După război, potopul!

După război, potopul!
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Odată cu aruncarea în aer a barajului hidrocentralei de la Kahovka, de pe fluviul Nipru, războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă. Cea a ”ecocidului”. Adică, în distrugerea deliberată pe scară largă a mediului. Nu vorbim de o noțiune abstractă sau principială, ci de o noțiune juridică. Paradoxal, infracțiunea de ecocid figurează și în legislația rusă, și în cea ucraineană.

Chiar dacă, la nivel teoretic, o eventuală aruncare în aer a barajului a fost luată în calcul, majoritatea experților au sperat că nu se va ajunge, totuși, la așa ceva. Ei bine, s-a ajuns! Ucraina și Rusia se acuză reciproc de aceste distrugeri. Oricum ar fi, vorbim de o nouă crimă de război, una care indică brutalitatea la care s-a ajuns în acest conflict.

Aceste evenimente sunt, poate, și un indiciu că, într-adevăr, ofensiva ucraineană a început. Iar pe parcursul diverselor simulări, unii experți au fost de părere că, pentru a împiedica o înaintare a trupelor ucrainene, Rusia ar fi dispusă să distrugă barajul de la Kahovka. Oficialii de la Moscova au încercat și ei să ”împacheteze” știrea după propriile interese propagandistice, susținând că ucrainenii vor să ”mascheze” eventuale eșecuri pe front. Cam subțire o astfel de explicație, în condițiile în care, cel puțin din ultimele informații de pe front, rușii sunt cei care par a înregistra pierderi.

Dincolo de toate, zeci de mii de persoane sunt acum într-o situație critică, mai multe localități au fost inundate, iar... bombardamentele rusești continuă!

Au început să apară și primele ”efecte secundare” ale distrugerii barajului. Prima dintre ele se referă la siguranța sistemului de răcire a centralei nucleare de la Zaporojie. În ceea ce privește această unitate, de mai multe ori s-a ajuns în pragul dezastrului, iar întrebarea este cât timp va mai putea fi evitat un eventual accident cu consecințe catastrofale pentru toată lumea. O altă consecință este că bursele deja au perceput că se intră într-o nouă fază a războiului, iar prețurile cerealelor au crescut deja cu câteva procente. În al treilea rând, vorbim de o deversare imensă de ulei de motor, dar și de avaria unei conducte de amoniac, asta dacă efectele aduse mediului prin distrugerea propriu-zisă a barajului nu era suficientă.

Singura regulă valabilă în prezent pare a fi ”după război, potopul”. Pe timpuri se spunea adesea că ”în război este permis orice”. Dreptul internațional a mai pus limite, chiar și pentru astfel de conflicte. Se pare că ne întoarcem, totuși, la un tip de neo-barbarie, în care orice, oriunde și oricând este posibil!

Citit 1842 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 10:20

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Miercuri, 07 Iunie 2023 22:37
    86.124.200.***
    Nu pot sa nu ma gandesc si la urmatoarea Idee :
    - da' daca le intorc ucrainienii 'favoarea' si avariaza/arunca in aer , cu o racheta/drona , un baraj undeva pe teritoriul/interiorul Rusiei ? .
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 07 Iunie 2023 15:41
    5.13.169.***
    Nu ca noi avem buzitzele lipite de posteriorul ursulesei de la bruxelies!
    Au recunoscut ca l-au sapat la 6.9M... acum anunta ca-l fac de 8M! Eu zi-l sa faca de 20 de M! Si sa stam ca prostii!
    Vestul SI-AR DORI O TARA CA ROMANIA, IAR NOI PERMITEM SA SE BATA JOC DE EA! Distrugem panzele freatice la
    0
    0
  • postat de Tot răul spre bine, refacerea Deltei Niprului
    Miercuri, 07 Iunie 2023 12:45
    109.166.135.***
    Eu zic că prin dinamitarea din interior a hidrocentralei și revărsarea apei din baraj, se reface delta Niprului, o deltă naturală istorică de mari dimensiuni, care poate rivaliza cu Delta Dunări. Se va reface habitatul peștilor, păsărilor și faunei specifice unei delte cu suprafață mare. Apoi, din p
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 07 Iunie 2023 09:19
    86.124.200.***
    Cum spune si Ivan!Ne doare sufletul de ecocidul facut de rusi dar cind este vorba de ecocidul facut de ucrainieni suntem cu slava in gura!
    0
    0
  • postat de Ivan
    Miercuri, 07 Iunie 2023 05:26
    5.13.158.***
    Despre "ecocidul" creat de cazul Bastroe, cand relatati? AFDJ si VL sunt ambele la Galati.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.