Experţi în durerea-n cot

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De vreo câteva zile încoace, de la primar până la şefii din instituţiile subordonate ce ţin de gospodărirea oraşului, toţi îşi cer scuze sau lansează acuze vizavi de modul în care (nu) s-a făcut deszăpezirea la Galaţi. Desigur, „nu e vina nimănui” de la vârful administraţiei. De vină sunt ba societăţile însărcinate cu deszăpezirea, ba subalternii, ba chiar gălăţenii care n-au ieşit cu mic, cu mare, să dea la lopată!

Prin showbiz şi nu numai există o vorbă: „The show must go on!” Spectacolul trebuie să continue, adică, indiferent de problemele care sunt „în culise”: că artistul e răcit, că maşinistul şi-a rupt piciorul sau cine ştie ce s-a întâmplat. De Revelion a fost un ger de crăpau pietrele, dar asta nu a însemnat că Phoenix, Zdob şi Zdub sau Andreea Antonescu i-au trimis pe gălăţeni să-şi bea şampania acasă, la gura sobei. Au dârdâit cu toţii de-or să ţină minte toată viaţa gerul de la Galaţi, dar spectacolul a mers înainte! „Au fost plătiţi bine”, vor spune unii. Da, au fost plătiţi, dar au fost plătiţi bine în primul rând pentru că sunt nişte profesionişti veritabili, care chiar îşi merită banii până la ultimul leu şi care nu te lasă cu scena goală când ţi-e lumea mai dragă. Contracte la fel de bine plătite au avut şi cei însărcinaţi cu deszăpezirea, contracte grase au şi cei de la salubrizare, contracte au şi şefii de prin administraţia publică. La ce ne-au folosit, că tot îngropaţi în zăpadă am rămas.

Ce să facă cu scuzele/acuzele primarului vecina mea, pensionară, care ieri era să-şi rupă picioarele pe când încerca să ocolească mormanele de zăpadă şi gheţuşul dintr-o staţie de autobuz? La ce folosesc scuzele celor care dimineaţa, când e să-şi ducă nepoţii sau copii la şcoală, trebuie să escaladeze Everestul? La ce folosesc scuzele când te duci cu maşina pe stradă ca pe derdeluş pentru că nu s-a dat fir de material antiderapant sau când îţi găseşti blocul îngropat în gunoaie pentru că salubritatea n-a mai dat de o săptămână pe acolo? „Spectacolul trebuie să continue" şi în administraţie locală, inclusiv când vine vorba de zăpadă. Aceeaşi Primărie care a angajat profesionişti pentru spectacolul de Revelion ar fi trebuit să aibă tot atâta minte şi când a dat contractele ce ţin de deszăpezire. Cum să iasă Galaţiul din nămeţi când o asemenea problemă este lăsat în seama unor „Doreii” care nu-s în stare nici trotuarul de la Primărie să-l cureţe la timp? Au fost trimişi funcţionari prin străinătăţuri, să înveţe cum se face un proiect european, cum se asigură un dispozitiv de intervenţie modern, să înveţe cum să se organizeze şi să facă administraţie în folosul cetăţeanului. De pe la Londra, Madrid sau Paris nu ne-am ales, în materie de deszăpezire cel cel puţin, decât cu un fel de „je m’en fous”, un „mă doare-n cot” pe româneşte, în care aveam destui „experţi” şi la Galaţi, fără să luăm lecţii de la alţii.

Dacă ne mai aude Moş Crăciun, să-l rugăm să ne aducă în administraţia publică pe cineva care să înţeleagă că nu te poţi lua la trântă cu „generalul Iarnă” cu heirupisme, că nu poţi să faci deszăpezire fără utilaje, cu trei amărâte de freze pentru trotuare care îţi vin după Anul Nou sau cu angajaţi pe care îi doare la bască sau fac raportări false. Zice-se că vara se face sanie, poate tot de prin vară, de data asta, vom şti ce se va face pentru ca iarna viitoare să treacă fără a ne mai lua pe nepregătite.

Citit 1165 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Ianuarie 2015 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.