Facem măcar digul de flori dacă podul nu ne iese?

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

„Noi nu cedăm o palmă de pământ/ Chiar de vom intra-n mormânt!”… Refrenul acesta îmi răsună în minte astăzi, când consilierii locali vor trebui să decidă prin vot dacă restituie sau nu mai mult de jumătate din cele o mie de hectare cu care oraşul a fost împroprietărit, în 2002, pentru construcţia cartierului Cantemir.

Deocamdată e vorba de "trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”. Dar e limpede că, în final, suprafaţa va reîntregi judeţul Brăila. Nu mai puţin adevărat este că terenul e închiriat pentru agricultură cu un preţ de 2.250 de lei pe hectar pe an agricol. Mai mult decât cealaltă suprafaţă de 300 de hectare, închiriată de Primăria Galaţi tot pentru agricultură, dar cu 825 de lei. Suprafaţă, pe care, surpriză, Guvernul nu ne-o cere înapoi pe motiv că „nu este utilizată potrivit destinaţiei stabilite iniţial”.

N-am să judec raţiunea Guvernului, de ce o suprafaţă e mai „agricolă” decât alta, şi nici motivele pentru care administraţiile locale care n-au (mai) terminat de construit Cartierul Cantemir. Dar nu mă pot abţine să nu admir celeritatea cu care, invocând "interesul public general", Secretariatul General al Guvernului ne-a transmis cererea Executivului. O lună! Şi să nu-mi aduc aminte cât timp a trecut până când Guvernul, indiferent cine l-a condus, a consimţit să ne dea terenul pentru construcţia drumului prin curtea Poliţiei de Frontieră: zece ani! Ah, că nu ne-am apucat nici acum de construit drumul, asta-i altă discuţie!

Revenind la şedinţa de astăzi, mă întreb cât de tare se vor ascuţi tăişurile orgoliilor între Galaţi şi Brăila, după ce aleşii vor lua o decizie privind terenul. Un teren care ar fi putut sau ar fi trebuit să fie baza viitoarei zone metropolitane, a celei mai mari aglomerări urbane după Bucureşti. Greu de spus că va fi vreodată, mai ales dacă judec reacţiile gălăţenilor şi ale brăilenilor la anunţul privind câştigătorul licitaţiei pentru construcţia Podului peste Dunăre de la Brăila, şi la contestaţia perdantului. Pod care, spun unii, nu va fi făcut niciodată. Cine ştie?

Până una alta, am putea începe măcar cu un pod de flori, între cele două administraţii, Galaţi şi Brăila. Sau măcar cu un dig de flori, dacă podul nu ne iese…

Citit 1771 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Octombrie 2017 21:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.