Cu ordinul pe rotativă

Cu ordinul pe rotativă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

După ce, mai zilele trecute, se venise cu ideea ca rotativa guvernamentală să fie amânată până se soluționează chestiunea grevelor declanșate de profesori, până la urmă ”cămașa” politică a fost mai aproape decât ”haina” presiunii sindicale.

Președintele Iohannis a intervenit în negocierile pentru formarea noului Guvern și le-a cerut liberalilor să accelereze rotativa, astfel încât calendarul anunțat inițial să fie respectat. Mai mult, zice-se că, la împărțirea portofoliilor, președintele le-a zis liberalilor să-i lase pe social-democrați să-și aleagă primul minister.

Intervenția de la Cotroceni vine după ce ”gurile rele” spuneau că negocierile pentru formula noului Executiv se aflau în impas, iar grija pentru soluționarea grevei profesorilor era așa, mai mult de fațadă și pentru a câștiga timp suplimentar de discuții. Acum, când e clar că Nicolae Ciucă n-a uitat vorba aia cu ”dacă-i ordin, cu plăcere” și vineri își va da demisia, cine cu cine va negocia soluționarea revendicărilor profesorilor rămâne în aer. Pur teoretic, dat fiind faptul că e vorba de aceeași coaliție, discuțiile ar putea neoficial continua, însă ultimele decenii au demonstrat că, la schimbarea Guvernului, toate se opresc în loc!

Ideea președintelui Iohannis este, poate, aceea de respectare a calendarului rotativei pentru că, altfel, ”boala lungă” i-ar costa pe liberali și mai multe procente electorale. Așa, dacă se instalează guvernul Ciolacu, nu are decât să-și bată el capul cu solicitărilor greviștilor. Mai ales că, în afară de profesori, se anunță un val mai amplu de mișcări sindicale.

Ideea ca social-democrații să bage primii mâna în ”căciula” guvernamentală la împărțirea portofoliilor ascunde, la rândul ei, o stratagemă. Liberalii știu că PSD își dorește Transporturile pentru Grindeanu, așa că PNL ar putea să revendice fără probleme Ministerul Dezvoltării. O surpriză este, însă, că deocamdată nu este clar ce se va întâmpla cu Nicolae Ciucă – vicepremier, președinte al Senatului? Oricum, se pare că nu-l vom vedea pe Ciucă la Dezvoltare. Asta însemnă că, de facto, odată cu pierderea funcției de premier, Ciucă va (re)deveni oarecum ”personaj secundar” în PNL, iar de aici multe sunt posibile...

Dar, pentru a nu uita de unde am plecat – de la greva profesorilor, se cuvine să mai amintim un lucru: în tot noianul de negocieri pentru noul Guvern, mandatul pentru Educație rămâne, la fel ca în toate negocierile din ultimele trei decenii, la secțiunea Diverse – fără bani, fără progrese, dar cu o grămadă de bătăi de cap!

Citit 1215 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2023 15:30

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Joi, 25 Mai 2023 21:55
    86.124.200.***
    O clasa Politica rupta de Realitate . Intreaga Societate e intr-o continua fierbere/presiune din cauza numeroaselor probleme acumulate ...si astia au fixatia Rotirii la Ciolan .
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 25 Mai 2023 09:44
    5.13.169.***
    Trei nulitati! Sa alergi dupa ei pana-i pierzi! Tara TREBUIE SA FIE DISTRUSA PENTRU CA ASA ESTE IN PLAN!
    Cautati planul Cargi din anii 50' UE... i-l urmeaza demult... de cand nu mai este UE.. 1986. Cat priveste marlania mulata Covid si dupa,..
    Vin roboteii din urma... iar omul ca si cantitate est
    0
    0
  • postat de un observator
    Joi, 25 Mai 2023 09:14
    193.230.156.***
    Astazi mare lucru nu se poate face, este Ziua Eroilor, sau Inaltarea, apoi alesii vor fi ocupati cu deplasari la festivitati, lumanari aprinse , pentru ei astea, sa le mearga bine. De vazut ce urmeaza de maine incolo. Tot asa sa o tina.
    0
    0
  • postat de Rotativa înșelătoare, aceiași cu aceleași
    Joi, 25 Mai 2023 09:02
    109.166.131.***
    Stabilitate politică, într-o instabilitate socială, economică, financiară, energetică, bancară, agricolă plus inflație ridicată. O rotativă, se învârte roata la guvernare cu aceiași, pentru a lor stabilitate a intereselor de partid, ineficiență guvernare timp de 33 de ani, să nu spun, parcă am fi fo
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 25 Mai 2023 07:58
    89.64.66.***
    Zbateri de cum sa ramina la ciolan dar în acelasi timp sa nu fie acuzate PNL și PSD de dezastrul economic!Ce mii Ciuca ce mii Ciolacu!Aceeași Marie cu alta palarie!2023,2024 vor fi ani in care ne vom imprumuta masiv sa ne tirim!Pregatitiva pentru 2025!Atunci anul 1997 pentru cunoscatori cind inflați
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.