Ro-Alert de creier neted

Ro-Alert de creier neted
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Avertizarea Ro-Alert de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, care a anunţat "căderea unor obiecte din spaţiul aerian", a băgat în sperieţi mii de gălăţeni, oraşul nostru fiind singurul important din raza de acţiune a mesajului. După ce pe unii i-a trezit din somn, iar altora le-a deranjat petrecerile, Ro-Alertul nocturn s-a dovedit în final un mare fâs, pentru că sutele de oameni mobilizaţi să caute "ozn"-ul, atât în noaptea cu pricina, cât şi în dimineaţa următoare, nu i-au găsit nici măcar urma. Ulterior, s-a aflat că toată tevatura a plecat de la un apel la 112, prin care un cetăţean "responsabil", ca toţi cei 50% care dau alarme false, anunţa că a auzit o bubuitură în cartierul Cantemir. E drept că radarele indicaseră ele ceva, cel mai probabil drone care se îndreptau spre zona de graniţă, dovadă fiind avioanele ridicate în aer de NATO, dar de la o alertă militară normală în situaţia de conflict până la a da peste cap viaţa a sute de mii de oameni e cale lungă.

Nu suntem în război, iar dronele care pot cădea accidental pe teritoriul nostru nu reprezintă decât o ameninţare teoretică pentru populaţie, care de altfel nici nu prea are timp să se adăpostească, în caz că alerta se dovedeşte reală. La Galaţi, de exemplu, adăposturile de apărare civilă sunt încuiate, iar cheile se află undeva într-un birou al Primăriei, aşa că până la punerea lor la dispoziţia oamenilor ar trece sigur mai mult de 90 de minute, cât durează în mod normal alerta. Mai mult, să ne imaginăm că o astfel de alertă ar fi venit cu o oră mai devreme, când 13.000 de oameni erau înghesuiţi pe Stadionul "Oţelul" şi s-ar fi bulucit panicaţi spre porţile arenei.

Şi-atunci care e rostul unei alerte care practic nu ajută pe nimeni, ba chiar ar putea provoca victime, în loc să salveze? La trimiterea alertelor de cutremur (erau doar câteva zeci de secunde, e drept) s-a renunţat fix din acest motiv, pentru că panica ar face mai multe victime decât seismul. Oare trebuie ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) să dea impresia că face treabă? Riscul de 0,0001, cum cataloga Raed Arafat, şeful DSU, cazul de faţă, e depăşit clar de "şansa" de a-ţi cădea un ghiveci în cap de la balcon sau, specific Galaţiului, o bucată de tencuială dintr-una din multele clădiri lăsate în paragină. De maşinile conduse de şoferi beţi sau drogaţi, care sunt deja la ordinea zilei pe străzile oraşului, nici nu mai trebuie să amintim.

Şi să nu uităm nici de morala basmului "Petrică şi lupul", pe care unii se pare că nu l-au citit în copilărie şi îl experimentează acum pe pielea românilor. Una peste alta, nu ştiu cine-a luat decizia de a alerta inutil populaţia în astfel de situaţii, dar sigur n-are doar chelia netedă, ci şi ce e sub ea!

Citit 3635 ori Ultima modificare Duminică, 01 Octombrie 2023 17:16

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

  • postat de BADIN DORU
    Marți, 03 Octombrie 2023 11:12
    86.124.127.***
    Maimuțoi care au transformat"porcăria de alertă a lui Arafat", in tâmpenie politica. Niste fraieri , care nu au văzut în viața lor o instalație radar militară și nu și au pus niciodată bocancii in picioare, o dau pe mari specialiști Bese'n cizme. Ocupați va măi de treburi serioase. Ăștia ne belesc!7
    0
    0
  • postat de primarul asta viseaza numai$$$$$$$$$$, sintem mincati....asa oameni , asa primar
    Luni, 02 Octombrie 2023 19:09
    89.39.81.***
    ideea si adevarul este ca in galati, oras la citeva zeci de kilometrii de razboi pentru prosti nu e razboi. da, e razboi dar primarul doarme ... te poti gindi dupa ce te trezesti ca poate cit tu ai dormit dupa ce a sunat ro alert, in galati e jale...tu, primar de galati zici ca e vrajeala.
    4
    3
  • postat de lupul e petrica.
    Luni, 02 Octombrie 2023 16:11
    89.39.81.***
    romanul stie povestea petrica si lupul si miorita..povestile astea au fost concepute sa credem in ele ca un comportament de viata in comunism. asa au fost facute de propaganga comunista ca sa ne modeleze. acum unii se folosesc de aceeasi manipulare. eu acum vad ca lupul a facut schimb de rol.
    1
    4
  • postat de primarul cu rucsacul in spate. ce rost, sint conturi.....
    Luni, 02 Octombrie 2023 15:11
    89.39.81.***
    pina la urma poate se va intimpla. vina e a celor care trateaza cu indiferenta problema. ne baga in cap "miorita" ce ne e scris asta e..nu, astept de la primul bagator in seama a problemei, primar o organizare si un plan bun in caz de situatie grea pentru oras. asa de luat la misto...e usor.
    4
    4
  • postat de siguranta populatiei, organizarea ei in situatii grele trebuie sa fie ordinea nr.1 a unui primar care are razboi la citeva zeci de hm de oras. nu ca sa nu deranjam viitorii votanti....
    Luni, 02 Octombrie 2023 15:00
    89.39.81.***
    singurul creied neted e al primarului. neted, adica pe ideea de a face cariera si bani. nimic nu-i poate deranja actiunea si ambitia. cu atit un RO-alert care data viitoare poate fi real. pregateste subsolurile, adaposturile antieriene, organizeaza-le. gindeste ca razboiul e la citevazeci de km.
    5
    7
  • postat de oamenii trebuie sa creada ca acest razboi e real, nu e pe play-stations. sintem aproape si sintem intr-o zona de siguranta minima. ca oras....
    Luni, 02 Octombrie 2023 14:50
    89.39.81.***
    cine crede ca dunarea e frontiera sigura de razboi se inseala....rusia poate face fapte provocatoare, la fel si ukr. noi sintem linga ei, cu dunarea intre noi. se pot face si greseli, la bruiajele si lupta aeriana cu drone facute din carton oricind ne pot lovi orasul. ca primarul e suparat......
    4
    4
  • postat de eu il vad pe vicepresedintele psd pe zona sud -est intr-o postura de a-si arata muschii...tu esti petrica. daca o sa fie reala o sa zici ca eu am zis si eu asa....
    Luni, 02 Octombrie 2023 14:43
    89.39.81.***
    nu discreditati RO-alert. ca acum ia venit la mina lui pucki...si profita de imaginea primarului ingrijorat. vin alegerile, puki oscileaza, diplomatie, parlament sau etern primar. Ro alert e si pentru puhoaie, grindina, plo[ abundente, ursi, alunecari de teren, vijelie si alte calamitati.
    4
    11
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 10:16
    86.124.201.***
    Cine ia hotarirea sa alarmeze populatia trebuie sa aiba in vedere si povestea cu lupul:daca Doamne fereste va trebui sa ne adapostim nu o vom face fiind destul de plictisiti de alarmele false!Apropo daca locuiesti in Micro 20 care sunt locurile unde te poti adaposti?
    3
    14
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 10:12
    86.124.201.***
    Cheltuim miliarde de euro pe armament si nu avem un radar care sa ne spuna sigur daca Galatiul a fost sau nu survolat de o drona!Cheltuim o groaza de bani ,tinem blocate resurse importante de la Pompieri,Salvare pentru a cauta cai verzi pe pereti in padurile Siretului !Si vrem sa intram in Schengen
    6
    20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.