Scuza celor 20 de centimetri

Scuza celor 20 de centimetri
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Într-un oraș dintr-o țară aflată pe un continent cu climă (încă) temperat-continentală, cu (încă) patru anotimpuri, în care, de regulă, iarna se întâmplă să mai ningă, încă suntem ”surprinși” de vreme, iar deszăpezirea, ”mediocră”. 

Nu sunt surprinși și mediocri cei care iubesc zăpada, decât doar dacă nu le place să pună mâna pe lopată, ca să-și dea omătul de lângă mașină ori din preajma casei, ci edilii pe care orice, dar orice, îi ia pe nepregătite. Că așa suntem noi, mai ceva ca grecii, italienii, sau mai nou, algerienii, nefamiliarizați, din motive lesne de înțeles, cu omătul până la jumătatea casei. În Galațiul anului 2023, în care ai noștri ca bravii s-au tot dat surprinși de-a lungul vremii, ba de vreo inundație, ba de vreo avarie, ba de vreo ninsoare neanunțată, dacă s-ar fi putut, cu trei-patru mandate înainte, încă mai primim explicații... mediocre. Ca n-a nins de 20 de cm, a nins de 40. Că s-a deszăpezit mediocru, o spune un primar aflat la al doilea mandat și alți câțiva ani de șefie pe la societatea care gestionează treaba cu strânsul zăpezii și spartul gheții. Un primar, șef peste o Primărie din Galațiul anului 2023, unde o ninsoare de nici două zile ne-a prins, din nou, cu pantalonii în vine. Nicio strategie, niciun plan. Totul s-a făcut pe repede înainte, pe bucăți și haotic. Ba că nu au fost destui muncitori, ba că nu au fost destule utilaje, de parcă în toți anii aștia nu s-ar fi pomenit niciodată, dar niciodată, de fonduri alocate pentru achiziții de freze, buldozere, sărărițe și alte câte mai trebuie într-un municipiu civilizat. Continuăm împreună aceeași tradiție a luatului prin surprindere de parcă ne-am fi așteptat ca în toiul iernii, într-un oraș dintr-o țară cu climă temperat-continentală, să defilăm în șlapi pe Domnească. Rușine să le fie meteorologilor că nu au prezis și anunțat cu câteva exerciții bugetare în urmă urgia ce urma să se abată peste Galați - o ninsoare de nici 48 de ore! Că așa ar fi știut și domnii să se pregătească temeinic și să nu mai invoce scuza mediocrității la două săptămâni după ce a căzut ultimul fulg, când sunt încă străzi acoperite de gheață, mormane de omăt murdar obturează trotuare sau intersecții, iar gălățenii fără abilități de cascadori stau la cozi la Ortopedie. De parcă o avertizare dată cu câteva zile sau o săptămână-două în urmă ar fi umplut instantaneu parcul de utilaje, ar fi triplat numărul de muncitori și ar fi trezit brusc cheful de muncă al celor plătiți să facă strategii de intervenție. Înghețați apele, domnilor! Dar nici asta nu e o surpriză, nici mediocritatea în care vă scăldaţi!

Citit 3878 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 16:40

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de florin
    Duminică, 12 Februarie 2023 09:41
    46.97.176.***
    Excelent editorial!!!
    0
    0
  • postat de paloma
    Duminică, 12 Februarie 2023 00:54
    5.13.144.***
    Astia sunt gospodarii orasului care au fost alesi, de alti gospodari !!!...
    0
    0
  • postat de Mercilia Isopescu
    Sâmbătă, 11 Februarie 2023 09:45
    5.13.218.***
    În sfârșit un articol în conformitate cu realitatea și nu unul scris cu teama ca nu cumva să deranjeze multprealăudatul și veșnic preaplinul ales fără competitori.
    0
    0
  • postat de Dan Ionut
    Sâmbătă, 11 Februarie 2023 08:49
    5.13.141.***
    Ma gandesc si eu asa ca omu cum sa putem avea speranta ca in aceasta urbe sa se poata intampla ceva concret in bine, c-o asemenea administratie condusa de-un asemenea primar . Acest individ a crezut si crede ca daca a facut ceva investitii cu fonduri europene si astea administrate haotic si de prost
    0
    0
  • postat de andrei
    Sâmbătă, 11 Februarie 2023 08:13
    5.13.215.***
    lumea e proasta si uita repede si nu se duce la vot. asa ca slugile primarului il voteaza inca o data. ne meritam primarul
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.