Carnet de şofer, carnet de bizon

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Ne tot plângem că s-au scumpit carburanţii şi că străzile sunt aşa cum sunt ori că se asfaltează la ore nepotrivite şi traficul e infernal. Dar se vede treaba că tot şoferul are de-o cană de benzină să iasă din casă şi nu puţini sunt aceia care, atunci când o fac, se transformă în bombe pe patru roţi.

Sintagma "bizoni în trafic" îi deranjează cu siguranţă pe şoferi, indiferent dacă au cei şapte ani de-acasă, în sensul bunului simţ la volan, sau dacă sunt dintre cei care, bunăoară, nu ştiu cu ce se mănâncă prioritatea, parcatul regulamentar sau condusul cu viteză rezonabilă. Permisul de conducere a devenit aproape la fel de indispensabil ca buletinul, dar în categoria şoferilor au intrat toate naţiile de oameni, care ajutaţi de noroc şi alte mijloace care sfidează legalitatea şi corectitidinea s-au pricopsit cu permisul în buzunar şi cu dreptul de a sta la volanul maşinii. De a sta la volanul maşinii, nu de a fi responsabili e vorba, pentru că, în infernul în care se transformă încet-încet traficul rutier gălăţean, nesimţirea e prezenţă cotidiană, lăsând zilnic, în urmă, fiare contorsionate şi sânge pe carosabil.

Acum două nopţi, un cunoscut a fost la un pas de a fi ucis de un astfel de "bizon", care, culmea, are autorizaţie şi atestat de transport persoane. La o oră târzie, când străzile erau goale, într-o intersecţie, un taxi a zburat ca o cometă fără ca cel aflat la volan să dea nici cel mai mic semn că ar fi intenţionat să acorde vreo urmă de prioritate. Un metru a lipsit ca maşina care gonea nebuneşte să nu o lovească în plin, în lateral, pe cea a cunoscutului meu. A avut norocul fracţiunii de secundă, altfel, la această oră, ar fi fost dacă nu mort, ţintuit în ghips şi sârme, poate nerorocit pe viaţă de taximetristul care a dispărut în noapte, aşa cum a apărut. În viteză, pentru că aşa a avut el chef. Ca el sunt mulţi, şi asta şi din cauza faptului că o amendă pentru o abatere care ar presupune şi suspendarea permisului, precum neacordarea de prioritate sau întoarcerea şmecherească pe linie continuă, se converteşte lesne într-una "uşoară", care îi ia doar banii, nu şi carnetul.

Situaţiile poliţiei sunt pline de amenzi, iar acţiunile preventive abundă în sancţiuni, care chipurile ar trebui să fie disciplinatoare. Paradoxal, parcă în urma unui şofer amendat sau lăsat vremelnic fără carnet, apar doi sau trei, mai nebuni şi mai inconştienţi.

Citit 2008 ori Ultima modificare Duminică, 15 Octombrie 2017 16:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.