Anul alegerilor. De la Şoşoacă, la Garcea şi Baba Vanga

Anul alegerilor. De la Şoşoacă, la Garcea şi Baba Vanga
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Am intrat în anul alegerilor. Nu numai România, ci aproape jumătate din populaţia lumii va traversa în 2024 perioade electorale. La noi, prima înfăţişare la urne din cele patru programate va fi scrutinul pentru Parlamentul European, din 6-9 iunie. După cum se prezintă lucrurile în momentul de faţă, câştigătorul probabil al acestor alegeri va fi în România curentul naţionalist-extremist, candidaţii partidelor din această zonă având o popularitate uriaşă, peste cea de care se bucură reprezentanţii formaţiunilor aflate la guvernare în ultimul ciclu electoral. Piperea, "Garcea" şi Şoşoacă se vor putea impune mai ales cu ajutorul diasporei, influenţată puternic de extremismul în creştere din Occident, cu voturile celor neinformaţi şi uşor influenţabili din rural şi din urbanul mic, dar şi profitând de apatia tradiţională a românilor faţă de alegerile europene.

În celelalte runde de vot, ale căror reguli şi date nu au fost încă stabilite, guvernanţii pot câştiga lejer, deoarece au candidaţi mult mai cunoscuţi în plan local şi vor avea la dispoziţie inclusiv "maşinăriile" de partid din teritoriu, conduse de miile de primari care se vor realeşi. Cât despre prezidenţiale, am mai spus că un tandem Ciolacu preşedinte - Iohannis premier pare cel mai probabil rezultat.

În plan extern, situaţia este mult mai complicată decât acum un an, cu un război în plus, cel dintre Israel şi Hamas. Chiar dacă acest conflict nu va cuprinde întregul Orient Mijlociu, cum anticipau unele voci acum câteva luni, se anunţă un lung război de uzură, pentru că statele arabe nu par dispuse să-i ajute pe palestinieni mai mult decât până acum, respectiv cu bani şi sprijin diplomatic. În aceste condiţii, luptele din zonă doar vor influenţa economia mondială, prin instabilitatea creată în Marea Roşie de atacurile rebelilor din Iran şi Yemen.

În schimb, în Donbas, lucrurile s-au complicat foarte mult, după eşecul contraofensivei ucrainene din toamnă. Democraţiile occidentale, mai preocupate de alegeri prezidenţiale (SUA) şi probleme economice şi de migraţie (Uniunea Europeană), nu par să conştientizeze pe deplin urmările dezastruoase ale unei eventuale victorii ruseşti, astfel că deciziile de care depinde rezistenţa ucraineană au tot fost amânate şi au început deja să producă efecte ce se pot dovedi irecuperabile pe termen lung. Iar după cum merg lucrurile de câteva luni încoace, speranţa unei respingeri a Rusiei dincolo de hotarele recunoscute ale Ucrainei a început să ţină mai mult de "previziunile" făcute de Baba Vanga, care cică ar fi spus că Putin va fi asasinat anul acesta de un conaţional. Tristă speranţă...

Citit 1774 ori Ultima modificare Vineri, 05 Ianuarie 2024 00:06

9 comentarii

  • postat de marr
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 19:47
    86.124.203.***
    Anu' Mincinosilor . Unu' mai nebun ca altul .
    Cu ce ne ajuta Alegerile daca n-avem Economie-productie-locuri de munca ? Doar nu aduc banii din conturile lor personale ?! Schimbam niste Jupani satui cu alti Jupani Hamesiti .
    Taxe si Circ primim .
    1
    3
  • postat de florin
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 18:59
    86.124.202.***
    Poate cei tineri să caute în arhiva spectacolele de satiră politica pe care le făceau Vacanta mare și Divertis in anii 90 și 2000!Unele spectacole făcute pe timpul lui Năstase cînd putini macaneau!
    1
    2
  • postat de nikolae
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 17:33
    82.76.145.***
    @ penseonarul Pe o scară de la 1 la 10 ei știu că majoritatea stau sub scară și mai ies de acolo doar la o sticlă de ulei, o bere, o găleată cu ceva etc. Când turma se duce cu capul înainte în râpă, câțiva cu minte n-o pot opri. Și atunci, ducă-se, nu-mi mai pasă nici de turmă nici de râpă (țară).
    0
    2
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 15:15
    5.13.170.***
    penseonarul minim@ MAXIM NE CRED! Factura apa de la 14.4MC la 16! Super oferta! Pluviala vine si cu taxa EPURARE!
    Adica in traducere libera: canalizarea colectata si reciclata cu 50% mai MARE TAXA! Fara sa calculam apa de plaie! Bravo puki! ASA PROSTI RAR MAI GASESTI!
    1
    6
  • postat de florin
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 10:41
    86.124.202.***
    Și încă o rugăminte!Doresc o explicație pertinenta de ce Pipera este considerat de dv nociv României!Și Mihăescu!La Sosoaca înțeleg critica!Sa va aduc aminte că presa îl făcea rusofil pe Geoană?Și-a cerut cineva din media pt minciunile care iau darimat imaginea în campanie lui Geoană?
    13
    6
  • postat de penseonarul minim
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 10:40
    128.127.117.***
    An electoral?De doi ani se striga si se laudă cu măriri.Se chinuiesc să fete legea pensiilor amânata in doi ani in septembrie.Majorare 13,8%.Marire impozite si taxe 13,8%Marire cu 800.Luat inapoi 600.Majorare prețuri,Creștere inflație..Bă cââât de proști ne credeți?Pe o scară de la1la 10?
    2
    18
  • postat de florin
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 06:58
    86.124.202.***
    Extern nu ați amintit că sunt alegeri în Taiwan.China posibil sa ia Taiwanul!Netanyahu vrea cu orice preț să tranșeze pt istorie pr palestiniană deci pt a fi sprijinit va atrage Iranul in razboi-vezi atentatul!UE va ajunge rău prin sprijinirea lui Zelenski!După alegeri vor fi tari care va zice EXIT
    16
    8
  • postat de florin
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 06:41
    86.124.202.***
    Iohannis este prea leneș pt a fi prim ministru.Ciolacu a venit nervos din SUA!Probabil iau explicat ca dacă nu îl sprijină pe Geoană ii paste DNA!
    Cea mai buna lista la europarlamentare o are AUR!Oameni care nu au tăcut pe timpul pandemiei!,Victoria AUR la euro va forța PNL sa pupe poala PSD
    18
    12
  • postat de Cosmin
    Vineri, 05 Ianuarie 2024 04:51
    5.13.221.***
    Zelenski tot un fel de “Garcea” este, ba chiar mai măscărici.
    16
    11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.