Ziua Marinei, cu forțele navale pe uscat

Ziua Marinei, cu forțele navale pe uscat
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Exact cu un an de zile în urmă, de Ziua Marinei, președintele Klaus Iohannis anunța mărirea bugetului Ministerului Apărării la 2,5 la sută din PIB și accelerarea înzestrării și modernizării Forțelor Navale. Astăzi, asistăm la un eșec lamentabil, odată cu recentul anunț al MApN privind anularea procesului de achiziție a celor patru corvete pentru marinarii militari. Opt ani pierduți din cauza inepției politice, a unor jocuri de interese dintre cele mai dubioase, a lipsei de claritate și viziune în atingerea unui obiectiv atât de important pentru securitatea națională!

Nu a fost o surpriză incapacitatea asocierii Șantierul Naval Constanța și Naval Group de a-și respecta angajamentul de a construi corvetele în România. Pentru cei din industria navală era evident că un teanc de pliante nu poate ține loc de adevărate resurse umane și tehnice de care este nevoie pentru un astfel de proiect, resurse care pur și simplu nu existau la Constanța! Surpriza a fost că nu s-a atribuit acest contract următorului clasat în cadrul licitației, respectiv către SN Damen Galați, singurul care, de altfel, a construit nave militare în ultimele trei decenii! Într-un mod destul de laconic, MApN a dat de înțeles că ”nu are bani” pentru noul contract, deși diferența este relativ mică. Acest pretext este însă o bună chichiță juridică pentru a anula cu totul licitația.

Inacceptabil este că MApN nu a venit cu nicio altă precizare privind viitorul proiectului de modernizare a Forțelor Navale. ”Gurile rele” spun că se clocește un contract G2G (guvern la guvern – n.r.) prin care contractul să ajungă tot la Naval Group, dar în șantierele franceze. Alții spun că și americanii ar fi interesați de contract. În fapt, atât timp cât autoritățile române tac chitic, suntem pe terenul speculațiilor.

La fel de surprinzător este că nimeni din structurile statului nu-și asumă eșecul din dosarul corvetelor. S-au perindat vreo șapte miniștri la MApN, plus șefi de comisii pe Apărare prin Parlament, s-au făcut chiar și anchete privind o serie de acte de corupție, dar peste toate s-a pus batista pe țambal! De parcă în jur ar fi... liniște și pace!

Astăzi, la Ziua Marinei, vom auzi din nou aceleași omagii față de ”eroismul militarilor români” și discursuri despre ”importanța geopolitică și geostrategică a Mării Negre”? Veniți, domnilor, cu soluții reale pentru modernizarea Forțelor Navale și lăsați balivernele politicianiste! Altfel, toată Dunărea și Marea Neagră la un loc nu vă spală de rușinea de a lăsa Forțele Navale ”pe uscat”!

Citit 1572 ori Ultima modificare Luni, 14 August 2023 18:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.