Galațiul elitelor
Foto: Anca Melinte

Galațiul elitelor
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

„Cu tot respectul, dar Galațiul l-a dat doar pe domnul Bejan?”, ne întreba un cititor, într-un comentariu postat la articolul în care anunțam că elevii şi studenţii gălăţeni au şansa de a intra în dialog cu cel mai titrat român în viață. Nu, Galațiul nu l-a dat doar pe profesorul Adrian Bejan. Galațiul a dăruit lumii o seamă de oameni extraordinari. Gălățeni care au uimit lumea!

Și primul nume care îmi vine în minte – poate și din mândrie feminină – este cel al Elisei Leonida Zamfirescu, unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume, născută la Galați. Și apoi al poetei, eseistei, traducătoarei și compozitoarei Nina Cassian, născută, de asemenea, la Galați. N-am voie să uit de medicul oftalmolog Adela Leonida-Paul, primul specialist român care a utilizat curentul electric în tratamentul cataractei, care a venit pe lume tot la Galați. Și tot la Galați s-a născut soprana Ileana Cotrubaș, un nume de referință pentru opera mondială!

Dar să nu devin părtinitoarea doamnelor! De aceea îl amintesc pe Constantin Levaditi, doctor în medicină şi fondator al virusologiei mondiale, născut la Galaţi. Pe alt medic renumit, inovator al unor tehnici chirurgicale, recunoscute în întreaga lume, Eugen Aburel, născut tot la Galaţi. Să nu uit de întemeietorul învăţământului zootehnic românesc, Agricola Cardaş, născut tot la Galați! Și nici de gălățeanul considerat creatorul hidrodinamicii şi aerodinamicii teoretice româneşti, Victor Vâlcovici, născut tot în orașul de la Dunăre. Și pentru că Galațiul a știut cândva să zboare, merită să spun măcar numele lui George Fernic.

Din Bădălanul Galațiului a plecat, devenind „prinţul operetei”, Nae Leonard. Și dacă e vorba de muzică, mi-e greu să mă opresc doar la un nume, pentru că mi se adună în minte: Dimitrie Cuclin, Temistocle Popa, Ştefan Gheorghiu, Valentin Gheorghiu, Radu Lupu, Gabriel Croitoru, Remus Azoiței...

Artă? Daniel Spoerri, una dintre figurile importante ale pop-art-ului european de după război, născut la Galați. Ah, mi se grăbește în minte Florian Doru Crihană, unul dintre cei mai importanţi caricaturişti români contemporani, „abonat” la premii pe toate meridianele globului.

Dar mă întorc la matematicianul gălăţean Cristian Sorin Calude, care luna asta a fost la Galați, unde s-a întâlnit, la fel ca Adrian Bejan, cu elevii și studenții.

Ce pleiadă de oameni geniali! Unii dintre ei au devenit nume de străzi - e drept, mai mult străzi mărginașe, la care asfaltul și utilitățile n-au ajuns încă. Dar știți cum se spune, nimeni nu-i profet în țara lui și cu atât mai puțin în orașul lui. Un Galați care n-a dat doar „durbaci”, „pici”, „stângi”, „nici” și epigoni de-ai lor. Un Galați al elitelor științifice, academice, culturale, artistice... Galațiul meu!

Citit 3581 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2023 18:37

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

  • postat de Gabriela Toma
    Duminică, 29 Octombrie 2023 20:11
    107.2.129.***
    De ce nu putem sărbători pe toți gălățenii? Profesorul Adrian Bejan, Nina Cassian, Elisa Leonida Zamfirescu, Cristian Sorin Calude și toate numele pe care le menționați? Tocmai această negativitate în presă și internet este motivul pentru care nimeni în lume nu știe nimic despre Galați. Bravo.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 22 Octombrie 2023 18:48
    5.13.167.***
    Chipurile a fost o greseala in acte, omul vinde tot... si se muta in Italia parca... unde FABRICA BIOGAZ!
    Bine a spus Petre Tutea! LAFEL AM RAMAS! Asa ca putem sa rumegam detoate... ATAT TIMP CAT LASAM LA CONDUCERE ANALFABETI... VOM SUFERI BACABRU CU TOTII, CEI CE MUNCESC CINSTIT!
    1
    5
  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 22 Octombrie 2023 18:44
    5.13.167.***
    Elita l-as numi pe inginerul IULIEAN HORNET care a reusit sa fabrice BIOGAZ din deseuri de gunoi. Statul roman cel hapsan... l-a pus sa cumpere un filtru de masurare a poluarii, plateste omul 450.000E.. nasoara ZERO POLUARE... tot nu e bine, mafia brea bani! Apoi i-au gasit nod in papura... terenul
    0
    5
  • postat de cryna
    Duminică, 22 Octombrie 2023 17:05
    213.233.85.***
    @@@Un Galați care n-a dat doar „durbaci”, „pici”, „stângi”, „nici” și epigoni de-ai lor. Un Galați al elitelor științifice, academice, culturale, artistice... Galațiul meu!@@@

    Tare de tot! FELICITARI!
    0
    6
  • postat de marr
    Sâmbătă, 21 Octombrie 2023 20:25
    86.124.200.***
    Din pacate Elitele acestea de care vorbiti sunt elite ptr o mana/minoritate . Ptr ceilalti , daca Elitismul subsemnatilor nu produce direct si concret Prosperitate Economica , nu prea le foloseste . Oricat ar fi de Idealizata o culme/un varf ...la ce folos le este LOR , daca nu-i ajuta la FACTURI ?
    4
    3
  • postat de Rodax
    Sâmbătă, 21 Octombrie 2023 16:31
    92.83.34.***
    Pictorul reuven rubin vă spune ceva?dar poetul Barbu Nemțeanu?
    1
    5
  • postat de Gigi amoroso
    Sâmbătă, 21 Octombrie 2023 13:17
    89.137.226.***
    Doamna jurnalist, nu ati amintit de toate personalitatile, printre care si Mariana cur de fier, avand in vedere ca are urmasi profesionali la fel de buni de ale caror servicii se bucura multi concetateni de-ai nostri, cu neveste dau fara.
    16
    7
  • postat de Mariana
    Sâmbătă, 21 Octombrie 2023 12:51
    82.79.232.***
    Paul Paltanea.
    0
    14
  • postat de nicolae
    Sâmbătă, 21 Octombrie 2023 12:34
    90.95.194.***
    Felicitari, d-na.Melinte, pentru acest editorial exceptional si de bun simt si, daca ati mentionat printre multimea personalitatilor, de care Galatiul abunda, doua reprezentante ale minunatei familii Leonida, imi permit sa-l evoc si pe sculptorul Gheorghe Leonida, frate al celor doua.
    0
    26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.