Cine ne apără de nebunii dintre noi

Cine ne apără de nebunii dintre noi
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Un caz de o cruzime extremă a pus pe jar autoritățile din oraș. Se pare că o mamă cu probleme psihice și-a bătut constant, în ultimele două zile, fetița de doar nouă ani, acest lucru ducând, în cele din urmă, la decesul micuței.

Trecând peste latura penală a faptei, ne întrebăm cum e posibil ca o femeie cu probleme psihice să fie lăsată să își crească sigură copiii, căci, din păcate, fetița care a decedat mai avea două surori. De ce nimeni nu a făcut nimic pentru scoaterea fetelor din grija acestei femei, care se pare că nu se afla în toate facultățile mintale?

După producerea tragediei, autoritățile competente s-au sesizat și au luat copilele supraviețuitoare de lângă mama criminală. Nu pot să nu mă întreb de ce nu s-au luat măsuri înainte de producerea tragediei? De ce mereu e nevoie întâi să se întâmple și apoi să se acționeze?

Din păcate, nu e singurul caz de acest gen. Într-o altă parte a orașului, un cetățean schizofrenic terorizează constant atât vecinii din bloc, cât și locuitorii cartierului. Și deși oamenii au făcut demersuri la toate autoritățile competente din orașul Galați, nimeni nu a făcut nimic concret pentru izolarea individului extrem de periculos și pentru internarea lui într-un centru medical specializat. Din fericire, individul nu are copii, însă în blocul în care locuiește sunt copii ai vecinilor. Probabil se așteaptă producerea unei tragedii, ca și în cazul fetiței de nouă ani ucisă în bătaie, se pare, de propria mamă, pentru a se interveni.

Două cazuri dramatice, două persoane cu discernământ alterat, lăsate să viețuiască în comunitate, fără ca cineva să miște un deget. Și dacă bărbatul în cauză nu a ajuns încă să comită o crimă, este doar pentru că nu i-a venit încă vremea...

În fața unor astfel de situații, toată lumea aruncă vina pe lege, care n-ar permite așa ceva, să iei din locuință sau de pe stradă un schizofrenic pe care să-l internezi undeva unde ar primi îngrijire de specialitate, evitând astfel producerea unei nenorociri. Și ce dacă oamenii au adus nenumărate dovezi că vecinul lor e un pericol, ce dacă, în toiul iernii, omul face focul în mijlocul apartamentului pentru a se încălzi, spre disperarea vecinilor? Și ce dacă bietul om urinează în casă și conviețuiește cu șobolanii? Nimeni nu vede și nu aude.

Poate că măcar în acest început de an electoral, cineva va lua taurul de coarne și va face ceva și pentru cei mai săraci cu duhul, care nu sunt capabili să se integreze în societate. Nu de alta, dar consecințele, iată, pot fi grave.

Citit 2026 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Ianuarie 2024 16:13

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de @florin
    Joi, 01 Februarie 2024 14:28
    86.124.201.***
    Dacă s-a închis atelierul unde trăgeai tu la șaibă,nu vine Apocalipsa.Nici dacă nu dai tu mai departe de vârful pantofilor ori dacă o zice fiică-sa lu' păcuraru la realitateatv.A trecut poporul peste comunism,o să treacă și nulocrația pesedo-penelisto-auristo-șoșocară pe care o tot votați
    3
    3
  • postat de florin
    Joi, 01 Februarie 2024 13:45
    86.124.202.***
    Va fi și mai urit!Incercati sa nu va mai încărcati negativ cu asemenea știri!Vor urma cel puțin 10 ani uriti economic pt Romania!Pregatitiva!Oamenii vor înnebuni la greu !Îmi este teama pt cei care au rate și o să se vadă în fata falimentului personal!Pt aceasta zona a țării va fi trist!
    3
    4
  • postat de Elena
    Joi, 01 Februarie 2024 11:37
    91.206.158.***
    Foarte buna intrebare! Insa din pacate legislatia este deficitara in materie si autoritatile sunt, pe deoparte depasite, si pe de alta parte sunt legate de maini. Noi, ca țară, din pacate, nu avem o actiune preventiva, ci doar reactiva, in urma unei asemenea tragedii.
    0
    5
  • postat de eu
    Joi, 01 Februarie 2024 11:10
    86.124.201.***
    Da?Vorbiți de internare nevoluntară în țara în care milioane de proști stau cu ochii în telefoane la filmulețele șoșocaniei /auriste/nașutv despre dictatura medicală?Sau alte sute,mii,cărora le mor copiii de pedepse biblice,boli eradicate de 100ani în lumea civilizată?Ați uitat?
    1
    8
  • postat de rodax
    Joi, 01 Februarie 2024 09:22
    193.231.148.***
    Nebunii sunt printre noi.Și sunt destul de mulți.Unii ocupă chiar funcții importante.Unde să-i duci?
    0
    8
  • postat de pro
    Joi, 01 Februarie 2024 07:00
    213.233.85.***
    Nebun se numeste bolnavul psihic netratat care a suferit o criza, o decompensare.
    Exista tratamente eficiente, exista medici psihiatri buni la Galati. Mai trebuie ca un apropiat al bolnavului sa aiba grija sa-si ia tratamentul la timp. Dupa o vreme bolnavul echilibrat se poate integra in societate.
    0
    4
  • postat de AndraDM
    Joi, 01 Februarie 2024 03:16
    103.77.235.***
    Toti oamenii carora le (mai) pasa in ce tara traiesc, indiferent de profesie si pt binele lor si al copiilor in general cind vedeti un abuz vorbiti faceti sesizare chiar si anonima! Indiferenta ucide :((
    0
    7
  • postat de AndraDM
    Joi, 01 Februarie 2024 03:02
    103.77.235.***
    Zona Moldova este "Celebra" pt astfel de violente si abuzuri lasate in voia sortii. sunt cazuri de ani de zile de violuri abuzuri de copii femei si se fac ca nu aud si nu vad NIMIC Porneste de la autoritati deoarece chiar dintre ei au abandonat zona si traiesc din mita si din mafie!
    3
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.