Un festival pentru fiecare groapă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Unic! Numai la Galaţi! În premieră absolută, Festivalul Gropilor! Nu rataţi!". Aşa ar putea suna un promo pentru cel mai tare festival pe care l-ar putea avea oraşul nostru. Ar putea fi concerte live, la fiecare din cele mai reprezentative gropi, surpări şi tasări din oraş şi măcar câte un spectacol susţinut de trupe de copii şi adolescenţi la cele aflate în stadiul de gropiţă-pui, surpare-prichindel ori tasare-bebe. Şi n-aş zice deloc că ar fi prea multă distracţie!
Păi ce-am avut până acum? Festivalul "Scrumbiei", Festivalui "Rock la Dunăre", Festivalul "Dunărea Noastră", Festivalul de Film. Şi mai urmează Festivalul Fanfarelor, Festivalul de Folclor şi Festivalul "Fir Întins", care are, la rându-i, în program, un festival folcloric. Ah, că veni vorba de ultimele două manifestări. Festivalul Internaţional de Folclor "Doina Covurluiului", organizat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos", se va suprapune cu elan peste festivalul folcloric organizat de Primăria Galaţi, pe fonduri europene, în cadrul Festivalului, în premieră, "Fir Întins". Atâta doar că primul festival e programat la Elice, iar al doilea pe Faleza Inferioară.
Pragmatic privind lucrurile, vom avea o petrecere cu sârbe, cazacioc, sirtaki şi polcă la Falezogaură, şi una cu hore, bătute şi sârbe, la puiul ei. Poate chiar se face un tunel între cele două gropi, în care să se instaleze şi un lift, ca să ajungă spectatorii mai repede de la o scenă la alta, de pe Faleza Superioară pe cea Inferioară.
Adevărul este că merita şi gropiţa nouă de pe Faleza Inferioară un pic de distracţie numai pentru ea, că n-a prins, sărmana, decât Mix Music Evo, şi-a rămas nejucată pe ritmuri populare! Unde mai pui că nici de focuri de artificii pe bani publici n-a avut parte!
Şi dacă stau bine să mă gândesc, chiar ne stă bine zbânţuindu-ne şi aplaudând în jurul gropilor. Dacă ne concentrăm un pic, poate facem şi-un dans ritualic gen hoio-hoio în jurul lor, să implorăm spiritele Dunării să nu ne înghită Faleza cu totul, s-o ia măcar pe bucăţi, că pe urmă nu mai avem unde face spectacole şi sindrofii! Pe bani europeni, publici sau privaţi, că nici nu mai contează, distracţie să iasă!
Lăsând gluma la o parte, trebuie să admir grija şi perseverenţa cu care Primăria Galaţi a câştigat fonduri europene de promovare a pescuitului şi-a scrumbiei, adică a distracţiei pe malul fluviului, dar n-a atras nimic-nimicuţa pentru Faleza ce stă să se "prăvale" în apele Dunării. Mai ales că i-au spus alţii mai deştepţi că Faleza se duce spre fluviu cu câte 11 milimetri pe an. Şi în loc să-i pună naibii o proptea, s-o lege de-o barcă pneumatică ori s-o vâre într-un colac de salvare, autorităţile îi cântă toate genurile muzicale, doar-doar nu s-o mai lăsa dusă! O fi ea Faleză melomană, dar nici chiar aşa!
Revin de unde plecasem, la festivaluri. Până acum am contabilizat şapte, foste ori viitoare. Până la 15, câte gropi serioase (cică) ar fi în Galaţi, nici nu mai e aşa de mult! Mai ales că vin Ziua Marinei, Ziua Recoltei, Serbările Galaţiului, Crăciunul şi Revelionul, deci motive de petrecere s-ar găsi! Şi dacă alţii au Festivalul Castanelor sau Festivalul Focurilor de Artificii, noi am putea avea Festivalul Gropilor din Galaţiul-Şvaiţer! Aplauze, vă rog!

Citit 1384 ori Ultima modificare Vineri, 01 August 2014 19:00

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de nimic
  Duminică, 03 August 2014 12:44
  5.13.170.***
  deci vad ca se vrea comunismul ... sau oras mort fara sansa cu aceleasi probleme din anii 90 cu primari confortabili ne facand nimic pt. cetatean promisiuni ,minciuni,bataie de joc la adresa civilizatiei.... pacat
  0
  2
  Raportează
 • postat de crystal
  Duminică, 03 August 2014 08:20
  95.77.107.***
  "Marimea conteaza" sau "Platim cat nu face"

  e normal si e de DATORIA primarului sa arate (cel putin) un interes pentru cultura si divertisment intr-un oras pe care a pus sa-l conduca si sa organizeze sau sa gazduiasca un spectacol,eveniment,expozitie dar problema nu e ca s-a facut. Problema e cum e posibil ca un spectacol ce implica, sa zicem, o formatie muzicala si 2 dughene cu produse tematice la vanzare, sau 10 minute de artificii de marime mica care nu se mai vad dupa prima casa,sa coste 1 milion de euro ?
  Exista 2 variante :
  1. Primaria e prea darnica si ofera formatiei acel milion de euro fara sa realizeze ca banii, ca lichiditate, in romania, sunt foarte putini si trebuie organizati foarte strict, ceea ce e greu de crezut sa se intample, mai ales intr-un oras care e mort d.p.v (din punct de vedere) economic si nu are de unde incasa bani pe chirii.
  2. Primaria trece in acte un zero aditional la cheltuieli , pentru ca sa aiba tovarasii implicati de o prajitura supraetajata de servit in familie,familia de sange sau familia de la serviciu.. ca de, cica, fac eforturi considerabile pentru acest oras si nimeni nu ii recompenseaza sau apreciaza asa cum ar trebui.

  Deci nu e rau ca se organizeaza un spectacol, dar haideti domnilor si doamnelor sa cautam ,sa intrebam pe internet, sa aflam cum arata cu adevarat un spectacol de 1 milion de euro intr-o alta tara dezvoltata, care nu e corupta pana-n maduva oaselor,ce marime au acele spectacole si ce ofera ele "la meniu".
  0
  6
  Raportează
 • postat de mandea007
  Sâmbătă, 02 August 2014 10:02
  89.137.222.***
  Ati omis din lunga lista festivalul apei calde, APATERM,si concertul de bocitoare, ELECTROCENTRALE. E drept ca astea vor avea loc mai la iarna...
  1
  11
  Raportează
 • postat de un oras frumos
  Sâmbătă, 02 August 2014 08:39
  5.13.235.***
  foarte bine ca sunt evenimente in oras macar 1-2 pe luna e normal si frumos ... daca sunt unii care vor Galatiul sa fie mort sa se mute in Palestina ... respect primarului si organizatorilor
  21
  4
  Raportează
 • postat de CRITICUL URBAN
  Sâmbătă, 02 August 2014 08:10
  5.13.157.***
  PROPUN EDILULUI SEF SCENA SA STEA PERMANENT DESFASURATA PE PLATONUL DIN FATA SALII DE SPORT -STADION DUNAREA!! AR FI CEL MAI NIMERIT LOC IN LIPSA DE UN SPATIU -PIATA CIVICA! IN ACEST ORAS!
  CE PARERE AVETI?
  APROPOOOOOO! ACEST ORAS NU ARE PROIECTE DIVERSE PE BANI EUROPENI?
  IMI INCHIPUIAM CAND AM PUS STAMPILA DE VOT PE NUMELE SI PRENUMELE STAN MARIUS CA ACEST OTAS VA DEVENI UN VAST SANTIER DE LUCRARI EDILITARE SEMNIFICATIVE SI VA FACE IN 4 ANI CE NU S-A FACUT IN 23 DE ANI SI NU VOR MAI FI RECUNOSCUTE DALELE SI PAVELELE LUI CARANGHEL!!!!
  AVETI RABDARE FRATELOR1 mai sunt 2 ani de mandat si toate gropile se vor astupa inginereste!
  SPER, CA LICITATIILE SA NU DUREZE MAI MULT CA MANDATUL!!!??
  0
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.