Pensionarea la 65 de ani ar putea deveni un vis

Pensionarea la 65 de ani ar putea deveni un vis
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Noua lege a pensiilor conţine mai multe prevederi "ascunse" prin formulări suficient de neclare încât pe cei mai mulţi îi vor lua prin surprindere atunci când vor considera că pot să iasă la pensie.

Un concept nou-introdus este cel de stagiu contributiv, care va determina de acum înainte ieşirea la pensie a celor cu mai puţini ani lucraţi. Practic, faţă de varianta actuală, facultatea, armata şi şomajul nu se mai iau în calcul pentru a atinge stagiul minim de 15 ani pentru care se acordă pensie, chiar dacă toate vor "puncta" ulterior la cuantum. Astfel, un bărbat care a cotizat 13 ani şi opt luni nu va mai putea beneficia de aportul anilor de armată pentru a ieşi la pensie chiar dacă a împlinit 65 de ani şi va trebui să mai rămână în câmpul muncii încă un an şi patru luni.

Pentru cei care vor ieşi la pensie peste 10-15 ani nu va fi o mare problemă, pentru că vor avea timp să-şi completeze stagiul minim, însă pentru cei care împlinesc 65 de ani în 2024 sau 2025 va fi o lovitură serioasă. La fel se va întâmpla în cazul celor care mizau pe anii de facultate sau pe diverse perioade de şomaj pentru a atinge cei 15 ani. Există şi varianta "cumpărării" vechimii "din spate", dar costul nu este deloc mic.

Mulţi vor susţine că respectivii au avut o viaţă întreagă la dispoziţie să strângă 15 ani de cotizare, însă sunt o mulţime de cazuri care nu pot fi judecate atât de simplist. Sunt oameni care au lucrat fără acte în perioada de "haiducie antreprenorială" a anilor '90 sau cărora firmele pur şi simplu nu le-au virat cotizaţiile (situaţia a fost reglementată abia prin 2010), sunt români care au lucrat ani buni la negru prin ferme sau pe şantiere de construcţii din străinătate, ca să nu mai amintim de celebrele "badante", în cazul cărora doar o mică parte au (avut) contracte de muncă.

La capătul celălalt al stagiului de cotizare, cel de 35 de ani, a apărut problema creşterii vârstei de pensionare conform unui algoritm pe care nimeni nu-l poate explica în detaliu în momentul de faţă. Practic, dacă speranţa de viaţă a românilor va creşte, se va majora automat şi vârsta de ieşire la pensie. Cum speranţa de viaţă este un indicator în continuă creştere în România, în mod natural, datorită condiţiilor mai bune de trai, ne-am putea trezi că nu vom mai ieşi la pensie la 65 de ani, ci la 67, 68 sau 70 de ani. Cum se va calcula concret acest nou prag nu ştie nimeni deocamdată, cert este că prevederea este cuprinsă în noua lege şi va fi aplicabilă chiar de la anul. Aşa că dacă vă apropiaţi de 65 de ani şi visaţi la o viață liniştită de pensionar, luaţi-vă totuşi o marjă de siguranţă, pentru că s-ar putea să fiţi nevoiţi să mai munciţi o vreme!

Cât exact nu ştie nimeni, dar aşa se fac toate legile în România, cât mai interpretabile şi cu cât mai multe "portiţe"!

Citit 2056 ori Ultima modificare Duminică, 12 Noiembrie 2023 21:16

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 13 Noiembrie 2023 11:34
    5.13.167.***
    Ganditi-va cine va plati pensiile peste 10..20 de ani? Nu va mai avea cine... nu poti creste taxe la nesfarsit! Industrie nu mai avem.. pe piata legumele si frunctele sunt 60% cel putin Turcia, Spania, China, Africa etc Aproape tot este importat... consumul zilnic! Constructiile stau mai bine! DECI?
    1
    16
  • postat de Gigel
    Luni, 13 Noiembrie 2023 10:05
    5.13.148.***
    Nu ar trebui sa existe cumparatul de vechime, sa fie 30 de ani de munca la toti. AI facut 30 de ani de munca, pa. Vrei sa mai muncesti si te tin balamalele, alegerea este a ta. Contributivitatea a aparut tarziu, nimeni nu are 30 de contributie , inainte era altfel taxarea pe munca.
    6
    5
  • postat de Costin
    Luni, 13 Noiembrie 2023 08:19
    5.14.219.***
    Eliminarea inechitatilor, asta s-a dorit? Lucrez in grupa specială de 11 ani, un coleg al meu, care s-a pensionat in aceleași condiții ca ale mele, a beneficiat de un anumit punctaj, la calculul pensiei și acum se introduce un alt calcul, dupa care, eu voi avea jumătate din pensia lui, echitabil?
    0
    14
  • postat de pro
    Luni, 13 Noiembrie 2023 08:13
    82.208.137.***
    Cred ca ar trebui sa consideram cotizatia pentru pensie de stat un impozit pe care-l percepe statul pentru a plati pensiile speciale. Pentru pensie normala trebuie luat in calcul doar cotizarea la Pilon III, pensii private. Sau si mai bine e-migrarea intr-o tara care chiar doreste cetateni.
    4
    13
  • postat de florin
    Luni, 13 Noiembrie 2023 08:00
    86.124.200.***
    Legea asta care se vrea noua ma astept sa fie aplicata pe bucati si anume partile din lege care aduc prelungiri de virsta vor fi aplicate ad literam in schimb punctele care vor trebui sa aduca mariri financiare vor fi aplicate partial sau abrogate pina la sfintul asteapta!
    2
    13
  • postat de florin
    Luni, 13 Noiembrie 2023 07:56
    86.124.200.***
    Implicarea atirnatilor politici din consiliul fiscal in stabilirea virstei de pensionare din 3 in 3 ani este o mare crima pt generatiile viitoare!Nu cred ca acest popor poate accepta pe unul de ex ca Daianu care de mare finantist ce este a fost tepuit de un fugar sa le decida virsta de pensionare!
    3
    15
  • postat de truditorul
    Luni, 13 Noiembrie 2023 07:47
    89.39.81.***
    Într-un fel sau altul trebuie să se reglementeze cumva stagiul de cotizare.tot ce nu e contributivitate trebuie eliminat.Oamenii sa invețe sa-si ceara drepturile si să și le stie.Să se elimine odata toti handicapatii sanatosi ,pensionati.Să se elimine părivilegiile speciale.o singură lege pentru toț
    0
    20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.