Oraşul fără re-nume

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Puţin a lipsit ca, la fel ca în 1907, cetăţeni nemulţumiţi să nu iasă în stradă cu furci şi cu topoare. Cazul propunerii de revenire la denumirea interbelică a străzii Colonel Boyle pentru strada Portului, de la intersecţia cu Navelor în sus, propunere de bun-simţ într-o societate normală, făcea însă… victime colaterale! Locuitorii străzii ar trebui să piardă timp şi bani ca să-şi preschimbe cărţile de identitate, actele maşinii, de proprietate. Mai simplu era ca o lege să permită, până la ciclica preschimbare de acte, folosirea ambelor nume. Să primeşti noile acte acasă, gratis, şi tot ar fi o sâcâială în plus pentru cetăţean. Atunci, nu mai schimbăm nimic? Rămâneam la strada 23 August? Punem măcar, aşa cum propunea un consilier local, ca prin Occident, o placă… memorială a vechii străzi?

Auzind despre propunere (de altfel, o soluţie mult mai ieftină decât ridicarea vreunei statui în oraşul care rămâne fără de re-denumiri, fără re-nume, cum s-ar zice, unde s-a ridicat după ´89 un singur bust -  neautorizat - şi altul, cadou, de la ucraineni; poate ne dăruiesc şi canadeienii un bust Boyle, că noi nu avem nici măcar un Ivanovici!), eram sigur că se va repeta faza din celălalt mandat, când strada Mihai Bravu, pe porţiunea din faţa Bibliotecii, a fost denumită, prin hotărâre de Consiliu Local, avizată şi de Prefectură, Paul Păltănea, hotărâre neaplicată din aceleaşi motive şi pentru mult mai puţine familii afectate ca acum. Să amintim şi că fostul Parc "Cloşca" a fost schimbat, tot printr-o hotărâte a Consiliului Local de acum câteva mandate, în "Coposu", dar nesemnalat, ca şi pieţe precum Heliade Rădulescu, Berhelot ori Brătianu - aşa n-are nimeni habar de ele?

În plus, în cazul străzii Boyle, strada fostă Portului, fostă Speranţei, a fost confundată cu Aleea Mercur. Măcar de s-ar căuta basorelieful din bronz al aventurierului, montat în noiembrie '98, pe zidul AFDJ, în prezenţa ambasadorului Canadei, David Colllins. Care propunea atunci, încântat de Galaţi, să ne înfrăţească cu Woodstock de Canada…

Ca să vezi, în interbelic, o stradă gălăţeană primea numele poetului Nemţeanu, care ne-a catalogat "Oraş cumplit de negustori", un fel de Sodomă. Asta da putere de decizie!

Citit 1741 ori Ultima modificare Luni, 20 Noiembrie 2017 21:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.