Cum avem aeroport şi nu ştim

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Dintre toate ştirile zilei de ieri, unele mai bune, altele mai puţin bune, una s-a detaşat în topul surprizelor - şi nu, nu era nicio zână implicată în poveste. S-a închis aeroportul din Tulcea, pentru reparaţii. Până aici, toate bune: aeroportul cu pricina era singura poartă aeriană a Deltei, pe unde turiştii veneau în miraculosul pământ nou al României să vadă ce n-au mai văzut. Trebuia reparat, asta e clar. Bine, poate nu chiar în plin sezon estival, dar eu nu mă pricep la rezistenţa materialelor, poate că nu mergea să se facă reparaţia după ce pleacă păsările migratoare. Una peste alta, bine că se face, oricum, aeroportul cu pricina e şi cel preferat de oamenii de afaceri care încă ne mai calcă pragul urbei, fiindcă de la Tulcea la I.C. Brătianu drumul e decent, pe urmă treci cu bacul şi gata, ai ajuns la Galaţi.

Surpriza, că despre asta vorbeam, vine abia pe la mijlocul ştirii propagate de Digi24 Constanţa în toată ţara şi preluate apoi de foarte multe publicaţii online: ziceau colegii noştri mai tineri că aeronavele care aterizau la Tulcea vor fi redirecţionate către aeroporturile Brăila-Galaţi şi Mihai Kogălniceanu. Acu', pentru Kogălniceanu, nu ne îndoim că aşa e, au oamenii aeroport acolo, e drept, dar la Brăila-Galaţi sau Galaţi-Brăila (să nu se supere cumva vreun patriot local) nu avem aeroport!

Ba, mai mult, nu doar că nu avem, dar ne şi batem cu pumnul în piept de 25 de ani că vrem, că facem, că dregem. Nu noi, amărăştenii, ci ăştia, domnii. S-au făcut proiecte, s-au examinat posibilităţi, s-a spus că un aeroport între Galaţi şi Brăila ar fi util şi nimerit, că e vorba aici de o aglomerare urbană, a doua ca dimensiune după Bucureşti, care ar merita şi ea o conexiune directă cu lumea. Unde mai pui că ar veni şi investitorii - că fug, săracii, de mersul patru ore până la Otopeni ca dracul de tămâie - am fi şi noi avantajaţi la alegerea amplasamentului fabricilor, fiindcă, până la urmă, avem transport pe cale ferată largă şi îngustă, avem transport pe apă, o autostradă şi un aeroport ne mai lipsesc să fim un nod important pe harta europeană a transporturilor civilizate.

Se vede însă treaba că toată zbaterea noastră şi a vecinilor brăileni are un motiv rezonabil pentru care se loveşte ca într-un zid la Bucureşti. Acolo lumea ştie că avem aeroport! Să fi confundat cineva aerodromul de la Vădeni al Aerial Club cu un aeroport în toată regula? Altfel nu pricep cum nu s-a sesizat nimeni pe la Digi24 că ştirea conţinea o eroare materială mare cât Henri Coandă. Probabil că, până la apariţia în print a acestor rânduri, cineva le-o fi sesizat chestiunea, dacă nu dintre cititori, măcar de la echipa gălăţeană, care sigur ştie că n-avem aeroport.

Dacă nu, îmi asum eu responsabilitatea să le spun că nu avem, dar ne dorim, poate fac şi dumnealor o campanie, ceva, că sunt post serios şi susţin binele comunităţii. Iar dacă greşeala nu le aparţine şi vine cumva din vreun document emis de Aeroportul Tulcea sau vreo autoritate în domeniu, atunci chiar am fript-o, nu ne crede nimeni că n-avem, dacă în acte scrie că avem. Curat nebunie, coane Fănică!        

Citit 2263 ori Ultima modificare Marți, 04 August 2015 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.