Un festival pentru fiecare groapă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Unic! Numai la Galaţi! În premieră absolută, Festivalul Gropilor! Nu rataţi!". Aşa ar putea suna un promo pentru cel mai tare festival pe care l-ar putea avea oraşul nostru. Ar putea fi concerte live, la fiecare din cele mai reprezentative gropi, surpări şi tasări din oraş şi măcar câte un spectacol susţinut de trupe de copii şi adolescenţi la cele aflate în stadiul de gropiţă-pui, surpare-prichindel ori tasare-bebe. Şi n-aş zice deloc că ar fi prea multă distracţie!

Păi ce-am avut până acum? Festivalul "Scrumbiei", Festivalui "Rock la Dunăre", Festivalul "Dunărea Noastră", Festivalul de Film. Şi mai urmează Festivalul Fanfarelor, Festivalul de Folclor şi Festivalul "Fir Întins", care are, la rându-i, în program, un festival folcloric. Ah, că veni vorba de ultimele două manifestări. Festivalul Internaţional de Folclor "Doina Covurluiului", organizat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos", se va suprapune cu elan peste festivalul folcloric organizat de Primăria Galaţi, pe fonduri europene, în cadrul Festivalului, în premieră, "Fir Întins". Atâta doar că primul festival e programat la Elice, iar al doilea pe Faleza Inferioară.

Pragmatic privind lucrurile, vom avea o petrecere cu sârbe, cazacioc, sirtaki şi polcă la Falezogaură, şi una cu hore, bătute şi sârbe, la puiul ei. Poate chiar se face un tunel între cele două gropi, în care să se instaleze şi un lift, ca să ajungă spectatorii mai repede de la o scenă la alta, de pe Faleza Superioară pe cea Inferioară.

Adevărul este că merita şi gropiţa nouă de pe Faleza Inferioară un pic de distracţie numai pentru ea, că n-a prins, sărmana, decât Mix Music Evo, şi-a rămas nejucată pe ritmuri populare! Unde mai pui că nici de focuri de artificii pe bani publici n-a avut parte!

Şi dacă stau bine să mă gândesc, chiar ne stă bine zbânţuindu-ne şi aplaudând în jurul gropilor. Dacă ne concentrăm un pic, poate facem şi-un dans ritualic gen hoio-hoio în jurul lor, să implorăm spiritele Dunării să nu ne înghită Faleza cu totul, s-o ia măcar pe bucăţi, că pe urmă nu mai avem unde face spectacole şi sindrofii! Pe bani europeni, publici sau privaţi, că nici nu mai contează, distracţie să iasă!

Lăsând gluma la o parte, trebuie să admir grija şi perseverenţa cu care Primăria Galaţi a câştigat fonduri europene de promovare a pescuitului şi-a scrumbiei, adică a distracţiei pe malul fluviului, dar n-a atras nimic-nimicuţa pentru Faleza ce stă să se "prăvale" în apele Dunării. Mai ales că i-au spus alţii mai deştepţi că Faleza se duce spre fluviu cu câte 11 milimetri pe an. Şi în loc să-i pună naibii o proptea, s-o lege de-o barcă pneumatică ori s-o vâre într-un colac de salvare, autorităţile îi cântă toate genurile muzicale, doar-doar nu s-o mai lăsa dusă! O fi ea Faleză melomană, dar nici chiar aşa!

Revin de unde plecasem, la festivaluri. Până acum am contabilizat şapte, foste ori viitoare. Până la 15, câte gropi serioase (cică) ar fi în Galaţi, nici nu mai e aşa de mult! Mai ales că vin Ziua Marinei, Ziua Recoltei, Serbările Galaţiului, Crăciunul şi Revelionul, deci motive de petrecere s-ar găsi! Şi dacă alţii au Festivalul Castanelor sau Festivalul Focurilor de Artificii, noi am putea avea Festivalul Gropilor din Galaţiul-Şvaiţer! Aplauze, vă rog!

Citit 1481 ori Ultima modificare Vineri, 01 August 2014 19:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.