Un popor fără cultură este uşor de manipulat

Un popor fără cultură este uşor de manipulat
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Ordonanţa austerităţii 2023, care se coace de zor prin catacombele de la Palatul Victoria, ar putea (re)aduce instituţiile de cultură din toată ţara în dezastruoasa situaţie prin care au mai trecut acum vreo zece ani, după o altă ordonanţă la fel de stupidă elaborată de Guvernul Boc în 2010.

Pentru cine nu-şi mai aminteşte acel episod deloc de reţinut, să spunem că se ajunsese în situaţia în care teatrele, de exemplu, nu (prea) mai aveau angajaţi artişti, ci numai funcţionari publici, cea mai mare parte a actorilor, păpuşarilor, balerinilor, coriştilor sau instrumentiştilor fiind "pasaţi" unei fundaţii, în care se mai regăseau bibliotecari, muzeografi şi chiar sportivi. Respectiva fundaţie a fost "găselniţa" născocită de municipalitatea gălăţeană pentru a salva cât de cât personalul teatrelor, pentru că au existat localităţi unde instituţiile de cultură s-au desfiinţat pur şi simplu sau au fost (multi)decimate. Ca exemplu concret, să amintim că Teatrul Muzical rămăsese cu numai 37 de angajaţi, în majoritate "afoni", la fundaţie ajungând nu mai puţin de 200 de oameni, practic toţi cei cu veleităţi artistice. Şi "iarna" teatrelor gălăţene a durat destul de mult timp, abia prin 2017 reuşindu-se restaurarea completă a organigramelor artistice.

Din păcate, de data aceasta, primăriile nu vor mai avea probabil niciun cuvânt de spus în restructurarea ciolacă, iar un compromis de genul celui de atunci nu mai pare posibil. Aşa că n-ar fi deloc exclus ca în viitoarea operă pe care veţi dori să o ascultaţi să vedeţi pe scenă contabili, jurişti şi personal TESA lătrând unii la alţii pe o muzică mai mult decât gheboasă!

Dincolo de rictusul acestei glume amare, un lucru e cert, iar guvernanţii îl ştiu prea bine şi încearcă să-l speculeze neîncetat: un popor fără cultură este un popor uşor de manipulat. Acest adevăr fundamental a fost rostit acum mai bine de 250 de ani de marele filosof Immanuel Kant, însă este valabil de când lumea. Marii lideri ai ţărilor nebananiere au înţeles pe deplin acest lucru şi au lăsat cultura în pace, însă la noi tot felul de şefi şi şefuleţi aflaţi vremelnic la butoane şi-au băgat nasul şi pixul în domeniu, deşi n-aveau niciun fel de competenţe.

Influenţa culturii a rămas însă la fel de puternică şi aşa va fi multă vreme de-acum încolo, chiar dacă, din când în când, câte-un guvern mai tragicomic decât altul fură notele de pe portativ sau schimbă replicile pieselor. Lumea oricum le ştie pe dinafară, ca-n clasicul "Fahrenheit 451", iar uitarea se va aşterne doar peste numele celor ce semnează ordonanţe prin care speră să manipuleze nu un popor, ci însăşi natura umană.

Citit 1244 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2023 00:07

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de marr
    Vineri, 18 August 2023 19:51
    86.124.202.***
    Un CARD-ABONAMENT cultural subventionat de stat ( ca cinema-urile le-am facut praf ) . Ar castiga si institutiile/angajatii lor , dar si noi . Muzeu-Teatru/un festival ceva .
    Da' ce vorbesc eu aici ...ei n-au bani sa le dea la Profesori ...
    0
    0
  • postat de marr
    Vineri, 18 August 2023 19:41
    86.124.202.***
    N-am vazut din partea Guvernului un program de sprijinire a acestui Domeniu...chit ca , spre deosebire de altele, Cultura/Educatia PRODUC ceva pentru Romania . Sigur mai trebuie ajustat ceva pe ici , pe colo ...dar nu cred in expresia 'scoala romanescsca scoate tampiti' .
    0
    0
  • postat de Gigel
    Vineri, 18 August 2023 10:17
    5.13.211.***
    Aveti senzatia ca popoarele vestice sunt mai greu de tradus si manipulat in zilele astea? Niciodata nu a fost mai usor sa manipulezi 1milion de oameni deodata .
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 18 August 2023 10:06
    5.13.146.***
    Suntem un neam de cretini, prostovani si increzuti... DACICI! Cu asa shoshochiste si simionisti... ne vor intrece si Bulgarii.
    Ceva-l deranjeaza, ceva ce n-are... ce are ei deranjeaza pe altii... Nr: Poporul asta!
    DOARE NU? Si pe mine ma doare prostia unora, repara-mi ptr 5 si 10 Ron... "patroni"!
    0
    0
  • postat de un cetatean
    Vineri, 18 August 2023 08:12
    89.136.6.***
    O fi buna si cultura,nu zic nu.Dar cand trei sterturi dintre romanii la scoala. sunt analfabeti funtional,parca prioritatile ar trebui altfel asezate.
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 18 August 2023 07:57
    86.124.200.***
    continuare
    Din pacate marii oameni de cultura au facut pact cu Diavolul din 1989 pina in prezent colaborind cu frenezie la distrugerea culturii in ultimii 33 de ani! Liiceanu''Fac parte din acei carora li s-a lipit eticheta de intelectual al lui Basescu"
    Mai este mindru de aceasta eticheta?
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 18 August 2023 07:48
    86.124.200.***
    Primul act de corupţie de după Revoluţie pare să fi fost comis de Andrei Pleşu, care, în calitate de ministru al Culturii, prin Ordinul 82/20 februarie 1990, a desfiinţat Editura Politică şi a înfiinţat Editura Humanitas, căreia i-a transferat şi întreg patrimoniul Editurii Politice!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.