Bățul nu are întotdeauna două capete

Bățul nu are întotdeauna două capete
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Ce bine ar fi dacă în relația cetățean-stat ar funcționa principiul reciprocității! Adică, dacă statul poate și chiar te execută în condițiile în care nu îți onorezi obligațiile de contribuabil, la fel să facă, cu rezultate efective și concrete, și cetățeanul, când instituțiile statului dau chix în a-i satisface cerințele ori, mai mult, în a-i proteja viața și sănătatea.

Teoretic, cetățeanul nemulțumit are la îndemână pârghii felurite să atace lipsa de reacție sau reacția necorespunzătoare a instituțiilor statului, atunci când acestea nu-și fac treaba. Că e ierarhică, administrativă, penală sau civilă, există, teoretic, mereu o cale să ”bați obrazul”, chiar dacă în multe cazuri o chestiune ce ar trebui să se rezolve firesc, în limitele bunului-simț, ajunge să coste timp, bani, nervi și poate, într-un final, să se concretizeze într-o absurdă luptă cu morile de vânt. Evident, aceste căi ar trebui să constituie excepții în ”lupta” cetățeanului cu statul, numai că numeroasele situații care se nasc zilnic par să reclame reacții tot mai virulente vizavi de ceea ce, cu justă motivație, putem numi sfidare. Bunăoară, geme orașul de problema arborilor-pericol la fel cum, cu siguranță, geme și sertarul celor de la Gospodărire Urbană de jalbe venite de la gălățenii speriați de iminența vreunei nenorociri ce ar putea fi provocată de căderea unui copac pe bunuri sau oameni. Consemnam zilele trecute situații absurde, de petiții care au împlinit un an și pericolul persistă, sub ochii oamenilor cărora nu le mai rămâne decât să se roage să nu se întâmple nenorocirea. Trecând la pericolele umane, tot zilele trecute, un autobuz 105 era oprit în plin centrul orașului după ce oamenii au sunat speriați la 112, din cauza unor ”colorați” turbulenți. Poliția a venit, i-a dat jos, i-a întrebat cum îi cheamă și i-a trimis la plimbare. Poate pe jos, poate cu alt autobuz în care au făcut, probabil, tot ce știau mai bine. Așa cum fac mulți conlocuitori certați cu legea și cu bunele moravuri. Pentru că la noi prevenția e gratis, pe când o amendă dată azi la o parcare, mâine la o băbuță cu pătrunjel mai aduce un leuț-doi la buget. Și rămânând tot în sfera siguranței, ce ne-am mai distrat când, după ce străzile au fost ”deszăpezite mediocru”, vorba edilului-șef, ne-am lungit gâturile prin intersecții ”grele”, mascate abil de munții de zăpadă uitați de deszăpezitorii probabil mult prea osteniți după marea provocare a Codului galben. Oameni în pericol, bunuri în pericol, trafic în pericol. Chestiuni pentru care există o singură formă de ”executare silită”, odată la patru ani, dar care, și aceea, se amână lejer cu două borduri și-o floricică.

Citit 2762 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2023 17:06

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Trandafirul Galben
    Miercuri, 22 Februarie 2023 23:56
    185.53.197.***
    Aveți dreptate,dar revin,haideți să facem cumva să dăm numele și prenumele celor incompetenți,corupți,aroganți etc.Asta doar dacă avem o bază legală.
    Justiția apără aproape toți bugetarii,iar privații sunt considerați hoți sau sclavi.
    Numai prin unitate și implicare putem opri abuzurile zilnice ale oamenilor din APARATUL DE STAT,unde cu siguranță sunt și oameni onești.
    0
    0
  • postat de paloma
    Miercuri, 22 Februarie 2023 21:36
    5.13.144.***
    Batul are intotdeauna cel putin un capat...Problema e ca nimeni nu vrea sa-l apuce si sa faca ordine cu el desi sunt indrituiti sa faca asta !!!
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 22 Februarie 2023 19:34
    5.13.195.***
    Stat esuat! Am fost sa rezolv o problema la autoritatile DE STAT... iar domnul de la ghiseu... habar nu avea cunostinta de legile in vigoare!
    A fost sa-l intrebe PE SEF... daca am dreptate... a facut o nota... pe cererea mea... sunt curios... PArea atat de incompetent incat ii dau nota 2 din 10! Cred ca si agentul de paza este mai capabil ca dansul... si nu spun asta din exces de zel sau razbunare! Pur si simplu m-a ars incopetenta lui... ca o persoana ce-mi explica ca albul este negru si invers! Ce pot sa zic!??? Am rezolvat ceva acte si am numarat COPIILE CERUTE: +19...
    Chiar la o institutie... mi-au cerut acte ce nici nu apar pe site-ul oficial! ZIC AM TOT! NU AVETI REPLICA.. AM TOT! Radeau persoanele de la rand! ASA AM AJUNS!

    UN stat kknar de care sunt scarbit! Si in afara sunt aspecte similare dar NU LA ASA SCARA!
    0
    0
  • postat de pro
    Miercuri, 22 Februarie 2023 09:12
    82.208.137.***
    Statul roman are reflexe de tip sovietic: atitudine de ocupant fata de cetatenii contribuabili si protector fata de conducatori (inaltii functionari de stat). Justitia nefunctionala si Parlamentul perpetueaza aceasta stare de fapt. Sanctionarea prin vot poate fi iluzorie cata vreme candidatii ajung pe liste prin trafic de influenta si mita. Toate reformele au fost facute numai la presiunea strazii si a organizatiilor democratice internationale.
    Emigrarea in tari civilizate e singura alegere constanta din 1947 si pana astazi. Cu 17 % populatie plecata, Romania este in topul mondial al statelor cu emigrare pe timp de pace iar conform definitiilor propuse de Gabriel Liiceanu (23.09.2022) se incadreaza intre democratie fragila si stat esuat. Am fost si mai rau si putem merge in aceeasi directie: stat dezmembrat, dictatura militara, dictatura birocratica, stat autoritar.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.