Viitoarea lege a pensiilor - confuză și discriminatorie

Viitoarea lege a pensiilor - confuză și discriminatorie
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Nu afirmăm noi acest lucru, ci Blocul Național Sindical (BNS), care a dat publicității, recent, un punct de vedere al organizației față de modificările legislative ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

BNS atrage atenția că obiectul de reglementare și scopul urmărit de art. 46 alin.(2) din Legea nr. 360/2023 ridică probleme de neconstituționalitate, în ceea ce privește interzicerea cumulului pensiei cu salariul. În plus, normele nu sunt corelate cu prevederile art. 56 din Codul muncii, care prevăd posibilitatea continuării activității persoanei care îndeplinește condițiile cumulative de pensionare în baza aceluiași contract individual de muncă. În ceea ce privește normele metodologice ale noii legi a pensiilor, acestea adaugă noi prevederi la lege, fapt ce încalcă principiul legii secundare.

"Noua lege a pensiilor instituie, practic, interzicerea cumulului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se referă la posibilitatea de a opta între pensie și continuarea activității. Legea, însă, nu precizează dacă pensionarii pot continua activitatea la același angajator sau la un angajator diferit, în baza aceluiași contract individual de muncă sau în baza unui alt contract. Legea este ambiguă, pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani - dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumulului se aplică în cazul lui. Normele de aplicare, menite să pună în executare prevederile legii, vorbesc despre continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă și mai instituie alte patru noi situații în care opțiunea între pensie și continuarea activității nu se aplică", potrivit organizației sindicale.

Iată de ce, în opinia BNS, legea, așa cum e scrisă, în primul rând încalcă drepturi fundamentale ale omului - la pensie și la muncă. Normele de aplicare ale legii nu sunt în concordanță cu legea și vor crea confuzii în practică, în loc să clarifice și să completeze legea. Ca de fiecare dată când o lege este scrisă prost, se va ajunge la interpretări diferite, care vor duce, la rândul lor, la neaplicarea unitară și la discriminări între pensionari.

BNS mai subliniază că pensionarii vor fi puși în situația de a renunța la continuarea activității la o vârstă la care se bucură de o experiență importantă sau vor fi puși în situația de a renunța la pensie, un drept câștigat. La fel, angajatorii vor fi puși în situația să renunțe la profesioniști, care vor fi obligați să opteze pentru pensie.

Cu alte cuvinte, unde nu-i cap, vai de pensiile noastre!

Citit 1592 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2024 17:45

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Sâmbătă, 30 Martie 2024 20:29
    86.124.202.***
    La cate Incalcari ale Drepturilor sunt in Romania ...o ambiguitate in plus e floare la ureche . E joc de glezne , sa Treaca Alegerile/sa se vada cu voturile , si ...Vine Legea aia Crancena/pe Bune .
    Aveti Asteptari Optimiste de la politicieni ?
    1
    17
  • postat de Das
    Sâmbătă, 30 Martie 2024 13:23
    89.137.139.***
    Scopul lor este sa munciti cat mai mult pentru speciali si apoi muriti si nu mai apucati pensia pentru care ati cotizat toata viata! In acest caz trebuie sa dati in judecata si sa va cereti banii inapoi macar chiar daca mai aveti 1 an de trait ! Specialii mafioti ies la pensie devreme pe munca ta!
    2
    24
  • postat de florin
    Sâmbătă, 30 Martie 2024 06:23
    86.124.201.***
    Nu mai pentru că Humelnicu și Gidei la care adăugăm și Bezman nu au apărat și nu apăra drepturile actualilor și viitorilor pensionari din Galați ,pesedeul nu mai trebuie ales!Un partid care se dorește social democrat a făcut praf o lege importanta!Face sclavi din populația normala a țării!
    4
    30
  • postat de florin
    Sâmbătă, 30 Martie 2024 06:18
    86.124.201.***
    O altă mizerie este modul de raportare la avantajele legilor trecute!Daca la speciali avantajele sau drepturile cistigatea sunt sacre pt normali acestea nu mai sunt sacre!Sunt f multe drepturi pe care oamenii normali le pierd drepturi cistigate prin legile trecute!
    3
    32
  • postat de florin
    Sâmbătă, 30 Martie 2024 06:13
    86.124.201.***
    Cea mai mare mizerie in aceasta lege este modul de raportare a momentului ieșirii la pensie între speciali și oamenii normali!Daca specialii țării știu exact cînd vine data de ieșire la pensie pt normali sa instituit un mecanism care o data la 3 ani poate interveni asupra virstei de pensionare!
    3
    35

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro