Primăvara și nebunia semafoarelor

Primăvara și nebunia semafoarelor
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Rar mi-a fost dat să văd ceea ce am trăit în ultimele zile pe străzile din oraș. Trafic infernal, pietoni grăbiți, semafoare nefuncționale la ore de vârf. Încă o dovadă că prin instituțiile care ar trebui să deservească cetățeanul nu prea știe stânga ce face dreapta, iar omul, în stradă, rămâne să-și spargă capul și să-și toace nervii.

Într-un Galați care aspiră la semaforizare inteligentă, pasarele, centuri mari și centuri mici, tu, ca cetățean, ai "șansa" să constați la o oră de trafic de vârf, când te grăbești de la serviciu spre casă, să duci sau să iei copiii, ori să-ți rezolvi alte treburi pe la locuri unde "se închide" în jumătate de oră, că orașul e vraiște din cauză că nu merg semafoarele.

Afli, ca pieton sau șofer deopotrivă, că nu avem nici educația de a circula, dar nici sistemele de regularizare, care să ne oblige. Nimeni nu a venit cu vreo explicație, nici măcar post-factum, pentru cele câteva "pene" de semafor care s-au suprapus nefericit cu nevoia celor mai mulți dintre gălățeni de a fi în trafic. La fel cum nimeni dintre cei care gestionează siguranța circulației în oraș nu s-a deranjat să comunice cu vreuna dintre polițiile competente. Da, să comunice, pentru că la autosesizare stăm prost. Fie Locală, fie Rutieră, pentru a suplini lipsa semaforizării, oricare i-ar fi fost cauza, cu factori umani. Adică, agenți amplasați măcar în cele mai critice puncte, care să dirijeze traficul. Ca o paranteză, unii șoferi ar spune că în lipsa semaforizării se aplică regulile de prioritate. Ei bine, în practică, în intersecții mari și pe străzi aglomerate cu câte trei benzi, e mai greu de realizat pe la noi. Iar când în ecuație mai apar și pietoni, șansele scad dramatic, spre zero.

O dovadă în plus că primăvara a înnebunit semafoarele și a aruncat într-o astenie și mai adâncă instituțiile o face marele târg de mărțișoare desfășurat în Țiglina. Toată floarea cea vestită a comercianților s-a adunat pe trotuarul, ce-i drept, generos, de pe Brăilei și odată cu ea și toată populația orașului, care a venit în valuri să se uite, să cumpere sau să se plimbe. Din nou, trafic blocat, cozi kilometrice, bătaie pe un locșor de parcare. Iar elementul de siguranță, cum ar zice turcul, "ioc"!

De la 1 Martie, polițiștii vor încasa lefuri mai mari, majorate cu inflația. Poate cei care le-au aprobat măririle și planul de misiuni se vor gândi, măcar până la primăvara viitoare, să le coreleze în așa fel încât contribuabilul să le știe de respect și să nu-i mai tăvălească cu mașina în exercițiul funcțiunii.

Citit 3335 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2024 17:09

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Trandafirul Galben
    Sâmbătă, 02 Martie 2024 18:00
    109.166.132.***
    Oare când vom avea un DNA 100% curat și o Justiție corectă?
    Abia atunci va fi respectat Privatul și contribuabilul...
    Probabil peste câteva generații...
    0
    8
  • postat de florin
    Sâmbătă, 02 Martie 2024 09:28
    86.124.202.***
    Cine răspunde pentru cheltuirea a 20 mil lei pentru o semaforizare inteligenta inexistentă în Galați?Consilierii locali ce spun?Cumva au avut partea lor din aceasta prăjitură?Anul acesta poate evitam sa alegem liste PSD sau PNL!Mai ales liste cu oameni la al doilea,treilea mandat!
    3
    32
  • postat de Luli
    Sâmbătă, 02 Martie 2024 07:45
    5.13.156.***
    Firma care ne-a "semaforizat inteligent" Galatiul a efectuat aceeasi lucrare in Iasi.
    A intrebat cineva, a verificat cat de "strasnic si minunat" funcționeaza semaforizarea inteligenta în Iasi!?!
    NIMENI.
    Acum avem semafoare închise, altele merg pe galben intermitent, restul nu fac nimic inteligen
    2
    25
  • postat de Eu
    Sâmbătă, 02 Martie 2024 06:34
    213.233.85.***
    Da, urmările școlii de șoferi făcută formal și a permisului luat pe șpagă. Nu e așa grea intersecția din imagine, dar se produc accidente periodic acolo, indiferent de starea de funcționare a semafoarelor.
    3
    17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.