Reforma nu e moartă, forma se transformă

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

De o vreme încoace, de fiecare dată când Dragnea, Tudose, Mişa, Popa, Olguţa & comp. deschid gura în faţa camerelor de luat vederi ne trezim în faţa… unei reforme economice. Prilej pentru antreprenori să rămână „mască”, fix ca la fotograf… Mult invocatul „Program de guvernare” pe care „numai dl Dragnea îl ştie din scoarţă în scoarţă” se dovedeşte mai volatil decât însăşi capacitatea Guvernului - fie el Grindeanu sau Tudose - de a-l pune în practică.

Aproape totul e relativ, de la (in)competenţa miniştrilor până la planurile efective de a urni ţara din loc. Un singur lucru este cert: e „foame” mare de bani la buget, pentru că pomenile electorale cu cheltuială se ţin, iar pentru asta cineva trebuie să plătească. Iar „nota de plată” pică taman în sarcina „corporatiştilor”, atât de antipatici dlui Dragnea. Iar când spunem „corporatişti” e bine a subînţelege cam tot ce mişcă în mediul privat, baza colectării de taxe şi impozite, fie că e vorba de IMM-uri sau mari companii.

În doar două săptămâni de la instalarea Guvernului Tudose, întreaga predictibilitate a politicilor economico-fiscale s-a dus pe apa Sâmbetei, iar ideile vehiculate au fost unele mai înfiorătoare decât altele, precum aberaţiile cu impozitul pe cifra de afaceri, desfiinţarea Pilonului II de pensii private, impozitul pe gospodării, jongleriile cu plata CAS şi CASS sau mărirea „din pix” a salariului minim pe economie. Toate astea au fost aruncate pe piaţă fără nici cea mai mică consultare cu partenerii sociali, fără nici cea mai elementară analiză de impact, totul după viziunea primilor „aleşi” ai ţării. La unele dintre gogomăniile astea pare a se fi renunţat, dar ni se pregătesc altele noi - nu a fost uitată de tot nici „taxa de solidaritate”, nici încercarea de a mări cumva taxele pe forţa de muncă, nici de a spori puterile ANAF în raport cu agenţii economici.

În timp ce încercăm să ne dumirim care este adevăratul „Program de guvernare”, proiectele strategice la nivel naţional bat pasul pe loc, companiile private, pentru a nu mai vorbi de cele străine, se feresc de investiţii care să le facă vulnerabile în faţa cine ştie căror surprize fiscale, hemoragia de personal calificat continuă, datoria publică creşte şi toată lumea se întreabă în ce direcţie vrea, totuşi, coaliţia de la guvernare să o ia. Oare ce-or mai fi visat noaptea asta domnii Dragnea sau Tudose?

Citit 1515 ori Ultima modificare Marți, 18 Iulie 2017 17:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.