Filiera generalilor

Filiera generalilor
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Pentru cine mai avea nevoie de dovezi despre existența ”statului paralel”, atunci anunțul DNA privind punerea sub acuzare a foștilor șefi SRI, generalul Florian Coldea și generalul Dumitru Dumbravă, pentru trafic de influență este, dacă vreți, dovada palpabilă că ”nu iese fum fără foc”.

Acum, desigur, de la teoria statului paralel, atât de des invocată la un moment dat de unii politicieni pentru a-și justifica în fața opiniei publice propriile dosare de corupție, până la ”statul paralel” pe care și-l asumau generalii în cauză pentru a avea mai multă credibilitate când îl storceau de bani pe omul de afaceri/inculpat Cătălin Hideg este cale lungă. Însă acțiunea DNA și măsurile judiciare luate dovedesc faptul că statul... real încă funcționează, chiar și la nivelul generalilor din serviciile de informații.

Pe de altă parte, tot acest scandal, care merge până la vârfurile puterii și jocurilor de influență de tot felul, nu poate trece neobservat la nivelul ”simplului cetățean”. Toată această anchetă întărește convingerea că unii sunt - sau cel puțin încearcă să fie - deasupra legii. Iată, cu bani, poți (încerca) să cumperi avocați, generali și în cele din urmă o hotărâre judecătorească în favoarea ta. Iar dincolo de cazul generalilor, să nu uităm cât de lent se mișcă adesea Justiția, cât de multe fapte cu prejudicii uriașe au ajuns să se prescrie, cum au reușit unii condamnați să se facă ”pierduți” prin paradisurile de peste graniță...

Cetățeanul obișnuit poate să se întrebe, pe bună dreptate, până unde merge ”caracatița” generalilor. Dacă acum Codlea & comp. se ocupau de astfel de afaceri necurate, care să fi fost ”afacerile” de care s-au ocupat când s-au aflat în fruntea serviciilor de informații și când aveau acces direct la pârghiile de putere?

Prin urmare, această anchetă este o lovitură la înseși structurile SRI, care oricum aveau o problemă de credibilitate, umbrite fiind de ”greaua moștenire” a Securității, dar și a ”afacerilor” în care au intrat unii dintre foștii angajați sau colaboratori ai serviciilor folosind resursele stoarse în perioada tranziției de la comunism la democrație...

Să fie oare cazul Codlea & Dumbravă doar ”un caz izolat”? Probabil că, dacă ar fi să parieze, majoritatea cetățenilor ar spune că nu. Dar aici n-ar trebui să mergem pe ”teorii” sau ”ipoteze de lucru”. Justiția trebuie să facă dovada că funcționează pentru toată lumea, iar serviciile de informații sunt în slujba cetățenilor și nu a unor potentați. Iar la câtă suspiciune, dar și corupție sadea există în societatea românească, nu va fi o misiune ușoară...

Citit 1156 ori Ultima modificare Duminică, 26 Mai 2024 15:16

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de pro
  Luni, 27 Mai 2024 15:58
  82.208.137.***
  Votam Eugen si Nicolae Dobrovici si sigur scapam de coruptie...
  2
  3
 • postat de Sto. Macull
  Luni, 27 Mai 2024 12:55
  86.124.202.***
  Pe plan local avem destui parsi de stepa ....sa amintim doar de Durubak, Toadery , tank-rad , prea fericitul , polnik , la locale si judet si tot neamul lor . Sa urmarim fundul terenului nostru si dupa sa mergem la centru .
  0
  11
 • postat de PC
  Luni, 27 Mai 2024 10:38
  86.124.200.***
  Ce va face CSM-ul si Inspectia Judiciara cu magistratii -procurori si judecatori - care au ascultat de ordinele acestor generali? daca magistratii si ar fi facut datoria nu am fi avut acum acest caz Coldea.
  0
  11
 • postat de @florin
  Luni, 27 Mai 2024 08:15
  86.124.202.***
  Subiect tip pentru BollywoodTV de România-RTV,A3,RomaniaTV și mai recent Digi24.De ținut boborul cu ochii în tv,ca să uite de foame.Să se bată cu pumnul în piept că au priceput ei marile combinații,după ce s-au prins și de ălea cu vaccinul.Ăștia fură cu toate mâinile iar noi ne uităm la televizor...
  5
  12
 • postat de Pompiliu Comșa
  Luni, 27 Mai 2024 03:52
  95.77.107.***
  De aflat răspuns la două întrebări cât subiectul e cald: 1)influența celor doi generali a fost resimțită și de oamenii de afaceri gălățeni și cum (cazuri concrete); 2)de spus opiniei publice care este structura de conducere SRI din acest moment, căci foarte puțini o cunosc, fiind stat în stat.
  8
  9

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.