Semnal de alarmă la Chișinău, apatie la București

Semnal de alarmă la Chișinău, apatie la București
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În condițiile în care România este plină de tot felul de ”patrioți” ce nu ezită să-și afișeze pe la toate televiziunile ”atașamentul nestrămutat” și sprijinul pentru Republica Moldova, reacțiile la dezvăluirile privind planurile Rusiei de a orchestra o lovitură de stat la Chișinău sunt mai degrabă modeste.

Desigur, n-ar fi neapărat o noutate că Moscova încearcă să tragă cât poate de firele puterii în Republica Moldova, dar când președintele țării, Maia Sandu, prezintă public acest plan, la doar câteva zile după ce și președintele Volodimir Zelenski a considerat subiectul suficient de important pentru a-l prezenta la summitul liderilor europeni de la Bruxelles, ne-am fi așteptat poate la reacții mai energice, în primul rând din partea Ministerului de Externe și a Președinției României.

Se pare, însă, că la noi instituțiile abilitate pe politică externă sunt ”zen”, n-au manifestat niciun fel de neliniști existențiale în urma dezvăluirilor din Republica Moldova. În timp ce pe axa București - Chișinău e liniște și pace, reacții au venit, în schimb, de la greii scenei internaționale, Statele Unite și Rusia. Nu au fost neapărat niște surprize în materie de declarații - Statele Unite s-au arătat ”foarte îngrijorate” de situația din Republica Moldova, iar Rusia a susținut că este vorba de ”o provocare” menită să genereze un nou conflict - însă menționarea subiectului în declarațiile oficiale subliniază faptul că vorbim de lucruri serioase.

Din păcate, ca semnal diplomatic, Bucureștiul nu s-a arătat nici măcar ”îngrijorat de situația prezentată” în Republica Moldova. Nu știm ce ar trebui să înțelegem din această apatie. Poate că România dă un semnal că nu vrea să amplifice tensiunile în regiune, dar la fel de bine se poate considera că pericolul rusesc nu este unul foarte mare în Republica Moldova. Cum au evitat să iasă la scenă deschisă, nu știm ce este în capul ministrului de Externe Aurescu sau al președintelui Iohannis. Știm însă, cu siguranță, ce este în capul lui Putin și al oficialilor ruși, care n-au ezitat să amenințe că transformă Republica Moldova într-o ”a doua Ucraina”, dacă își continuă demersurile de apropiere de Occident și Uniunea Europeană. Pentru că, în definitiv, aceasta este miza confruntării între Chișinău și Moscova.

Într-o astfel de situație, ne întrebăm cum ar reacționa România în cazul în care s-ar trece la punerea în practică a complotului rusesc! Poate că abia atunci s-ar găsi cineva, la București, care să ridice măcar din umeri...

Citit 1682 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2023 15:12

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

  • postat de Avem experiență
    Miercuri, 15 Februarie 2023 19:22
    109.166.137.***
    Da, au gândit-o, azi dimineață Iohannis a avut o reacție publică față de situația încordată din Basarabia sau Rep. Moldova, vorba cântecului Trenulețul, în ,,lumina'' celor întâmplate la Timișoara în '89, unde echipe organizate de sârbi au acționat organizat, cunoscând terenul, pentru a crea dezordi
    0
    0
  • postat de rodax
    Miercuri, 15 Februarie 2023 17:56
    92.83.34.***
    ca de obicei,pro-rușii spun lucruri trăsnite.deocamdată in RM n-au avut loc alegeri,iar in parlament majoritatea o au pro-europenii.așa că n-are cine s-o demită pe Maia Sandu.iar Ucraina,intrând in UE va trebui să respecte regulile pe care le respectăm și noi așa că nu va face nimic de capul ei.
    0
    0
  • postat de pro
    Miercuri, 15 Februarie 2023 16:49
    82.208.137.***
    Mihail, are dreptate:trebuie sa facem totul pentru o pace durabila, adica sa ajutam Ucraina sa nu fie invinsa in acest razboi !
    In ce priveste politica in Moldova, e fix problema cetatenilor moldoveni si numai a lor, nu inteleg ce treaba are Rusia ?
    0
    0
  • postat de Mihail
    Miercuri, 15 Februarie 2023 12:32
    5.14.131.***
    Prin Constitutie R.MOLDOVA ESTE STAT NEUTRU!Maia Sandu sa retina acest aspect,Moldova trebuie sa ramana stat neutru daca vrea sa nu intre in conflict cu forta militara de temut a rusilor,fiind considetata tara cobeligeranta impotriva Rusiei!!! Sa facem totul pentru restabilirea PACII!!! ACTORASUL DE
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 15 Februarie 2023 09:35
    86.124.202.***
    Tare imi este ca Romania va pierd ecel mai mult in urma razboiului provocat de inabilitatea lui Zelenski si dorinta lui Biden de a provoca acest razboi!
    De ce ar dori Putin sa-si bata capul cu Moldova acum cind partidele proruse conduc in toate sondajele de opinie???Sunt partidele pro ruse din Mold
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 15 Februarie 2023 08:30
    5.13.195.***
    Odata ce am semnat intrarea in UE, am pierdut orice drept de a modifica, cere, lipire a granitelor sau terititoriilor altor state!
    Tot ce s-a vorbit de comentatorii anteriori este nul!
    0
    0
  • postat de pro
    Miercuri, 15 Februarie 2023 05:40
    213.233.88.***
    Am aflat din "Pravda" ca Romania intentioneaza sa trimita trupele ca sa faca Unirea. Jurnalistii rusi ignora ca Romania are o Constitutie si e parte la tratatele cu UE, NATO si Moldova (de recunostere a frontierelor). Oricat de frumos ar suna "Unirea" , realitatea ne spune ca se poate infaptui numai
    0
    0
  • postat de paloma
    Miercuri, 15 Februarie 2023 00:52
    5.13.144.***
    Apatia este normala, "e vointa dar nu-i putinta !!!" La Chisinau treubuie cautata vointa !!!
    0
    0
  • postat de paloma
    Miercuri, 15 Februarie 2023 00:49
    5.13.144.***
    Dragoste cu forta nu se poate !!! Cand R. Moldova va dori sa se uneasca cu Romania sa ne spuna !!! Pana atunci "Capra raioasa tine coada sus" !!! Ca stat, nu vor avea nicio sansa, sunt "fiii ploii" !!! Politica, noi suntem si cu romanii si cu rusii, numai tine !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.