Fața nevăzută a războiului

Fața nevăzută a războiului
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Rezultatele ultimului Eurobarometru au scos la iveală un adevăr șocant: dintre toți europenii, românii se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei! Mai exact, potrivit sondajului, 25 la sută dintre români dezaprobă furnizarea de ajutor umanitar ucrainenilor afectați de război, cel mai mare procent din Uniunea Europeană! Iar ca imaginea să fie completă, românii sunt fruntași și la rata de dezaprobare față de primirea în UE a refugiaților de război, cu 24 la sută rată de dezaprobare, iar 35 la sută dintre români nu sunt de acord cu oferirea de sprijin financiar Ucrainei!

Ce să înțelegem din toate acestea? Sigur, am putea privi partea pozitivă a sondajului, respectiv, că sprijinul pentru Ucraina este, totuși, majoritar în România. 

Pe de altă parte, procentul ridicat de dezaprobare este imaginea unui clivaj în societate ce a fost mai degrabă neglijat. Sunt mulți ”idioți utili”, fără îndoială, care, dintr-un motiv sau altul, preiau temele de propagandă rusești de genul ”ucrainenii care iau banii de la gura copiilor români” sau ”vor să ne fure țara, cu tot cu Dunăre”, asta pentru a nu mai pune la socoteală ”asuprirea” de către Kiev a minorității române.

În același timp, dincolo de propaganda Rusiei, rezultatele sondajului pun în evidență eșecul comunicării la nivelul societății, în plan intern. Mulți par a nu fi înțeles care este, de fapt, miza acestui război! Aici nu este vorba doar de Ucraina! Aici este vorba de întreaga arhitectură de securitate europeană, una în care Rusia a călcat în picioare toate tratatele internaționale și aplică ”dreptul forței” într-un efort de refacere a unui imperiu ce ar fi trebuit să rămână demult apus. Dacă un tiran învinge, vor fi și alți tirani care vor dori să aplice aceeași lege! Și să nu uităm că Rusia vrea inclusiv retragerea garanțiilor de securitate pe care NATO le-a acordat României și întoarcerea la raporturile strategice din anii '90!

În aceste condiții, pare paradoxal că în România sprijinul pentru Ucraina să fie mai mic decât în țări precum Bulgaria, prin tradiție mai apropiată de Rusia, dar și decât Ungaria, acolo unde discursul oficial al regimului Orban a fost în mod fățiș negativ la adresa Kievului și favorabil Moscovei!

Ca să mai punem ceva ”sare pe rană”, mai trebuie amintit și că Eurobarometrul a fost realizat înainte de scandalul Bîstroe, în care diverși politicieni s-au întrecut în discursuri care mai de care mai populiste! Dar cum ar fi dacă, luându-ne după cei care trag acum Ucrainei preșul de sub picioare, am ajunge, la Galați, să contemplăm ”lumea rusă” direct din balcon, de pe strada Brăilei?

Citit 1561 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2023 15:38

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de Competentul Capabil
    Luni, 27 Februarie 2023 12:55
    89.137.30.***
    Dar ce ne facem cu ”idioții inutili” care preiau propaganda aia bună, a lu Nato (doar aia există apropo, sursele ”rele”, rusești, sunt interzise să nu strice Feng shui-ul) E ușor să nu înțelegem ce se întâmplă, ghidați de tot felul de paraziți slugarnici. E bine că avem vinovatul pentru răul care es
    0
    0
  • postat de Giurgea Pompiliu
    Luni, 27 Februarie 2023 12:16
    5.13.144.***
    Guvernantii sa aibe grija de propriul popor.Conditionati intrarea Ucrainei in UE dupa abrogarea legii minoritatilor si incetarea lucrarilor pe canalul Bistroe.
    0
    0
  • postat de florin
    Luni, 27 Februarie 2023 09:20
    86.124.201.***
    ''Pe de altă parte, procentul ridicat de dezaprobare este imaginea unui clivaj în societate ce a fost mai degrabă neglijat. Sunt mulți ”idioți utili”, fără îndoială, care, dintr-un motiv sau altul, preiau temele de propagandă rusești de genul ”ucrainenii care iau banii de la gura copiilor români” sa
    0
    0
  • postat de Mihai
    Luni, 27 Februarie 2023 08:24
    5.13.228.***
    Cred ca ar fi interesant daca Eurobarometrul ar avea si detalii despre varsta, nivel studii, mediu unde traiesc,situatie materiala ,simpatii politice etc a celor ce intra in procentul de 25%!
    0
    0
  • postat de Marcu D
    Luni, 27 Februarie 2023 08:24
    5.2.209.***
    "Sigur, am putea privi partea pozitivă a sondajului, respectiv, că sprijinul pentru Ucraina este, totuși, majoritar în România."
    Serios? Are cineva curaj sa faca un referfendum national pe tema asta? Bag mana in foc ca ar fi surprize mari si politrucii care ne conduc ar intra in fibrilatie. Cel mai
    0
    0
  • postat de Romania neutra?
    Luni, 27 Februarie 2023 07:10
    5.13.234.***
    Dreptul la opinie unde este? Trebuie sa fie unanimitate? Ucraina nu a fost si nu e in UE - deci nu e o problema de securitate pentru UE implicit a Romaniei; altfel si Siria, Irak, Congo, etc - unde sunt in derulare conflicte proxy cu aceeasi actori in spate, ar fi tot problema UE, implicit a Romanie
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.