Epidemia de incompetență lovește din nou

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În fiecare an, fără excepție, Ministerul Sănătății este luat pe nepregătite de venirea sezonului rece. Deși vaccinarea antigripală a populației ar trebui începută încă din luna octombrie, cel târziu noiembrie, așa cum atrag atenția medicii, autoritățile au întârziat iarăși, în mod inexplicabil, achiziția serului.

Astfel, cu doar câteva zile înainte de ceea ce ar fi trebuit să fie debutul firesc al campaniei, licitațiile pentru achiziționarea vaccinului antigripal nu sunt nici măcar încheiate. În consecință, imunizarea va fi iarăși împinsă către luna decembrie și începutul lui ianuarie, având în vedere birocrația implicată într-o astfel de afacere.

Decalajul apărut în acest mod face ca scopul principal al campaniei (protejarea de gripă a bolnavilor cronici, vârstnicilor, gravidelor, personalului medical etc.) să fie sabotat chiar de la început. După ce vaccinul este administrat de medicul de familie, pacientul va deveni imun în fața virusurilor gripale abia în termen de două săptămâni. Iar cum campania va începe atât de târziu rezultă că pacienți cu o imunitate scăzută vor fi lăsați practic, în plin sezon gripal, fără nicio barieră în fața bolii. Astfel, se ajunge la cheltuirea aproape inutilă a banilor, din simplul motiv că procedura de licitație nu a fost demarată mai devreme.

Pentru toată această paradă de incompetență, șefa Direcţiei de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătății a plătit cu funcția, decizia fiind luată de ministrul Sănătății, Florian Bodog, după ce acesta a fost din nou tras de urechi de premier. Este puțin probabil însă ca măsura să aibă vreun efect real, din moment ce campania antigripală a început cu întârziere în fiecare an, indiferent de cine se afla la cârma Sănătății.

Dincolo de lipsa de pregătire profesională a celor numiți în astfel de funcții cheie, vorbim însă de o nepăsare crasă, aspect la fel de condamnabil. Nu se explică altfel de ce o campanie, despre care se știe că trebuie făcută în fiecare an, începând cu o anumită lună, reușește să ia prin surprindere, iarăși și iarăși, un întreg minister.

Citit 1664 ori Ultima modificare Duminică, 24 Septembrie 2017 22:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.