O centură într-un deceniu, iar unii visează aeroport

O centură într-un deceniu, iar unii visează aeroport
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

S-a inaugurat, în sfârșit, după un deceniu de șantier, centura ocolitoare a Tecuciului. Am tot scris, de-a lungul timpului, despre cum s-au reziliat contracte și s-au pierdut finanțări, inclusiv europene, despre cum mai mult s-a stat decât să se lucreze pe acest șantier. Tot restul țării, aici mă refer la jurnaliștii din proiecte de anvergură în care "Viaţa liberă" a fost implicată în aceşti 10 ani, se minuna cum se poate întâmpla aşa ceva, cerându-ni-se mereu detalii despre stadiul lucrărilor. A durat un deceniu să se facă nici şapte kilometri de şosea ocolitoare, e drept, una cu două pasaje peste calea ferată şi complicaţiile aferente, dar, până la urmă, un biet drum, nu o autostradă cu patru benzi pe sens. Să ne mai întrebăm, în condiţiile acestea, cam când vor fi gata cele două centuri ale Galaţiului?

De declaraţii sforăitoare şi fotografii puse pe Facebook înainte de a începe lucrările sau uneori chiar înainte să se semneze vreun contract, ne-am cam săturat. După cum ne-am săturat şi de celebrele tăieri de panglici, de adunările membrilor de partid, veniţi să-şi susţină liderul în timpul vreunui discurs sforăitor, aruncat poticnit, într-o limbă de lemn mai ceva decât pe vremea comuniştilor.

Ce vrem să vedem şi să auzim? Că s-a terminat un obiectiv de investiţii înainte de termen, fără penalizări, fără retuşuri, că s-a făcut pentru oameni, nu în ciuda lor, şi că, la inaugurare, au fost chemaţi să taie panglica doar copiii de grădiniţă, lor promiţându-li-se că străzile, parcurile, zonele pietonale, podurile şi zonele de agrement vor fi încă utilizabile atunci când vor avea ei drept de vot. Sună utopic, aşa-i? Sincer, la fel de utopic sună şi proiectul aeroportului, care ne este vândut şi lăudat de cel puţin două decenii, dacă nu chiar trei, cel puţin la nivel de promisiuni.

Nici roata cea mare de la Turnul TV nu pare fezabilă, mai ales că terenul pe care ar trebui amplasată nu este prea stabil, dovadă degradarea scării, acum nefolosită, către Plaja "Dunărea", un alt proiect care arăta minunat pe hârtie, dar în realitate s-a dezumflat serios, fiind şi scump, şi incomplet funcţional. Să mai vorbim despre Parcul "Aventura" din Pădurea Gârboavele, cu care am fost amenințați că e gata până s-a terminat sezonul sau de cel în construcţie la fosta Uzină de Apă, despre care sperăm că va fi funcţional la anul, nu şi la mulţi ani? Mai bine ar fi să nu mai vorbim deloc, doar să constatăm faptele, care, de cele mai multe ori, cu cât sunt mai insignifiante, cu atât sunt trâmbiţate mai tare. Pe principiul laudă-mă, gură, că ţi-oi da friptură. Sau şampanie, după caz!

Citit 2073 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2022 14:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.