Un câine, un vot!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

N-a trecut nici jumătate de an de când păream să fi înţeles, noi, cei mulţi, că oraşul ăsta nu-i suficient de mare ca să găzduiască şi oameni, şi câini vagabonzi, laolaltă. S-a vorbit mult despre asta, s-a protestat împotriva câinilor şi mai apoi a oamenilor, s-a scuipat, s-a jignit, s-a calomniat şi, în cele din urmă, s-a uitat. Aşa cum ne şi aşteptam, încă de pe atunci, optimismul subţire, susţinut cu declaraţii politice şi idei puerile, n-a rezolvat absolut nimic. În medie, avem în continuare cel puţin câte un câine vagabond la fiecare zece gălăţeni. O fi mult? O fi puţin?…

Adopţia la distanţă (nu spun că nu merita încercat!) n-a mers. Gălăţeanul căruia nu-i ajung banii de la o leafă la alta - fără să fie câinos din fire - n-are cu ce să plătească şi pentru bunăstarea unui patruped. Iar gălăţeanul care are bani, fie îşi creşte propriii câini, fie nu dă două parale pe specie, în întregul ei. E dreptul lui să se limiteze la atât, în ambele cazuri.

„Cazarea” tuturor patrupedelor actualmente libere în padocuri gigant e o gogoriţă. Că ne mai dăm uneori după deget, de dragul discuţiei, e una, dar s-o credem e prea de tot. Cât de mari sau de multe ar trebui să fie aceste amenajări, ca să poată asigura condiţii minime (canine sau umane, nici n-aş şti cum să le numesc…) pentru circa 20.000 de animale? Din ce bani s-ar putea ele construi şi mai ales cu ce bugete de întreţinere ar funcţiona, nu spune nimeni, pentru că cifrele ar vorbi de la sine şi ar demonta întreaga teorie.

Să mai stabilim ceva. Pe „căţei”, nu-i putem ajuta iubindu-i. Sau nu doar iubindu-i. E vorba despre administraţie, despre bani, despre hârtii, despre motorină şi despre terenuri, despre mâncare şi curăţenie, în niciun caz de sentimente. Cei care încearcă să ne sensibilizeze tot arătându-ne ce ochi mari au „căţeluşii”, ce lungi le sunt cozile şi ce „lăbuţe” delicate au sunt, de fapt, oameni cu un simţ al marketingului bine dezvoltat. Ştiu foarte bine că problema nu se va rezolva prin adopţii sau prin întreţinerea întregului „popor” câinesc din bani publici, dar fie pentru că atâta discernământ au, fie din pricina altora interese, continuă să o facă pe bocitoarele.

Aud că, mai nou, problema „managementului câinilor comunitari” se pune şi prin unele primăriile de comune. Cum oare a ajuns ţăranul - care era stăpân peste dobitoacele din curtea sa - să fie nevoit să contribuie la un aşa plan de management? Omul care şi-a trecut numele prin secole de sărăcie ştia un lucru şi-l ştia bine: locul animalului e afară, iar al omului în casă. Ca să poată supravieţui, omul creşte animale şi se foloseşte de ele. Ce s-o fi schimbat, oare, în mersul lucrurilor, de trebuie acum să facem managementul câinelui şi la sat?

Problema reală nu e nici isteria iubitorilor de animale, nici lipsa banilor, nici umanismul nostru de care facem atâta caz. Refuzăm să-i eutanasiem pe cei 20.000 de câini nu din milă, din principiu sau de teama remuşcărilor. Realitatea este că un câine viu poate genera voturi, în vreme ce un câine mort nu poate genera, politic vorbind, decât probleme. Cât timp problema "comunitarilor" există, putem spune că ne vom ocupa de ea cum putem noi mai bine. Dacă vreun edil din ţară ar lua acum decizia de a eutanasia, ar ajunge peste noapte megastar al jurnalelor de ştiri. I s-ar căuta neregulile pe care nu le-a făcut, i s-ar găsi amantele pe care nu le-a avut. Iar aşa ceva nu-şi doreşte nimeni.

Una peste alta, un lucru e clar: de câini nu scăpăm!

Citit 1095 ori Ultima modificare Duminică, 03 August 2014 18:21

3 comentarii

 • postat de dani
  Luni, 04 August 2014 17:27
  5.13.175.***
  ***iubitor de oameni mai presus de caini *** Tu inca dormi in prostia ta se pare....bani sunt si ptr spitale si cu siguranta nu ii vor vedea spitalele indiferent de mor toti caini din galati...deoarece bani ajung la mafioti care conduc orasul si de la ei dispar ca prin magie...deci daca tu inca crezi ca acesti caini mananca banii atunci iti sugerez sa te duci la padocuri sa vezi ce rupti de foame sunt...si cum traiesc..Mai lasa televizorul si ziarele de propaganda deoarece te spala pe creieri si te fac sa crezi orice kkt iti zic mafioti nostri.App tu nu esti in stare sa iubesti un biet suflet care nu te cearta,cicaleste si nu iti cere socoteala ori de cate ori gresesti deci ma mir ca ai fi tu in stare sa iubesti oamenii care sunt o fire mai complicata .
  PS: ptr toti *iubitorii de oameni* care dau voturi negative dar nu sunt in stare sa se uite la 2 metri de ei si totusi au nevoie de parlamentari sa le zica ce sa faca cu viata lor va zic doar atat: TREZIREA din prostie...
  3
  11
  Raportează
 • postat de iubitor de oameni mai presus de caini
  Luni, 04 August 2014 16:42
  5.13.179.***
  Dani, tu stii cum e in spitalele galatene? Tu stii in ce conditii stau oamenii acolo? Oameni care sunt si bolnavi.. cati metrii patrati crezi ca are un bolnav care imparte patul cu un altul??? Dar ce li se ofera de mancare bolnavilor din spitale ai idee?? De ce au mai multe drepturi cainii decat oamenii? De ce sa fiu obligat sa platesc o taxa pentru cainii de pe strazi, si sa ma tem ca ma ataca, sa latre noaptea, sa calc in mizeria lor, de ce , ca ei sunt mai presus de noi?
  6
  4
  Raportează
 • postat de dani
  Luni, 04 August 2014 14:33
  5.13.227.***
  UN *caine* mai *caine* ca tine cu siguranta nu puteau angaja astia la viata libera...Sunteti ziar de propaganda...cu siguranta cumparat si vandut de oricine care va umfla putin buzunarul cu niste hartii..Ma uit la moaca ta cu ochelari pe nas si ma gandesc...:Cum e posibil ca cineva ca tine sa fie asa incult,hain si lipsit de respect fata de viata..Nu e de mirare ca orasul /tara asta au ajuns in situatia asta de kkt...datorita celor cu inima de piatra, spalati pe creier de posturi tv/ziare de 2 bani care fac propaganda la prostie ,hapsani si cu mintea numai la crime fata de orice nu le convin lor.Solutii si bani au fost mereu dar nu sa dorit rezolvarea problemei/problemelor de 25 de ani mai exact...tot ce e ban public, finantari si orice suma venita de la comunitatea UE sau din donatii au ajuns pe mana hotilor care te-au cumparat pe tine si ziarul vostru *independent*...deci nu te astepta sa se faca ceva BUN cand banii dispar in vile,masini,conturi bancare si in buzunarul sufletelor care se vand asa usor... dap ma refer la cei ca tine...ITI DORESC SA PRIMESTI IN VIATA CEEA CE DORESTI TU CATEILOR, cailor*ca tot ai scris o stire de kkt legat de un cal la pascut in micro20* si altor vietuitoare.. sa ai parte de un topor/lopata in cap(cum numesc astia din padocuri eutanasierea), un castron de mancare aproape gol si ala venit din an in pasti(nu cum se lauda cei din padocuri ca ii hranesc zilnic) si...o casa plina de *haiduci* ca tine sa stati fiecare pe 1m patrat inghesuiti...cum se sta si prin padocuri...
  6
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.