Rugăciunea, ultima soluție pentru blocurile cu bulină roșie
Foto: Jorje Villalpando Castro

Rugăciunea, ultima soluție pentru blocurile cu bulină roșie
O imagine din zona afectată de cutremure în Turcia
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Mă uit la fotografiile făcute în zonele afectate de cutremure în Turcia și mi se umplu ochii de lacrimi. Am fost o singură dată în Turcia, în 2005, doar la Istanbul și mi-am promis mie însămi că voi reveni. Nu a fost să fie, până la instalarea regimului Erdogan, iar de atunci nu am mai mers fiindcă nu pot sprijini, de nicio manieră, un regim extremist care, printre altele, bagă jurnaliștii la închisoare, cu sutele. Nu pot, cu conștiința împăcată, să mă duc să-mi fac vacanța într-o țară unde, dacă aș fi de-a locului, aș risca închisoarea și chiar moartea doar pentru că îmi fac meseria. Din păcate, oamenii obișnuiți suferă pentru megalomania liderilor lor, iar mare parte din dramele de acum ale populației ar fi putut, cel mai probabil, să fie evitate, dacă nu s-ar fi permis construcții care nu respectă regulile, dacă nu s-ar fi dat avize contra bacșiș, dacă... Păcat, mare păcat pentru suferințele a zeci de mii de oameni rămași fără adăpost, fără toată agoniseala de-o viață și, cel mai adesea, și fără familie. Bilanțul morților ajunsese duminică dimineață la 28.000, dar, desigur, numărătoarea finală va fi mult mai mare. Și nu pot să nu mă întreb, dacă, Doamne ferește, mâine ne lovește și pe noi un cutremur precum cel din '77, cum vor cădea noile blocuri de prin Capitală, unde înţeleg că se aude şi dacă trage vecinul un pârţ, nu ca la noi, în astea comuniste, unde auzi că a tras omul apa la baie. Într-un mail primit pe adresa redacţiei, o gălăţeancă ne sugerează să cerem Primăriei lista imobilelor cu risc seismic, indiferent de grad, pentru a pune oamenii în gardă. Uite, o facem acum, public. Deşi, sincer, nu ştiu dacă rezolvăm ceva cu asta. Câţi dintre noi ar avea posibilitatea să se ducă să stea cu chirie dacă mâine le spune cineva că locuinţa lor este periculoasă? Pentru a se reabilita un bloc cu risc seismic, prima condiţie este ca acesta să fie complet gol, pentru a avea constructorii front de lucru. Asta înseamnă nu doar că locatarii ar trebui să-şi găsească altă locuinţă pentru vreo doi ani, dar ar trebui să se mute acolo cu tot ce au strâns în 40-50 de ani de viaţă. Greu, dacă nu imposibil de realizat, mai ales dacă este un vârstnic singur, fără copii aproape etc. De aceea, unii gălăţeni care locuiesc în blocuri cu bulină roşie nici nu şi-au permis să viseze la reabilitare. Nu ar fi avut unde să se ducă şi nici cu ce să contribuie. Fără un program naţional de sprijin, fără posibilitatea de a locui în case sociale pe timpul reabilitării sau fără o subvenţie la chirie, efectiv, să se roage să nu fie cutremur e tot ce le rămâne acestor oameni.

Citit 1596 ori Ultima modificare Luni, 13 Februarie 2023 13:40

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de Ion
    Luni, 13 Februarie 2023 16:01
    81.196.55.***
    Nu mai speriați oamenii!
    Ce e proprietate privată, îl privește pe privat.
    Dacă s-ar face o inspecție a clădirilor și constatăm că jumătate din ele s-ar prăbuși la un cutremur de X grade, ce am face?
    Le dărâmăm, le consolidăm, ce facem cu locatarii?
    Poate ar trebui să cerem consiliere la argetinieni sau japonezi, printre cei mai buni în domeniu.
    0
    0
  • postat de inginer
    Luni, 13 Februarie 2023 09:54
    82.208.137.***
    1. Exista solutia mutarii la o casa de la tara, e mult mai ieftina decat un apartament.
    2. Exista solutia unor capsule, piese mobilier, constructie din grinzi otel (se pot cumpara sau construi) care realizeaza o incinta rezistenta in care poti supravietui in caz ca se darama blocul.
    3. Sunt sigur ca pentru cetatenii UE exista variante de mutare temporara in locuinte sociale cat se face reabilitarea blocului subred pe fonduri europene.
    4. Toate proiectele constructiile de dupa 2010 au rezistenta la gr. 8 de cutremur, daca incercarile la betoane si conformitatea la otel beton sunt in regula, nu ar trebui sa cada nimic la cel mai puternic cutremur posibil in zona noastra.
    5. O constructie bine facuta nu este ieftina. Celor care cumpara le dau sfatul ca in prealabil sa ceara cartea tehnica a constructiei (obligatoriu trebuie sa primeasca o copie) , sa verifice la un specialist daca proiectul de rezistenta, incercarile la betoane si certificatele la otel-beton sunt in regula.
    5. Am intocmit si semnat cartea constructiei pentru cateva zeci de locuinte cu 2 sau 3 nivele. Pot spune (cu dovezi) ca am respectat proiectul, normele de executie si pot dormi linistit. Si cei care au semnatura mea pe cartea tehnica a constructiei la fel.
    0
    0
  • postat de UPS!
    Luni, 13 Februarie 2023 08:33
    5.2.209.***
    Blocurile cu BULINA?
    Pai de unde sa stin noi muritorii de rand care au bulina si care nu?
    locuiesc intr-un bloc contruit in 1968. Nici nu stiu si nu stie nimeni daca are bulina sau nu.
    0
    0
  • postat de Competentul Capabil
    Luni, 13 Februarie 2023 01:15
    89.137.30.***
    Aprig protestul impotriva regimului Erdogan, ar merge combinat si cu boicotul produselor turcesti gen turkish delight. Dar bulinele astea rosii sunt cam vrajeala, cutremurul nu stie care sunt cladirile respective si darama dupa regulile lui (directia de propagare a undelor, rezonanta, durata, tipul de sol de sub cladire... si altele mai complicate decat bulinele) Cladirile care stau sa pice trebuie daramate, nu scrie nicaieri ca blocurile dureaza vesnic (totusi merge un saru-mana peste decenii lu comunistii aia nenorociti ca au facut blocuri zdravene) Si planurile pentru batraneii singuri, orbi, flamanzi si bolnavi au si ele aroma de turkish delight, cand o veni momentul sinistrului, realitatea o sa bata orice fantezie. Hai Simona!
    0
    0
  • postat de paloma
    Luni, 13 Februarie 2023 00:58
    5.13.144.***
    Daca vrei sa faci o vacanta de neuitat, incearca Naxo, Plaka Beach !!! Te urci in masina(sau avionul din Atena), iei feribotul din Pireu(poarta 7) dupa 3 ore jumate de navigat printre insule vei descoperi adevarata Grecie !!!...Cazari dupa portofel...Iti recomand salbaticia de la "Aronis studios", AC, TV, balcon, chicineta cu accesorii(adica poti gati)...Sau Paloma,balcon cat o garsoniera, ingropata intro oaza de verdeata si faci pipi in mare dimineata, sunt la 50 m de plaja !!!As putea continua cu Paros, Ios, Milos...ceva mai scumpe !!!
    Lasa Turcia...
    Nu te lua dupa preturile din agentii...Luna lui Septembrie este de vis !!! Reduceri si nu mori de cald !!!
    0
    0
  • postat de paloma
    Luni, 13 Februarie 2023 00:35
    5.13.144.***
    Blocurile comuniste sunt mai rezistente ca cele din Turcia !!! Doamne fereste sa facem un concurs cu cele de dupa '89 !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.