Rotativa trece, „ai noștri” rămân

Rotativa trece, „ai noștri” rămân
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Pe măsură ce se apropie ”fatidica” dată a rotativei guvernamentale, negocierile la nivelul partenerilor de coaliție devin tot mai acerbe. În prezent, suntem în faza ultimatumurilor și a trântitului cu pumnul în masă, de dat cu ușa de pereți etc. Ar fi de așteptat ca acest weekend să fie ”un sfetnic bun” pentru partidele care își fac, fiecare în felul lor, ultimele calcule politice, luni urmând să se revină ”la lupta pentru binele poporului”.

Cum inclusiv politica trece prin ”portofelul” guvernamental, bătălia nu se duce pentru portofoliile de la Educație, Cultură, Sport, ci pentru ministerele cu banii doldora. PSD deja și-a adjudecat Transporturile, de exemplu, iar PNL tânjește acum după Ministerul Dezvoltării, chiar dacă asta ar însemna ruperea alianței cu UDMR și, în ultimă instanță, fragilizarea viitorului Executiv și subțierea susținerii din Parlament.

Ironia sorții este că postul de la Dezvoltare este râvnit de Nicolae Ciucă, pentru a avea și el un ”borcan cu miere” din care să mai împartă ceva fonduri în teritoriu și, implicit, să-și mențină cumva controlul asupra propriului partid.

Interesant este că, deși dată fiind cariera sa militară și complicata situație geopolitică și geostrategică din regiune, generată de războiul din Ucraina, Nicolae Ciucă ar fi fost, într-o logică firească, cel mai potrivit pentru mandatul de la Apărare. Taman zilele acestea un emisar american a fost prezent în România, pentru a discuta cu oficialii români despre situația din Marea Neagră, se discută acum și de achiziția de submarine, mai este de descâlcit și încurcata poveste a contractului pentru corvete. Dar toate acestea par chestiuni secundare față de ”cașcavalul” care stă pe raftul ministerial de la Dezvoltare.

Lăsând la o parte strategia militară în favoarea strategiei politice, Nicolae Ciucă ia, cum s-ar zice, ”urma banilor”, singurii care pot să-i garanteze poziția. În rest, rămâne cum s-a stabilit. Personaje pitorești precum Petre Daea bat în continuare câmpii la Agricultură, Lucian Bode rămâne același etern și ineficient negociator pe Spațiul Schengen, cât despre profesorii care au intrat în grevă, par a fi la ministerul.... Diverse.

În rest, noi să fim sănătoși, rotativa trece, ”pleacă ai noștri, vin ai noștri”!

Citit 1146 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2023 19:26

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de marr
    Sâmbătă, 20 Mai 2023 20:39
    86.124.200.***
    Cel putin articolele din Viata Libera nu dezamagesc :) .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.