Memoria istoriei și discursul urii

Memoria istoriei și discursul urii
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Ieri a fost Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, prilej de alocuţiuni şi şedinţe solemne în parlamente, de declaraţii ale şefilor de state, de îngrijorări referitoare la recrudescenţa discursului urii faţă de tot ceea ce este diferit, primul pas către o repetare nedorită a istoriei. Ştim, conştiinţa colectivă este supusă presiunii asaltului de informaţii false, fiind tot mai greu să le ţinem piept, atât ca persoane individuale, cât şi ca instituţii de presă. Memoria colectivă este şi ea targetată, se doreşte o uitare a urâtului, a răului în formă pură, se profită de lipsa educaţiei sau de superficialitatea ei pentru a se induce ideea că, de fapt, Holocaustul nici n-ar fi existat, este doar o exagerare a evreilor care, iată, au vrut ţară şi au una, au vrut sau vor recompense materiale de la statele vinovate sau urmăresc o supremaţie mondială bazată nu doar pe un simţ ascuţit al afacerilor, dar şi pe o loialitate adresată exclusiv către propria etnie. 

Şi dacă este adevărat că evreii au din plin talent în afaceri, aşa cum au şi talent la limbi străine, dar şi un deosebit simţ artistic, explicaţia stă în ceva foarte simplu, dar, în realitate, extrem de profund: educaţia. Când nu ai nimic, când eşti prigonit mii de ani, când eşti tăvălit, dispreţuit şi considerat o rasă inferioară, singura salvare pe care o ai este cultivarea susţinută a inteligenţei, acumularea de informaţii şi folosirea lor în mod adecvat pentru a-ţi asigura supravieţuirea. Nu este de mirare, astfel, că, dacă ne uităm la listele de absolvenţi ai Liceului "Vasile Alecsandri" din perioada când comunitatea evreiască din Galaţi era puternică, vedem că majoritatea elevilor celebrei instituţii de învăţământ îi aparţinea. Nu este întâmplător că membrii etniei deveneau medici, profesori, ingineri, meserii apreciate şi pentru care îţi trebuia şcoală multă. Atunci când nimic altceva nu te salvează, educaţia este singura speranţă a unei naţii. 

Celor care au dubii referitoare la existenţa Holocaustului şi la acurateţea datelor privind uciderea etnicilor evrei şi romi, le recomand să citească mărturiile de pe site-ul dedicat www.inshr-ew.ro/holocaustul-in-romania, să urmărească emisiunile de la tv sau filmările cu supravieţuitori care spun cum le-au fost omorâţi părinţii şi fraţii la Auschwitz-Birkenau (unde, apropo, se poate merge în vizită) sau cum au supravieţuit graţie unor oameni cu suflet mare - printre care şi mulţi etnici români şi maghiari de pe teritoriul nostru - care i-au salvat, câştigându-şi astfel, pentru posteritate, titlul de "drept între popoare". Uităm doar dacă vrem. Urâm doar dacă vrem. Restul e istorie şi depinde doar de noi de care parte a ei ne situăm.

Citit 3087 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 00:03

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Un tritor a acelor vremuri….
    Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 08:43
    82.76.59.***
    Foarte adevarat cele spuse de ,,paloma,, cei direct vinovati de aducerea comunismului in romania si nu numai, EVREIMEA, dar intradevar se tace malc pe tema asta, ca sa nu mai vorbim de faptul ca securitatea anilor 50 , 60 , era plina de evrei, foarte multi din ei tortionari temuti, dar, pentru ca nu le convine, toata lumea tace.
    Sigur cei ce au trait anii 50, stiu bine ca in acele vremuri cumplite, foarte putini oameni isi permiteau sa si tina copii la Alexandri, evreimea, ce avea majoritate in sistemul medical, invatamant, magistratura, isi permitea, sigur, trebue recunoscut, inteligenta nativa a acestui popor, corectitudinea in afaceri si nu numai, de aici si rezultatele.
    0
    0
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 01:07
    5.13.144.***
    Dr. Nahum Goldman (1894 – 1982), presedinte al World Zionist Organization, avertiza in 1958 la World Jewish Conference in Geneva:

    „Un declin al puternicului curent anti-semitism sincer, ar putea constitui un nou pericol pentru supravietuirea evreiasca. Disparitia anti-semitismului va avea efecte foarte negative asupra activitatii noastre „

    Iar rabinii aceia observa foarte bine folosirea holocaustului ca formidabila unealta si nu sunt de acord cu aceasta. Mai spun ei ca marea problema din Orientul Apropiat este actuala formula de stat a Israelului, generatoare de mega probleme voite. Amintesc ca sute de ani evreii aveau comunitati ce traiau in buna intelegere cu musulmanii, pana cand sionistii s-au gandit ca nu este bine asa …
    0
    0
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 00:36
    5.13.144.***
    Etnia evreiasca a avut ceva personalitati pentru ca si-au putut permite accesul la studii, financiar vorbind inainte de anii 1950...Si dupa plecarea(vanzarea) lor, LVA(si nu numai) a continuat sa scoata profesori, doctori, ingineri renumiti cu aceeiasi frecventa !!!
    Etnia evreiasca este in mare parte raspunzatoare de instaurarea comunismului in Romania, lucru de care nu prea se vorbeste !!!...
    Holocausturi au fost si inca vor mai fi, etnice, religioase, gay si ce-o se mai inventa sa ne dusmanim intre noi !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.