Când părintele îți pune în mână fructul oprit

Când părintele îți pune în mână fructul oprit
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

E un soi de psihologie inversă să oferi cuiva un lucru care, teoretic, îi este interzis. În felul acesta se poate inhiba dorința de a avea tot mai mult, și eventual, pe ascuns. Mulți părinți adoptă această tehnică în privința copiilor lor, chipurile în ideea de a-i pregăti pentru provocările vieții actuale și a deține astfel și controlul asupra plăcerilor ascunse ale juniorului. 

Sau poate părinții își dau seama că nu pot sau nu vor să lupte. E mai facil să pui în fața copilului o tavă cu prăjituri lăsându-l să aleagă și să se îndoape până cade lat, decât să îi demonstrezi inteligent efectele unei astfel de lăcomii. Cam așa este și cu drogurile, sub orice formă s-ar prezenta ele. De la banala țigară, la noile ”gadget-uri” de pufăit, tentațiile pentru minorii care se vor adulți sunt acum pe toate drumurile. E pe undeva normal ca cei mici să vrea să ”guste” din ceea ce, până la urmă, tot cei mari au creat și le-au adus pe tavă. O tavă care poate fi un magazin, un automat sau liberul internet. Sau propriul părinte, lovit de liberalismul vederilor largi.

Aud și văd tot mai mulți adulți care emit, inclusiv în spațiul public, idei de genul ”afară se consumă și nu e nicio problemă”. Aceleași idei pe care, probabil acei oameni, părinți fiind, le transmit și copiilor lor, care și le însușesc la rândul lor și acționează în consecință, molipsindu-i și pe alții de convingerile ”mișto”. Și cum a fi ”open mind” este foarte ”cool” printre tinerele generații, care vor să facă față cu orice preț presiunii grupului, ghiciți ce impact au astfel de concepții. Pentru că mă îndoiesc că mai mult de unu la sută dintre părinții care nu le pun opreliști copiilor le explică și că acolo unde ”se consumă legal și nu e nicio problemă”, lupta cu drogurile este crâncenă.

Visul olandez nu e nici portocaliu, nici roz. Spuneți-le copiilor voștri, atunci când mai închideți ochii la o țigară cu ”maria” sau la vape-ul din ghiozdănelul cu care încă merg la școala generală, și că Olanda a pierdut controlul drogurilor tari. Țara unde consumul de droguri ușoare e tolerat de aproape jumătate de secol se confruntă cu un război al cartelurilor, care se răfuiesc în stradă, iar oameni fără vină sunt uciși.

Spuneți-le că Olanda este o ţară cu un consum ridicat, cel mai mare producător de droguri sintetice din Europa, precum şi o ţară de tranzit pentru haşişul marocan şi opiul afgan. Este punctul de distribuție al cocainei care ajunge în Europa. Iar legile Olandei sunt foarte slabe cu traficanţii de droguri. Dacă vreți să fiți deschiși cu copiii voștri până la capăt, tăiați mărul în două și arătați-le viermele. Nu îi lăsați să-l mănânce, cu speranța că asta îi va face mai înțelepți și mai puternici.

Citit 1522 ori Ultima modificare Vineri, 22 Septembrie 2023 14:09

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Gigel
    Duminică, 24 Septembrie 2023 20:06
    5.13.183.***
    Aia care spun ca afara se consuma si nu sunt probleme uita sa spuna si ca Olanda cauta metode sa reduca si sa restrictioneze consumul.
    0
    2
  • postat de PreCuriosul
    Duminică, 24 Septembrie 2023 02:31
    104.28.89.***
    Un drog este o substanță chimică care poate avea efecte psihologice și fizice asupra organismului atunci când este consumată…
    …alcool? Zahar? Sare? ….paracetamol?
    3
    0
  • postat de eu
    Sâmbătă, 23 Septembrie 2023 08:59
    86.124.201.***
    Ieri i-a adunat poliția într-o sală de clasă și le-a zis că nu e bine să se drogheze...ete pârț! Copiii îs personalități în devenire, cu mai multă minte decât mulți din părinții lor,de cele mai multe ori. Noi am ascultat la vremea noastră? Trebuie gândit ca ei, altfel dăm drumul în lume la ratăi
    11
    3
  • postat de eu
    Sâmbătă, 23 Septembrie 2023 08:55
    86.124.201.***
    Vestul revine la prohibiție pentru că aflat că au damblagit populația pe termen lung,nu le pasă de est-europenii și marochinii care se împușcă pe străzi.Cu copiii,ideea e ca atunci când scoate unul o sticlă de ceva la un party,să nu li se pară ceva wow,educație cu parul nu se poate
    4
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.