Crinul nu e Mazăre

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Când îţi începi ascensiunea în politichie cu o căzătură în cap, executată live, la oră de maximă audienţă şi fără coardă de siguranţă ca la circ, poţi lesne să o sfârşeşti, cu dosul gol, expus în văzul naţiunii. Dar când ai pretenţii de crin („plantă erbacee perenă, cu tulpina erectă, cu flori albe, strălucitoare, în formă de pâlnie, cu miros puternic”, conform DEX) parcă nu-ţi şade bine să te amesteci cu mazărea („plantă leguminoasă alimentară şi furajeră cu fructul în formă de păstaie”, conform DEX). Cel puţin aşa am îndrăznit să cred până deunăzi, când şourile păcătoase m-au vârât în grea ispită.

Vadim, tribunul politic, poate să se laude că nu se uită la filme porno, ci joacă în ele, desigur, într-o emisiune de tip tabloid. Poate şi să o înjure pe Oana Zăvoranu şi să o evalueze din priviri pe Cruduţa Daniela. Va rămâne Vadim.

Primarul şi politicianul Radu Mazăre poate să vină şi el la „Un show păcătos”, ca un Napoleon învingător al unei liote de starlete-iepuraş, în diverse stadii de goliciune. La fel de bine, poate, desigur, să-şi povestească vacanţele exotice ori aventurile pline de adrenalină de prin cluburile de noapte.

Şi la o adică poate chiar să vină „părinteşte” să-şi aducă de mână „eleva” la emisiunea de noapte, ori să se intereseze dacă e cuminte, ascultătoare şi execută la timp şi cu entuziasm ceea ce i se cere de către producător. În emisiune voiam să spun.

Când eşti „pe persoană fizică” Marean Vanghelie, primar de sectorul 5, şi pici la ceas de seară în pagini de ziare cu dama de cupă Oana Niculescu Mizil, poţi să ai intervenţii prin emisiuni tabloide ca să-ţi aperi dragostea curată de june-prim PSD.

Dar când te cheamă Crin Antonescu, parcă „noblesse oblige”, adică nobleţea te obligă. Te obligă să stai deoparte de capcanele media ale unor emisiuni care nu-şi poartă mereu pătrăţelul roşu acolo unde trebuie.

Vorbesc, desigur, despre intervenţia pe care preşedintele PNL, Crin Antonescu, a riscat să o aibă într-o emisiune consacrată ca tabloid şi pe seama unui subiect care nu avea nici măcar chiloţii pe el. Dovadă că, în ultimele declaraţii, liderul PNL susţine că nu ar fi fost înţelept să intervină în acea emisiune. Dar ce să-i faci, oricât de crin ai fi, dacă te bagi în troacă, te cam înfulecă porcii.

Nu judec neapărat panta pe care s-a lăsat dus liderul Crin Antonescu, ci tentaţia tot mai acută a oamenilor politici, de orice nivel, de a se lăsa uşor seduşi, furaţi, de tabloid, de facil, de lumea strălucitoare de mucava şi aparent lesne aducătoare de capital de imagine. Nu e nimic condamnabil, până la urmă, dacă piţi ca Sânziana Buruiană ori Mariana Moculescu se dau candidate la Primăria Bucureştilor, la fel ca Irinel Columbeanu, după ce s-a scăldat cu fetele în jacuzzi. Nu trebuie să fii gomos, scorţos inutil, trebuie doar să ştii să păstrezi limitele. Şi să-ţi alegi apariţiile acolo unde te avantajează nu neapărat politic, ci din punct de vedere al imaginii. Şi dacă ai început ca Mazăre nonconformistă, poţi să rămâi, pe mai departe, mazăre, cu carne sau nu. Dar când începi ca un crin, e păcat să nu încerci măcar să rămâi aşa. Chiar dacă e plină ţara de piţipoance şi de cocalari. Părerea mea.

Citit 1175 ori Ultima modificare Joi, 16 Februarie 2012 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.