”Asta-i pompa ce-am pompat!”

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Rapiditatea cu care Guvernul face şi desface tot felul de proiecte fiscale este de-a dreptul năucitoare. Nu ştii în ce parte să te mai uiţi, că ba te trezeşti cu TVA-ul „splituit”, ba se mai mută nişte contribuţii dintr-o parte în alta, unde mai pui şi „alba-neagra” cu salariul minim sau impozitul pe venit. Reintroducerea supraaccizei la carburanţi e precum cireaşa de pe tort. Încă din start, din 2014, a fost o gogoriţă de făcut nişte bani în plus la buget. Se zicea atunci, pe timpul lui Ponta, că din banii colectaţi din supraacciză se vor face drumuri, autostrăzi, ba şi vreo două podeţe… S-au desenat şi hărţi cu drumurile ce se vor construi din banii storşi, la pompă, tot de la noi, contribuabilii buni la toate. Atunci, cel puţin, era vorba să se facă o autostradă şi prin partea Galaţiului. Apoi, s-au sucit lucrurile. Supraacciza a intrat pur şi simplu în buget, bani fără culoare sau miros de benzină. Din autostrada Galaţiului a rămas un drum-expres, iar din drum-expres a rămas praful de pe tobă.

În fine, în ianuarie 2017, când s-a scos supraacciza cu pricina, ne-am zis, gata, le-o fi venit mintea la cap. Dar minunea a ţinut până a început să „dea cu virgulă” în balanţa de venituri şi cheltuieli a bugetului de stat, iar Guvernul a revenit la proastele obiceiuri. Acum, nici măcar nu s-a mai obosit cineva să explice de ce e necesară supraacciza asta. A fost cândva, să fie din nou! Ce drumuri? Nici nu s-a mai pomenit de ele. A aruncat premierul Tudose doar nişte vorbe la derută, cum că se mai iau ceva bani de la „hapsânele” benzinării, „să mai facem un spital regional, ceva”. Dar noi să fim sănătoşi, că probabil spitalul acesta regional va fi tot pe unde e şi autostrada Galaţiului, „în neantul înfierbântat de întrebări iluzorii” al administraţiei publice.

Acum, că, iată, preţurile la pompă au început să crească, premierul parcă nici usturoi n-a mâncat. „E treaba lor!”, a plasat rapid Tudose problema preţurilor în cârca petroliştilor. Face pe niznaiu şi probabil că va da vina tot pe companii când preţurile la combustibil se vor rostogoli în transporturi, iar de acolo în preţurile din consum. Încă un pas spre scumpiri şi niţică inflaţie, numai bună pentru a mai tăia din puterea de cumpărare a pomenilor electorale făcute fără acoperire. Dar, nu-i aşa, viaţa merge înainte. Pentru asta să mergem cu maşina, ca pe roţi, să mai facă şi guvernul nostru un bănuţ din supraaccize la pompă.

Citit 1638 ori Ultima modificare Marți, 12 Septembrie 2017 16:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.