Oraşul fără re-nume

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
4 comentarii

Puţin a lipsit ca, la fel ca în 1907, cetăţeni nemulţumiţi să nu iasă în stradă cu furci şi cu topoare. Cazul propunerii de revenire la denumirea interbelică a străzii Colonel Boyle pentru strada Portului, de la intersecţia cu Navelor în sus, propunere de bun-simţ într-o societate normală, făcea însă… victime colaterale! Locuitorii străzii ar trebui să piardă timp şi bani ca să-şi preschimbe cărţile de identitate, actele maşinii, de proprietate. Mai simplu era ca o lege să permită, până la ciclica preschimbare de acte, folosirea ambelor nume. Să primeşti noile acte acasă, gratis, şi tot ar fi o sâcâială în plus pentru cetăţean. Atunci, nu mai schimbăm nimic? Rămâneam la strada 23 August? Punem măcar, aşa cum propunea un consilier local, ca prin Occident, o placă… memorială a vechii străzi?
Auzind despre propunere (de altfel, o soluţie mult mai ieftină decât ridicarea vreunei statui în oraşul care rămâne fără de re-denumiri, fără re-nume, cum s-ar zice, unde s-a ridicat după ´89 un singur bust -  neautorizat - şi altul, cadou, de la ucraineni; poate ne dăruiesc şi canadeienii un bust Boyle, că noi nu avem nici măcar un Ivanovici!), eram sigur că se va repeta faza din celălalt mandat, când strada Mihai Bravu, pe porţiunea din faţa Bibliotecii, a fost denumită, prin hotărâre de Consiliu Local, avizată şi de Prefectură, Paul Păltănea, hotărâre neaplicată din aceleaşi motive şi pentru mult mai puţine familii afectate ca acum. Să amintim şi că fostul Parc "Cloşca" a fost schimbat, tot printr-o hotărâte a Consiliului Local de acum câteva mandate, în "Coposu", dar nesemnalat, ca şi pieţe precum Heliade Rădulescu, Berhelot ori Brătianu - aşa n-are nimeni habar de ele?
În plus, în cazul străzii Boyle, strada fostă Portului, fostă Speranţei, a fost confundată cu Aleea Mercur. Măcar de s-ar căuta basorelieful din bronz al aventurierului, montat în noiembrie '98, pe zidul AFDJ, în prezenţa ambasadorului Canadei, David Colllins. Care propunea atunci, încântat de Galaţi, să ne înfrăţească cu Woodstock de Canada…
Ca să vezi, în interbelic, o stradă gălăţeană primea numele poetului Nemţeanu, care ne-a catalogat "Oraş cumplit de negustori", un fel de Sodomă. Asta da putere de decizie!

Citit 1256 ori Ultima modificare Luni, 20 Noiembrie 2017 21:13

4 comentarii

 • postat de HAHAHA Marți, 21 Noiembrie 2017 09:27 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  10

  S-au dus vremurile cand primarul lua decizii fara sa intrebe pe nimeni ! Pana in '89 autoritatile trebuiau sa conduca si sa decida (Dictatura-regala, antonesciana, a "clasei muncitoare") ! Dar dupa ' 90, odata cu democratia, autoritatile trebuie sa convinga cetatenii, sa "VANDA MARFA" - asta este caracteristica democratiei, iar daca aceasta cerinta este incalcata, nu inseamna decat o mica DICTATURA !

  Raportează
 • postat de DRAGOMIR STEFAN Marți, 21 Noiembrie 2017 07:52 5.13.219.*** Link la comentariu
  0
  4

  Domnul Victor CILINCA are MARE DREPTATE.

  Str Boyle incepea de la intersectia str. Navelor cu Portului, urca printre fosta Banca Comerciala Romana si actuala piterie Panoramic, trecea pe langa casa criticului literar Ovid CROHMALNICEANU si ajungea in final la fostul CENTRU de CERCETARI PICICOLE.

  Aleea Mercur cu cele 6 blocuri NU ARE NICI O LEGATURA cu STR. BOYLE. Mentionez ca in aceste sase blocuri (plasate de fapt in curtea fostei BISERICI SF. GHEORGHE) locuiesc sute de familii si nici una nu e dispusa sa dea milioane de lei pe preschimbarea actelor inclusiv alergatura si cozile aferente.. Sunt surprins ca domnul ZAMFIR, galatean vechi ca si mine nu cunoaste adevaratul amplasament al strazii Boyle. Solutia cu o efigie si mentionarea numelui colonelului este cea mai buna si toata lumea este de acord.

  Eu in calitate de locatar si presedinte al asociatiei impreuna cu toti locatarii din cele sase blocuri RUGAM inca o data ADMINISTRATIA orasului sa tina seama de realitatea din teren si sa nu dea curs HCL 577/26 Oct 2017, noi nefiind informati in prealabil de schimbarea numelui ALEEi Mercur in str BOYLE si cu care oricum NU SUNTEM de ACORD, str Boyle fiind de fapt str Porului adica acel segment din str Portului pe care l-am aratat la inceput.

  Raportează
 • postat de Sandu Marți, 21 Noiembrie 2017 07:38 109.103.134.*** Link la comentariu
  0
  7

  Apreciez mult unele din articolele care privesc istoria acestui oras.Oras cumplit de negustori se potrivea poate in trecut dar in prezent el nu are nimic din aceasta comparatie intrucat negustorii nu mai reprezinta decat o parte minora a economiei actuale.Posibilitatea de redenumirea strazilor cu doua nume este cea mai buna solutie.In ce priveste 23 august si aceasta data are o semnificatie istorica majora si nu trebuie confundata cu confiscarea ei pe care comunistii au manipulat/o in folosul propagandei lor.Nu poti sterge din istorie evenimente ,date persoane care nu plac unora sau altora care nu fac nimic sa ramana si ei acolo pentru posteritate.

  Raportează
 • postat de General Kutuzov Marți, 21 Noiembrie 2017 04:11 95.77.196.*** Link la comentariu
  3
  2

  Putin a lipsit in 1907, dar poate veni in 2017 cu ceva milioamne soldati din Armata Rosie. Daca nu, vine armata musulmana din Siria, Irak, Libia etc. in mod sigur

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.