Calul troian al memorandumului
Foto: Tayla Kohler /unsplash.com

Calul troian al memorandumului
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Greva profesorilor continuă, chiar dacă unii, mai ales cei care nu se pot baza decât pe propriul venit, au renunțat, din motive lesne de înțeles. Se întrevede totuși posibilitatea unui acord, printr-un memorandum care va apărea pe 8 iunie în Monitorul Oficial și care ar trebui să determine sindicatele din Învățământ să ajungă la o înțelegere cu Guvernul. Garanțiile guvernamentale incluse în acest document au fost asumate la nivelul coaliției de guvernare, potrivit premierului, însă rămâne de văzut dacă oferta va fi considerată acceptabilă de către sindicaliști.

Între timp, au intrat în grevă, deocamdată doar japoneză, și membrii sindicatului SANITAS, care atrag la rândul lor atenția asupra a ceea ce consideră încălcări și modificări abuzive ale Legii nr. 153/2017, care duc la diminuarea veniturilor și instalarea unui climat de nesiguranță printre membrii acestei categorii profesionale, vitală pentru activitatea din sistemul sanitar și de asistență socială. Doar la Galaţi, 1.600 de sindicalişti poartă banderola grevei japoneze, semn că lucrurile nu stau deloc bine nici în Sănătate.

În mediul online, dar și prin magazine, stații de autobuz sau, pur și simplu, printre cetățenii care se odihnesc pe o bancă în parc, opiniile asupra grevelor și protestelor sunt contradictorii. Unii, mai vârstnici și proveniți din meserii larg sindicalizate, sunt de acord cu greva și protestele, spunând că doar punând presiune asupra angajatorului se pot obține beneficii pentru membrii de sindicat. Alții, mai degrabă sub 40 de ani, având aproape exclusiv experiența muncii în sistem privat, puțin sau deloc sindicalizat, sunt împotriva grevelor, considerând salariile și beneficiile bugetarilor mari şi nemeritate. Se știe mai puțin, de exemplu, că pe perioada grevei generale oamenii nu sunt plătiți, comentariile unor părinți despre profesorii copiilor lor fiind că "fac grevă pe banii noştri". Alţii sunt mai supăraţi de posibila prelungire a anului școlar decât de faptul că, în aceste trei săptămâni, elevii au ratat posibilitatea de a învăţa ceva nou sau de a aprofunda materia. Puţini părinţi înţeleg, din păcate, că greva de acum nu este doar pentru salarii, ci şi pentru a cere o reformă profundă a sistemului de Învăţământ, unde este necesară o reașezare pe principii moderne a tuturor instrumentelor de învăţare şi măsurare a performanţei, atât pentru elev, cât şi pentru dascălul său. De altfel, realitatea că şi în Sănătate, unde salariile au fost mărite prin lege, dar se tărăgănează semnarea contractelor colective de muncă, nivelul de satisfacţie a angajatului, dar şi a beneficiarului de servicii medicale este scăzut ar trebui să fie un semnal de alarmă şi pentru Educaţie. Calul troian al memorandumului poate fi periculos.

Citit 1280 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 18:12

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de vuvuzea
  Joi, 08 Iunie 2023 17:52
  89.39.81.***
  ce trebuie sa faca un tinar destept, educat si profesionist.... primul raspuns: sa gaseasca cum sa intre in politica, poate ajunge mare. raspuns doi: sa fuga naibii din tara asta de kkt. raspuns trei: sa se bage in sindicate bugetare, mare smecherie. raspuns patru: sa se plafoneze si sa fluiere cu babele in piete...,
  0
  0
 • postat de ion iliescu: eu sint sarac
  Joi, 08 Iunie 2023 17:24
  89.39.81.***
  e lovitura de gratie a psd-ului data pnl...vine maestru ciolacu ca prim ministru si rezolva toate problemele....e bine. nu trebuie mai multe partide, doar udmr, aia cu minoritatile si PSD....URA....astia de la sanatate zic ca au bunul simt sa astepte rotatia, ciolacu vs. ciuca. adica sa se instaleze dl.ciolacu la butoane, cred ca au promisiuni....pina la urma care ar fi problema? toti romanii cred in partidul unic, asta s-a bagat cu injectia....PCR. si pina la urma daca tot avem bani europeni, imprumuturi pe care toata lumea zice ca nu le returnam, ca grecii, mergem inainte. AUR vor si ei....
  0
  0
 • postat de Una cer, alta dau, doare capul
  Joi, 08 Iunie 2023 13:02
  109.166.128.***
  Hai, că le avem pe toate, o să ajungem din partea Guvernului PSD-PNL, la romane, nu vele, poezii. Am avut de toate, ce le mai crapă capul, vouchere, carduri, prime, seriale de OUG-uri și acum, memorandum. Ce mai urmează din partea Guvernului, surprize, cadouri, bacșișuri și până la urmă Guvernul o să ajungă și la șpagă, de ce nu ?
  0
  0
 • postat de Ulise
  Joi, 08 Iunie 2023 10:08
  95.76.59.***
  Cand tonul este dat de greva guvernamentalilor din prefecturi in aprilie 2023, trebuie sa te astepti la comportament imitator al breslelor care au uitat de munca (cineva spunea ca maimuta sindicalizata conduce tara).
  0
  0
 • postat de florin
  Joi, 08 Iunie 2023 05:41
  213.233.88.***
  Tara trebuie condusa prin legi!Și toate legile date in salarizare și pensii pentru oamenii normali nu au fost aplicate!Itara asta legile au fost aplicate imediat in avans și cu suplimente doar pt SPECIALI!Memorandum intre Nicu și Marcel nu are nici o valoare!Valoare au legile corect realizate și corect aplicate!!!!
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.