Schengen, o poveste fără sfârșit

Schengen, o poveste fără sfârșit
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Admiterea României și Bulgariei în Spațiul Schengen a rămas, așa cum era de așteptat, să fie discutată ”în marja” primei reuniuni informale a Uniunii Europene pe teme de Justiție și Afaceri Interne (JAI). Teoretic, acest moment ar trebui să marcheze relansarea negocierilor, dar la modul practic discuția pare a se depărta tot mai mult de București și Sofia, îndreptându-se spre mai rarefiatele discuții ”în bruxelleză” din spațiul comunitar.

Un licăr de speranță pentru candidatele Schengen a fost când cancelarul austriac Karl Nehammer a vizitat frontierele din Bulgaria. Poate că unii se așteptau la o flexibilizare a autorităților de la Viena, în ton și cu alte vizite de verificare din trecut și care au confirmat că Bulgaria și România și-au îndeplinit obligațiile asumate în privința securizării frontierelor și a aplicării regulilor Spațiului Schengen.

Cruntă dezamăgire! Cancelarul austriac nu numai că a făcut vreo concesie, ci chiar a pus sare pe rană, declarând – spre iritarea oficialilor bulgari – că, de fapt, ”s-a convins” că frontiera bulgară nu ar fi securizată așa cum ar trebui și că ar trebui grabnic un gard mai falnic la frontiera cu Turcia...

În acest context, dacă amintim și de celelalte condiții puse de Austria pentru a-și retrage vetoul – în esență un sistem de rapid de respingere a potențialelor cereri de azil – atunci vedem că discuțiile despre România, Bulgaria și extinderea Spațiului Schengen tind să alunece într-o polemică fără sfârșit. Un semnal în acest sens deja avem, în condițiile în care, înaintea ședinței JAI, comisarul Ylva Johansson a declarat că în bugetul UE nu sunt prevăzuți bani pentru ”ziduri și garduri”, așa cum își dorește Austria.

Problema este că, în joc nu este numai Austria, este și Olanda, și poate mai sunt și alții care sprijină din umbră politicile obstrucționiste în privința extinderii Spațiului Schengen.

Dincolo de acest joc de glezne, miza Schengen este uriașă, nu numai pentru România sau Bulgaria, ci și pentru însăși Uniunea Europeană în ansamblul ei. Libertatea de circulație – bunuri, persoane și servicii – este una dintre valorile fundamentale, palpabile, ale spațiului comunitar. Ar fi un eșec să nu fie dusă până la capăt această libertate. Mai mult, s-ar menține, de facto, o nedreptate la adresa unor membri UE care și-au îndeplinit toate obligațiile. Cine ar avea de câștigat din asta? Poate doar cei de teapa marelui vecin de la Răsărit!

Citit 3674 ori Ultima modificare Vineri, 27 Ianuarie 2023 00:16

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de marr
  Vineri, 27 Ianuarie 2023 23:35
  86.124.201.***
  Daca vrea , si daca e posibil , Diplomatia Romana sa-si faca Planu' Economic si bata Ambasadele tarilor cu care are schimburi comerciale si sa rezolve cu acord Bilateral , daca altfel nu se poate .
  Macar aici zonal . Si cu marfuri si cu persoane .
  Sau poate ca-i place sa fie scuipata'n cap -
  0
  0
 • postat de paloma
  Vineri, 27 Ianuarie 2023 13:27
  5.13.144.***
  @profesor
  La chestia cu spagile la angajarea tinerilor medici ai uitat sa mentionezi ca asta se intampla in marile orase...in cele mici si la tara, tinerii medici nu rup usile !!!
  In rest nu-ti bate capu' coruptie exista in toata lumea, prostitutie la fel ! Respingerea RO si BG sunt din motive pur
  0
  0
 • postat de profesor
  Vineri, 27 Ianuarie 2023 07:01
  5.13.234.***
  Stim foarte bine ca inotam intr-o mare de coruptie. Acum cateva zile se mira " nestiutor" un ministru ca tinerii medici ocolesc spitalele. Normal ca o fac, cine are zeci de mii de auro ca sa dea mita pentru angajare ? (Cand copilul a fost admis prin examen la Medicina, un cunoscut, politist imi spun
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.