mai contează când ne apucă ”febra”: nici timpul, nici prețul la combustibil, nici faptul că mașinile și întreținerea lor s-au scumpit. Bunăoară, înainte de Crăciun cu vreo două zile, a trebuit să traversez orașul la o oră de vârf. N-am făcut-o cu mașina, ci m-am urcat în autobuz. Nu ca să fac vreo economie, ci pentru că mi-a fost frică de ce am preconizat că va fi pe străzi, printre atâția șoferi și pietoni pătrunși de spiritul sărbătorilor. Câteva ore mai târziu, un autobuz (altul, din fericire, decât cel cu care mersesem) era scos de pe șosea de un șofer care a făcut o greșeală pentru care se pică la examen, pentru care se ia permisul, iar amenda este suficientă cât să-ți reconsidere bugetul pe câteva luni. Un șofer care, poate din neatenția lui sau poate presat de vreun alt viteaz în trafic, a făcut o greșeală stupidă și gravă. La fel ca el, a doua zi, un alt șofer răsturna o ambulanță și mai ”agăța” trei mașini. Și mai brează, o șoferiță care probabil concurase cu Moș Crăciun la păhărele-viteză, a luat la rând o parcare, cu mașina, neiertând nici măcar o mașină de poliție. Iar o mămică s-a dus în râpă cu tot cu mașină și copil pentru că prudența și drumul lung merg, din păcate, prea rar umăr la umăr.

În trei zile, demarăm într-un an nou. Cu siguranță, ne va aduce și bune, și rele. Hai ca printre cele bune să se numere cât mai des întoarcerea acasă. În siguranță, la cei dragi, pe picioarele noastre, nu ca un nume într-un buletin de evenimente ce va deveni statistică.

Citit 2877 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2022 09:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.