Când uiți sau n-ai cei șapte ani de-acasă

Când uiți sau n-ai cei șapte ani de-acasă
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Vremea bună din weekend le-a deschis gălăţenilor apetitul pentru ieșitul în aer liber, în special în zona pădurilor de lângă oraș. Evident că, după atâta stat în casă, nu se poate acum ieși în natură fără să sfârâie grătarele, udate din belșug cu bere. Nimic rău până aici, mai ales că şi specialiștii recomandă ieșirea în natură pentru un tonus mai bun. Însă aceștia nu specifică și faptul că, inclusiv la grătar sau la iarbă verde, bunul-simț și elementara educație ar trebui să ne însoțească.

Un simplu exercițiu de memorie ne împrospătează imaginile cu mizeria lăsată în urmă de grataragiii needucați care și-au petrecut weekendurile verii trecute la picnic în jurul Galațiului. Este inutil să amintim despre maldărele de gunoaie care tronează zile în șir în locurile unde cetățeanul needucat a ieșit la grătar.

Acum, odată cu încălzirea vremii, pompierii militari spun că au fost din ce în ce mai des solicitați la stingerea incendiilor de vegetație care au cuprins zonele limitrofe ale orașului. În încercarea de limitare a acestora, militarii ne sfătuiesc să protejăm natura, pentru a ne putea bucura de ceea ce ne oferă, mai ales că sezonul cald este abia la început.

Mizeria și lipsa de educație se pot remarca și în parcurile din oraș, pentru că e mai simplu să-ţi înveți copilul să lase ambalajul sau cotorul fructului pe care îl savurează la locul de joacă, pe bancă sau chiar să îl arunce pe jos. Dacă, vorba ceea, și-așa este mizerie peste tot, de ce să ne mai deplasăm până la primul coș de gunoi şi să lăsăm acolo ceea ce trebuie aruncat.

Iar aceste obiceiuri proaste deprinse în copilărie, când cel mic este însoțit la joacă de un adult, continuă și în adolescență. Nu de puține ori, băncile din parc pe care au stat tinerii noștri arată ca și cum ar fi fost devastate de o ceată de huligani veniți din sălbăticie. Cojile de semințe, sticlele de suc și mucurile de țigară nu mai ajung nici măcar sub bancă, ci trenează liniștite, zile bune, chiar pe bănci.

Nu pot să nu mă întreb, în aceste condiții, cum arată camerele acestor tineri sau cum își pot continua liniștiți plimbarea prin parc, știind că, pe unde trec ei, lipsa de civilizație și de bun-simț este vizibilă de la mare distanță. Într-o societate în care cei șapte ani de acasă lipsesc cu desăvârșire, dezideratul de aliniere la stilul de viaţă occidental este, în opinia mea, pierdut din start.

Citit 2563 ori Ultima modificare Duminică, 31 Martie 2024 14:51

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de marr
    Luni, 01 Aprilie 2024 21:00
    86.124.202.***
    Cu atatea cosuri de gunoi ...si Tot e greu/degeaba . De la lege si cei care o aplica , n-am nici o asteptare .
    Am mai zis , daca nu-i vb. de bani , Autoritatile ne lasa sa baltim in suc Propriu . Ce aplicare a legii cand varfurile sunt ocupate cu deturnarea banului public ?!
    0
    2
  • postat de Gilbert
    Luni, 01 Aprilie 2024 14:50
    176.7.148.***
    Să nu ne mirăm. Nesimțire și lipsa educației se face resimțită din plin și-n vestul Europei la care aspirăm . Credeți-mă știu despre ce vorbesc.
    1
    9
  • postat de Trandafirul Galben
    Luni, 01 Aprilie 2024 13:52
    5.13.143.***
    Atâta timp cât polițistul local sau cine se ocupă cu supravegherea civilizației unor cetățeni,pleacă de acasă cu gândul la șpagă sau cum să treacă timpul mai repede,cam asta merităm!
    Sigur,nu toți(polițiștii) sunt nepăsători,dar cei mulți așa sunt.
    ȘMECHERIA DOMINĂ ROMÂNIA!
    1
    17
  • postat de Dan
    Luni, 01 Aprilie 2024 12:39
    89.136.187.***
    Spațiul Schengen ne va aduce si multe seringi in jurul bancilor
    nu numai coji de seminte sau resturi de tigari.
    Lumea se indreapta spre o dezordine mondiala
    Germania a legalizat canabisul, multe tari o vor urma
    Vai de mama noastra, vai de tinerii nostri, vai de parintii
    care n-au stiut sa-i ed
    4
    20
  • postat de Gigel
    Luni, 01 Aprilie 2024 10:04
    5.13.212.***
    Mancare stricata,mate de peste,resturi de orice fel aruncate pe jos de iubitorii de animale care atrag ciori,pescarusi,sobolani si alte oratanii. Duhoare de mancare gatita cu usa deschisa ca doar trebuie sa te imputi cand pleci la munca sau oricand ca mereu e aceiasi treaba. 7ani?Civilizatie?
    5
    27
  • postat de Misu
    Luni, 01 Aprilie 2024 09:04
    193.230.156.***
    Peste tot în lumea civilizată barbarii au fost civilizați cu amenzi usturătoare. Dar pentru asta trebuie ca polițiștii, în special Poliția Locală, să-și facă datoria. Dar ce interes au, când totul e politic? Iar politicul reprezintă exact acești indivizi certați cu bunul simț.
    1
    31
  • postat de Jack
    Luni, 01 Aprilie 2024 06:06
    5.13.155.***
    Pai atat timp cat ne consideram jmecheri de Galati pe unde ne ducem , ce rost mai are bunul simt si curatenia in locurile unde sfaraie gratarele si muzica data la maxim din masina sa se auda in munti si vai.
    1
    28

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro