Eu te-am făcut, eu te omor!

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Vă mai amintiţi? „Nu este membru Hezbollah sau Hamas” şi „în primul rând este loial” – acestea erau cuvintele cu care, în urmă cu vreo şase luni, Liviu Dragnea îl prezenta lumii pe proaspătul premier Sorin Grindeanu. Astăzi, dacă ar putea, Dragnea i-ar cere lui Grindeanu să-şi facă harakiri. Păcatul suprem al premierului – a încălcat regula obedienţei absolute!

Am putea pune rezistenţa premierului pe baza păţaniei cu OUG 13, ce a dus la declanşarea celor mai ample proteste de stradă de după ’89. Şi, într-adevăr, probabil că astăzi ar fi destul de dificil de găsit un ministru care să se arunce pur şi simplu în cap, doar pentru a face pe plac lui Dragnea. O dovadă în acest sens este şi „derapajul” ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, fie că vorbim de răfuiala cu DNA-ul sau Parchetul General, fie de pachetul de legi menit să scape pielea politicienilor care au călcat pe bec, în primul rând a baronului de Teleorman.

În acelaşi timp, protestele legate de OUG 13 pot fi privite şi ca un alibi perfect pentru Grindeanu de a trece din postura de „soldat disciplinat al partidului” în cea de aspirant la „bastonul de mareşal” al PSD. Cine i-a studiat puţin cariera ştie că Grindeanu este un politician abil şi ambiţios, dar mai ales unul care ştie să aibă răbdare. A se vedea modul în care, la Timişoara, a reuşit să impună PSD într-un fief al dreptei, dar în acelaşi timp l-a detronat de la putere de promotorul său politic, Ilie Sârbu. Acum, dacă Justiţiei nu i se pun beţe în roate, e doar o chestiune de timp pentru ca Liviu Dragnea să se aleagă, foarte probabil, cu o condamnare care să-l scoată definitiv de pe scena politică. În acest caz, în mod natural, puterea în PSD s-ar concentra în jurul lui Grindeanu, iar de aici, cine ştie, i s-ar deschide drumul chiar şi spre prezidenţiale…

Dincolo de aceste scenarii, realitatea imediată este că Dragnea împinge PSD spre situaţia cel puţin bizară de a încerca răsturnarea propriului Guvern! Pe de altă parte, canibalismul politic n-ar fi ceva tocmai nou în tabăra PSD. Problema „jupânului” este, însă, că Grindeanu i-a rămas în gât - nu poate nici să-l scuipe, nici să-l înghită.

Citit 1822 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2017 19:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.